Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Σπίτια βγαλμένα από πηλό...



ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  Ο ΓΚΕΡΝΟΤ ΜΙΝΚΕ «E»  4/4/2012

Με απλά, καθημερινά, ανακυκλώσιμα υλικά, όπως το ξύλο, ο πηλός και οι αχυρόμπαλες, δημιουργεί οικολογικά και αντισεισμικά κτίρια, ενώ ειδικεύεται και στους κρεμαστούς... κηπους. Δείγματα της δουλειάς του παρουσιάζονται από προχθές στο πλαίσιο της οικολογικής εβδομάδας Ecoweek  Κατασκευή οικολογικού σπιτιού με πηλό και ξύλο στη Σλοβακία, από την ομάδα του Μίνκε. «Ο πηλός είναι δομικό υλικό φιλικό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, κρατά σταθερή θερμοκρασία και υγρασία και προσφέρει υγιεινή και ασφάλεια», τονίζει ο αρχιτέκτονας Κρεμαστούς λαχανόκηπους, με φρέσκα κηπευτικά, στήνει στον αυλόγυρο του Γερμανικού Ινστιτούτου στη Θεσσαλονίκη και παράλληλα φτιάχνει κατασκευές με πηλό και αχυρόμπαλες. Ο διεθνούς φήμης Γερμανός αρχιτέκτονας Γκέρνοτ Μίνκε, που έχει γίνει παγκοσμίως γνωστός για τα οικολογικά σπίτια που κατασκευάζει από πηλό, θα δώσει διάλεξη στη Θεσσαλονίκη και θα δώσει δείγματα της δουλειάς του με απλά, καθημερινά και ανακυκλώσιμα υλικά. Προσκεκλημένος της Eco-week, της οικολογικής εβδομάδας που ξεκίνησε τη Δευτέρα, ο Μίνκε γυρίζει αυτές τις μέρες στις αποθήκες και στα συνεργεία του Δήμου Θεσσαλονίκης και αναζητά ευτελή και άχρηστα υλικά για να φτιάξει τους λαχανόκηπους. Η ιδέα του είναι απλή όσο και πρωτοποριακή. Θα καλύψει τους εξωτερικούς τοίχους του Γκαίτε με μεταλλικά πλέγματα και πάνω τους θα κρεμάσει ειδικά δοχεία σαν γλάστρες, τα οποία θα είναι κατασκευασμένα από πλαστικά μπουκάλια, ανακυκλώσιμα υλικά, σκουπίδια, τούβλα κ.ά. Στόχος του να δείξει πώς μπορούν να γίνουν χρήσιμες κατασκευές με απλά υλικά και χαμηλό κόστος.  «Αναζητώ απλές λύσεις για το μπαλκόνι με κατακόρυφους κήπους για την καλλιέργεια λαχανικών, όπως και για την αναμόρφωση πράσινων, δημόσιων χώρων. Οι κατακόρυφοι κήποι αποτελούν μια μικρής κλίμακας λύση για μια οικογένεια που μπορεί να εξασφαλίσει τα λαχανικά της» δήλωσε ο καταξιωμένος αρχιτέκτονας.  Η πορεία του Γκέρνοτ Μίνκε είναι γνωστή στην επιστημονική κοινότητα. Αγαπημένα του υλικά είναι ο πηλός, το ξύλο και οι αχυρόμπαλες. Με αυτά κατασκευάζει μεγάλα κτίρια, αντισεισμικά, οικολογικά, τα οποία επενδύει εξωτερικά με ειδικό σοβά. Ο πηλός είναι δομικό υλικό φιλικό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθώς κρατά σταθερή θερμοκρασία και υγρασία, εγκλωβίζει τις τοξικές ουσίες άλλων οικοδομικών υλικών, που σε διαφορετική περίπτωση εισπνέουν οι ένοικοι του χώρου, και προσφέρει υγιεινή και ασφάλεια.
Στο πλαίσιο της Ecoweek θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη παρεμβάσεις σε τέσσερα σχολεία και τέσσερα πάρκα, με τη χρήση υλικών που επίσης βρίσκονται στις αποθήκες του δήμου. Περισσότεροι από 150 φοιτητές Αρχιτεκτονικής από την Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Ιταλία, την Τουρκία και τη Σερβία θα φτιάξουν παγκάκια, γωνιές αναψυχής, σκίαστρα και έργα τέχνης από ανακυκλώσιμα και άχρηστα υλικά.  «Θέλουμε να αφήσουμε κάτι στην πόλη, για να τιμήσουμε και τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της. Δίνουμε βήμα σε νέους αρχιτέκτονες που έχουν φαντασία και μεράκι, τους προσφέρουμε απλά υλικά και τους αφήνουμε να δημιουργήσουν» είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ecoweek, γνωστός αρχιτέκτονας Ηλ. Μεσσίνας.
Ecoweek
Βήμα σε νέους αρχιτέκτονες
Η οικολογική εβδομάδα Ecoweek περιλαμβάνει διεθνές συνέδριο, διαλέξεις, προβολές, εκπαίδευση και «πράσινα» εργαστήρια σχεδιασμού οικολογικών κτιρίων και χώρων, ενώ δίνει την ευκαιρία σε αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, αρχιτέκτονες τοπίου, νέους επαγγελματίες και μεταπτυχιακούς φοιτητές να βρεθούν για μία εβδομάδα «έξω από το κουτί» και να αναπτύξουν τη δημιουργική σκέψη, τον διάλογο, τη συνεργασία, τη σκληρή δουλειά.
Εργα
Διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και στη διάρκεια των εργαστηρίων ανατίθενται πραγματικά έργα σε πραγματικές συνθήκες εργοταξίου σε συνεννόηση με έναν πραγματικό «πελάτη». «Η Ecoweek 2012 είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να εργαστούν και να δικτυωθούν με νέους και καθιερωμένους επαγγελματίες από τη Θεσσαλονίκη και όλο τον κόσμο», μας είπε ο κ. Μεσσίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου