Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Ανησυχούν και στοχοποιούν τον ΣΥΡΙΖΑ σαν το «απόλυτο κακό» (α΄)



Σε ντέρμπι για γερά νεύρα, μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, θα εξελιχθεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις έρευνες της κοινής γνώμης, η νέα εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου, μια αναμέτρηση η οποία προκαλεί συσπειρώσεις, αλλά και αντισυσπειρώσεις, μια αναμέτρηση η οποία είναι πιθανόν ότι θα επιβεβαιώσει τη ραγδαία φθορά του παλαιού πολιτικού κόσμου και την ανάδειξη νέων δυνάμεων, όπως, άλλωστε, είχε συμβεί (τηρουμένων φυσικά των αναλογιών και των διαφορετικών χρονικών και κοινωνικών συγκυριών) στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια.
Η εν λόγω πιθανολογούμενη εξέλιξη, έχει προκαλέσει ταραχή στις εγχώριες και τις ευρωπαϊκές οικονομικοπολιτικές ελίτ, που ανησυχούν σφόδρα μήπως κάτι ανάλογο απελευθερώσει παρόμοιες διαδικασίες και σε άλλες χώρες στην Ε.Ε. και ως εξ αυτού έχει διαμορφωθεί, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, ένα ισχυρό μπλοκ, εμφορούμενο από «μνημονιακή λογική», το οποίο αφενός μεν προσπαθεί να αποσείσει τις δικές του βαρύτατες ευθύνες για το σημερινό κατάντημα καταρχήν της Ελλάδος, αφετέρου δε έχει στοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο παρουσιάζουν, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ως το «απόλυτο κακό», αλλά παρακάμπτουν την εκδοχή αυτό να συσπειρώσει περισσότερο την κοινωνία εναντίον τους.
Έχει καταστεί προφανές ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος αναγκαστικά ακολουθεί) ως παράγοντες ενός νέου πολιτικού διπόλου, το οποίο αναδεικνύεται, θα πολώσουν την προσεχή αναμέτρηση, με προφανή στόχο να «κερδίσουν» εκείνο το εκλογικό τμήμα (περί το 19%) το οποίο, στην εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου, επέλεξε, με αντιμνημονιακή λογική και αφετηρία, να υποστηρίξει μικρούς πολιτικούς σχηματισμούς, ο οποίοι, όμως, δεν εισήλθαν (εξαιτίας του καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου στη Βουλή) και έτσι (αυτοί οι πολίτες) έμειναν χωρίς κομματική εκπροσώπηση.
Η εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ την 6η Μαΐου, εκτιμά στην «Καθημερινή» ο εκλογολόγος Γιάννης Μαυρής, «έχει πυροδοτήσει μετεκλογικά ένα νέο εκλογικό ρεύμα υπέρ του» και το εν λόγω ρεύμα «είναι πολλαπλάσιας εμβέλειας από το αντίστοιχο προεκλογικό και έχει οδηγήσει, μέχρι στιγμής, σε περαιτέρω αλματώδη αύξηση της επιρροής του», η οποία συντελείται «κυρίως εις βάρος του ΚΚΕ, των μικρότερων αριστερών σχηματισμών, αλλά και - σε σημαντικό βαθμό- εις βάρος της συντηρητικής μερίδας των αντιμνημονιακών ψηφοφόρων, που ακολούθησαν σε πρώτη φάση τον κ. Καμμένο».
Ο Γιάννης Μαυρής εκτιμά ότι «η ραγδαία αύξηση της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ τείνει να επιλύσει την υφέρπουσα κρίση εκπροσώπησης υπέρ του, κατά τρόπο αντίστοιχο με εκείνον που συντελέσθηκε στην πρώιμη περίοδο 1974-1977, τότε υπέρ του ΠΑΣΟΚ», παράλληλα θεωρεί ότι οι δομικές αδυναμίες της κατακερματισμένης συντηρητικής παρατάξεως «παραμένουν και καθιστούν δυσχερή το στόχο της εκλογικής νίκης», αν και παραδέχεται ότι η άνοδος της Αριστεράς δημιουργεί αντισυσπείρωση και η ΝΔ αναγορεύεται εκ των πραγμάτων στον κορμό του αντίπαλου πόλου και σημειώνει ότι «οι προσχωρήσεις κορυφής (στην ΝΔ) ενδεχομένως δεν θα προσθέσουν κάτι περισσότερο, από αυτό το οποίο έχει ήδη συντελεσθεί στο επίπεδο του εκλογικού σώματος».
ΣΥΝΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ
Αυτή ακριβώς η αποτίμηση της σημερινής πολιτικής καταστάσεως, όπως την περιγράφει στην «Καθημερινή» ο Γιάννης Μαυρής, έχει προκαλέσει, όπως, άλλωστε, φαίνεται από τη στάση όλων σχεδόν των δυνάμεων, ανησυχία και εκνευρισμό στις εγχώριες και τις ευρωπαϊκές ελίτ, οι οποίες προσπαθούν (με άκρατη κινδυνολογία και με ψευδεπίγραφα διλήμματα και απειλές και υπό το φάσμα της διαγραφόμενης καταρρεύσεως αυτού που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «παλαιός πολιτικός κόσμος») να συνασπιστούν προκειμένου να ανακόψουν την καταγραφόμενη κοινωνική (και πολιτική) δυναμική.
Είναι δε προφανές ότι εκμεταλλεύονται την πολυγλωσσία που υπάρχει στους κόλπους, του, ούτως ή άλλως, αιφνιδιασμένου και απροετοίμαστου ΣΥΡΙΖΑ, την ασάφεια των προγραμματικών του θέσεων, το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ο εχέφρων Γιάννης Δραγασάκης και οι λοιποί επιτελείς της (αποτελούμενης από πολλές ετερόκλητες συνιστώσες) παρατάξεως, χρησιμοποιούν άλλη ρητορεία εντός της χώρας και άλλη όταν απευθύνονται στα ξένα ΜΜΕ (όπου ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει τη ρητορική περί μονομερούς καταγγελίας του Μνημονίου) φυσικά δε και τα πάσης φύσεως ατοπήματα (τα οποία δείχνουν περισσότερο απειρία, παρά αλαζονεία) όπως αυτό του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος «προειδοποίησε» (!) τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, να μην αθετήσει τις υποσχέσεις του και μετατραπεί σε «Ολαντ-ρέου».
Μια ματιά στα (κυρίαρχα ελληνικά) ΜΜΕ, τα οποία, σε τελική ανάλυση, εκφράζουν τις προαναφερθείσες ελίτ και που είχαν άλλην προσέγγιση, όταν αντίστοιχες ρητορικές εκπορεύονταν από τους ηγέτες της «Δημοκρατικής παρατάξεως», αποδεικνύει τον ισχυρισμό περί συμπήξεως ενός συνασπισμού (πολλάκις ετερόκλητου) κατά του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοσέλιδα και κυρίως με επώνυμα άρθρα και επικριτικά σχόλια.
«Γκάφα Τσίπρα» με επίθεση στον Ολάντ, έγραψαν «Τα Νέα», ενώ έστειλαν σαφές μήνυμα στον 38χρονο πολιτικό, όταν η ίδια εφημερίδα, με πρόσχημα την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο («κάτσε καλά Γεράσιμε», σύμφωνα με το σύνθημα που κυριάρχησε σε φοιτητικές κινητοποιήσεις εναντίον του ως Υπουργού Παιδείας) Αρσένης, είχε κεντρικό τίτλο «Κάτσε καλά Αλέξη!», με όσα αυτή η «προειδοποίηση» συνεπάγεται.
Την ίδια «ανησυχία» εξέφρασε και η «Καθημερινή», η οποία με κύριο άρθρο της υιοθέτησε το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» και ζήτησε να υπερψηφισθεί η Κεντροδεξιά ή η ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά (υπονοώντας σαφώς το ΠΑΣΟΚ και το Φώτη Κουβέλη). «Ναι, το εθνικό συμφέρον απαιτεί ψήφο στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ και στην κεντροαριστερά που δίνει μάχη για το ευρώ».
Η εφημερίδα «Έθνος» (οι ιδιοκτήτες της οποίας μετέχει στο τηλεοπτικό δίκτυο Mega, το οποίο βρίσκεται «απέναντι» στο ΣΥΡΙΖΑ) έχει υιοθετήσει επιθετική αρθρογραφία κατά του Αλέξη Τσίπρα και δεν είναι τυχαίο ότι με ένα tweet, ο Νίκος Παππάς, από τους εξ απορρήτων του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, προανήγγειλε «πόλεμο» με τους εκδότες του «Έθνους» Γιώργο και Φώτη Μπόμπολα, αλλά και το Mega.             «Εάν η διαπλοκή του «Έθνους» νομίζει ότι θα κάνουμε γαργάρα το θέμα τηλεοπτικών αδειών και της δεοντολογίας κάνει MEGAλο λάθος. Proxy war...», έγραψε ο Νίκος Παππάς. (σ.σ. Proxy war είναι αυτός που μεσολαβεί σε έναν πόλεμο. Ή ένας πόλεμος διά διαμεσολαβητών).
«ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΝΗ»
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πρόσφατα λόγο για «τρομοκράτες των δελτίων των 8» και τόνισε ότι φοβάται χτυπήματα «κάτω από τη ζώνη».
«Το δικομματικό σύστημα της διαπλοκής, οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, δεν θα το βάλουν κάτω, ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα και όλα τα όπλα. Θέλουν ο ελληνικός λαός να παραμείνει στην θέση του παγκόσμιου πειραματόζωου, ώστε το σχέδιο ισοπέδωσης όλης της Ευρώπης, μαζί με τα κοινωνικά πολιτικά και εργασιακά δικαιώματα, να συνεχιστεί απρόσκοπτα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η δε εφημερίδα «Παρόν» έγραψε ότι «τα μεγάλα δίκτυα επιτίθενται σφοδρότατα εις βάρος προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, αφήνοντας στην άκρη τη δημοσιογραφική δεοντολογία και τους ηθικούς κανόνες, αποκαλύπτοντας τη στάση των ιδιοκτητών τους. Ο τρόπος που χρησιμοποιούν την προπαγάνδα τα μεγάλα κανάλια, τα οποία εκπέμπουν από δημόσιες συχνότητες, μπορεί να ευνοεί εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ, θέτει, όμως. ουσιαστικό ζήτημα για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».
Η εν λόγω εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας, προ ημερών, μιλώντας στην ΝΕΤ, επανέφερε το ζήτημα της διαπλοκής: «Δεν το υπονοώ, το λέω ευθέως. Δεν μπορεί ο λαός να χειραγωγείται από διάφορα συμφέροντα. Τέρμα στην ασυδοσία στα Μέσα Ενημέρωσης», είπε και έθεσε το ζήτημα του δανεισμού των ΜΜΕ, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν Μέσα Ενημέρωσης να παίρνουν δάνεια επ’ άπειρον. Θα υπάρξει έλεγχος του δημόσιου χρήματος. Θα σταματήσει αυτό το πάρτυ».
Ο δε εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος έκανε λόγο για σοβαρές παραβιάσεις της δημοσιογραφικής δεοντολογίας από τα εγχώρια ΜΜΕ όσον αφορά τη δημοσιογραφική κάλυψη του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι και το Βερολίνο και αναφέρθηκε στο θέμα των αδειών λειτουργίας στα τηλεοπτικά δίκτυα, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι τώρα λειτουργούν με προσωρινές άδειες, κάτι που και με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι παράνομο και τόνισε ότι ακόμη και το ΔΝΤ έχει παροτρύνει για την έκδοση κανονικών αδειών, «γιατί τα έσοδα από την χορήγησή τους θα ανέλθουν στα 500 εκατομμύρια ευρώ»...
ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ
Την ίδια στιγμή, τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ, παραδέχονται μεν το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η Ελλάδα εξαιτίας των βάρβαρων πολιτικών λιτότητας, αλλά ταυτόχρονα, με μεγάλο αρνητισμό και επιφυλακτικότητα, προσπαθούν να προσεγγίσουν το «φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ», απηχώντας, βεβαίως, τις θέσεις της ευρωπαϊκής και διεθνούς οικονομικοπολιτικής ελίτ.
Όμως, η γαλλική «Λιμπερασιόν» θεωρεί ότι «η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 6ης Μαΐου, είναι γεγονός ευρωπαϊκής κλίμακας», οι δε καθηγητές της Οικονομίας Σεντρίκ Ντιράν και της Κοινωνιολογίας Ραζμίγκ Κεσεγιάν ισχυρίζονται (σε ρεπορτάζ της εφημερίδας) ότι «σε μια χώρα που αποσυντίθεται ολοένα και πιο γρήγορα, εκεί που απλώνεται η παραληρηματική σκιά των νεοναζί, αυτός ο αριστερός σχηματισμός ενσαρκώνει την μοναδική αχτίδα ελπίδας. Ενάντια στον εκφυλισμό της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης, η εναλλακτική περνάει από την Αθήνα».
«Μια νέα ριζοσπαστική αριστερά δεν αποτελεί απλή πρόσθεση κινημάτων, αλλά προτείνει μια στρατηγική χειραφέτησης. Ξεκάθαρα πολιτική, γνωρίζει ότι η κατάκτηση του Κράτους αποτελεί στοιχείο αποφασιστικής σημασίας για την εκκίνηση μιας διαδικασίας μετασχηματισμού της κοινωνίας. Γνωρίζει, όμως και ότι αυτή η κατάκτηση θα είναι ανίσχυρη, αν δεν συνοδεύεται από λαϊκές κινητοποιήσεις μεγάλης κλίμακας», γράφει η «Λιμπερασιόν».
Το ελληνικό ζήτημα απασχολεί τα διεθνή ΜΜΕ και δεν είναι τυχαίο ότι έχουν στείλει απεσταλμένους τους στην Ελλάδα, ενώ συνεχείς είναι οι συνεντεύξεις που ζητούνται από τον Αλέξη Τσίπρα, από δίκτυα, όπως το CNN, το Ρόιτερς ή το BBC.
O Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εφημερίδα του αμερικανικού κατεστημένου «Wall Street Journal» προειδοποίησε ότι μία οικονομική κατάρρευση της Ελλάδος θα παρέσυρε στον γκρεμό και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, η βρετανική εφημερίδα «Guardian» υπολογίζει σε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια το κόστος ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδος από την ευρωζώνη, το γαλλικό περιοδικό «Paris Match» έγραψε για τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι «ο άνθρωπος που φοβίζει την Ευρώπη», η αμερικανική εφημερίδα «New York Times» προσπάθησε απαξιωτικά να τον συγκρίνει με τον αρχαίο πολιτικό Αλκιβιάδη και τον ιστορικό Γραμματέα του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη και ο «Independent» υποστήριξε ότι «ο κ. Τσίπρας πιστεύει πως είναι ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου».
(Το δεύτερο μέρος στην επιφυλλίδα της Δευτέρας 28.5.2012)  Του Νίκου Ι. Μεγαδούκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου