Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Επισκέπτες εμπορικού κέντρου παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με τα πόδια τους!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 26 Μαΐου 2012
Στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ευρώπης οι επισκέπτες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με τα πόδια τους. Στο πολυσύχναστο mall του Γουέστφιλντ Στράτφορντ Σίτι που βρίσκεται απέναντι από το καινούργιο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, έχουν τοποθετηθεί 20 πράσινες πλάκες σε έναν από τους διαδρόμους περιπάτου. Πατώντας πάνω τους οι επισκέπτες, που φτάνουν τα 40 εκατ. τον χρόνο, παράγουν ηλεκτρική ενέργεια που αντιστοιχεί σε εκατοντάδες κιλοβατώρες, ποσότητα αρκετή για να καλύψει το 50% του εξωτερικού φωτισμού του mall.
Οπως αναφέρει το «National Geographic News», παρόμοιες πλάκες προγραμματίζεται να εγκατασταθούν το καλοκαίρι σε εμπορικό κέντρο της Αθήνας, καθώς και σε πολυσύχναστη πλατεία της Μελβούρνης και σταθμούς του Μετρό στο Λονδίνο. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει επίσης πολλά σχολεία στις ΗΠΑ, καθώς και υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα μιας εταιρείας που ανήκει στον 26χρονο Λόρενς Κέμπαλ-Κουκ. Οι πλάκες έχουν μέγεθος 46x60 εκατοστά και είναι σχεδιασμένες για να λειτουργούν σε πολυσύχναστα σημεία, όπως σταθμοί μέσων μαζικής μεταφοράς, αεροδρόμια, σχολεία, εμπορικά κέντρα κ.λπ. Η ενέργεια που παράγεται από τα βήματα του κόσμου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μία σειρά από εφαρμογές χαμηλών απαιτήσεων, όπως είναι ο φωτισμός, οι φωτεινές ταμπέλες, τα ταμπλό με ψηφιακές διαφημίσεις και οι ζώνες Wi-Fi.
Οι πλάκες αυτές χρησιμοποιούνται ήδη σε ένα δημοτικό σχολείο με 1.100 μαθητές στην Αγγλία, ενώ σε μουσικά φεστιβάλ χαρίζουν ενέργεια για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων και τον φωτισμό του χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου