Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

«Στο μικροσκόπιο πρέπει να μπουν οι σεισμικές ζώνες»



Δεκάδες μετασεισμοί τρομοκρατούν ακόμη τη Βορειοανατολική Ιταλία
Επιμέλεια Μάρω Βακαλοπούλου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 31 Μαΐου 2012
http://www.tanea.gr/Themes/1/Default/Media/send.gifhttp://www.tanea.gr/Themes/1/Default/Media/font-plus.gif
Το σκηνικό επαναλαμβάνεται: σπίτια υπό κατάρρευση, εκκλησίες και ιστορικά μνημεία κατεστραμμένα, ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και σωστικά συνεργεία στους δρόμους και 14.000 κάτοικοι καταδικασμένοι να κοιμούνται σε αντίσκηνα ή στα αυτοκίνητά τους. Στην ιταλική επαρχία Εμίλια Ρομάνια, στη Βορειοανατολική Ιταλία, δεν είχαν την «πολυτέλεια» του χρόνου να συνέλθουν από το σοκ των 5,9 ρίχτερ της 20ής Μαΐου. Εννέα μέρες μετά, στην περιοχή που έως το 2003 δεν περιλαμβανόταν καν στις σεισμογενείς, οι πολίτες είδαν τον ίδιο ακριβώς εφιάλτη. Ο νέος σεισμός, των 5,8 ρίχτερ, ήρθε να ισοπεδώσει ό,τι έμεινε όρθιο την πρώτη φορά, να προσθέσει 17 νεκρούς στους πρώτους επτά και εκατοντάδες ακόμη τραυματίες. Το χειρότερο όμως είναι πως κατά τον πρόεδρο του ιταλικού συμβουλίου γεωλόγων, Τζανβίτο Γκρατσιάνο, ο φόβος νέων δονήσεων δεν έχει περάσει - ήδη, κατά τη διάρκεια της νύχτας, καταγράφηκαν τουλάχιστον 60 μετασεισμοί, στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την πόλη Μόντενα. Απεναντίας, επισημαίνει στη «Μοντ», μετά τα απανωτά χτυπήματα του Εγκέλαδου στην ίδια περιοχή, είναι προφανές πως η Ιταλία πρέπει να επανεξετάσει τις σεισμικές της ζώνες.
«Με τις γνώσεις και τα μέσα που διαθέτουμε, ήταν αδύνατο να προβλέψουμε την καταστροφή», υποστηρίζει ο ιταλός γεωλόγος. «Κυρίως επεξεργαζόμαστε πιθανά σενάρια, με βάση τη φυσιολογία του εδάφους και τη σεισμολογική ιστορία κάθε περιοχής. Για τη συγκεκριμένη περιοχή όμως γνωρίζαμε μόνο για δύο σεισμούς, το 1570 και το 1630. Αυτά τα περιστατικά θεωρούνται πολύ λίγα για να έχουμε ένα στατιστικό δείγμα. Ετσι, έως το 2003, η συγκεκριμένη περιοχή δεν ανήκε στις σεισμογενείς ζώνες της χώρας», εξηγεί. Στο φλέγον θέμα της κατασκευής των εργοστασίων που κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα να θαφτούν κάτω από τα ερείπια αρκετοί εργάτες, ο Γκρατσιάνο είναι κατηγορηματικός: «Ή χτίστηκαν πριν από το 2003, χωρίς να τηρούν τις αντισεισμικές προϋποθέσεις, ή χτίστηκαν μετά και αποτελούν κακές κατασκευές».
Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια να τηρήσει την υπόσχεσή του προς τους ανασφαλείς σεισμοπαθείς, ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι πρέπει για την ανοικοδόμηση της χώρας χωρίς να αιμορραγήσει η αναιμική της οικονομία, ο ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι προανήγγειλε χθες αύξηση των κρατικών φόρων επί των καυσίμων κατά δύο λεπτά το λίτρο. Παράλληλα, θα επιτραπεί στους δήμους να παρακάμψουν τους περιορισμούς του Εσωτερικού Συμφώνου Σταθερότητας και να αντλήσουν χρήματα από τα ταμεία τους για την ανοικοδόμηση και την αρωγή των παραγωγικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, στις πληγείσες περιοχές θα ανασταλεί η πληρωμή των φόρων έως τον Σεπτέμβριο, ενώ η 4η Ιουνίου ανακηρύχθηκε ημέρα πανιταλικού πένθους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου