Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΤΟ «ΕΠΑΧΘΕΣ» ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


ΤΑ ΣΑΘΡΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΛΙΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΑΣΩΝ
Παρουσίαση
[...] Το βιβλίο αυτό θα διηγηθεί την ιστορία μιας διεθνούς οικονομικής κρίσης, στην οποία μια μικρή χώρα έπαιξε έναν αποφασιστικό ρόλο. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει γίνει ακόμα ξεκάθαρο αν οι επιπτώσεις της θα είναι κατακλυσμιαίες και θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της ευδαιμονίας για τους Ευρωπαίους ή αν θα οδηγήσει απλώς σε μια υποχρεωτική αναπροσαρμογή του βιοτικού επιπέδου στη Γηραιά Ήπειρο. Οι λόγοι είναι μικροοικονομικοί και μακροοικονομικοί, εθνικοί και διεθνείς. Και από αυτή την ιστορία κανείς δεν βγαίνει καθαρός: ούτε οι Έλληνες πολιτικοί ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε τα εργατικά συνδικάτα ούτε οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε το ΔΝΤ ούτε οι παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες - όλοι τους μαζί και καθένας ξεχωριστά είναι ζήτημα αν έχουν κάνει έστω και μία σωστή κίνηση, σε μια συλλογική επίδειξη ύβρεως, κακών υπολογισμών, άκρατης φιλοδοξίας, εξαπάτησης, παραπλανητικής διαφήμισης, αφροσύνης και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεκάθαρης απληστίας, σε ένα έπος που συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)
"Το ζωντανό πορτρέτο μιας βαθιά προβληματικής χώρας και η σοκαριστική αποτυχία των οικονομικών εμπειρογνωμόνων να κατανοήσουν τη φύση των προβλημάτων τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν". (Thomas Mayer, επικεφαλής οικονομολόγος, Deutsche Bank)
"Μια εξαιρετική μελέτη τόσο της ευρωζώνης όσο και της ελληνικής περίπτωσης από τον Ιάσονα Μανωλόπουλο. Αποδεικνύει ότι η ευρωζώνη απέχει πολύ από το να είναι μια άριστη νομισματική περιοχή". (Financial Times)
"Ένας από τους πρώτους που εξέτασε την ελληνική κρίση του χρέους με τρόπο κατανοητό". (Handelsblatt)
"Πρόκειται για ένα βιβλίο τολμηρό και πολύπλοκο". (The New York Times)
"Ωμό, σχολαστικό και οξυδερκές". (Bloomberg)
"Εικονοπλαστικό". (Παναγής Βουρλούμης)
Περιεχόμενα
ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ από τον Τάσο Τέλλογλου
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Από το Μπουένος Άιρες στην Αθήνα
Τύχη βουνό
Το ευρώ: επιθετικό ή αθέμιτο πλασάρισμα;
Σφραγίδα Δύσης, κληρονομιά Ανατολής: μια χώρα πάνω σε σεισμικό ρήγμα
Η λεηλασία της Ελλάδας: σκάνδαλα, διαφθορά και ένας τερατώδης δημόσιος τομέας
Η τύχη σώνεται - αρχίζει το ξήλωμα
Το ευρώ στην πράξη
Έκρηξη ρευστότητας
Οι διασκεδαστές
Προσωρινή διάσωση; Η κρίση επιδεινώνεται επειδή τα "κουτσοβολεύαμε"
Ο άνθρωπος στην παλαίστρα
Επίλογος
Εκδότης               ΜΕΛΑΝΙ
Χρονολογία Έκδοσης     Μάρτιος 2012
Αριθμός σελίδων             576
Μετάφραση      ΜΕΡΜΗΓΚΑ ΚΑΡΟΛΙΝΑ Το ‘επαχθές’ χρέος της Ελλάδας
Και  Από την Εφημερίδα « ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» 04/04/2012  
  Πολλές είναι οι αναλύσεις που γράφτηκαν και ακόμα περισσότερες αυτές που θα γραφτούν για την ελληνική και ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Το βιβλίο του Ι. Μανωλόπουλου Το ‘επαχθές’ χρέος της Ελλάδας- Τα σαθρά θεμέλια της Ευρωζώνης, η ευθύνη της πολιτικής ελίτ και της επενδυτικής κοινότητας (Jason Manolopoulos Greece's "odious" debt), διαθέτει το πλεονέκτημα  ότι ο συγγραφέας δεν «χαϊδεύει τα αφτιά» του (Έλληνα) αναγνώστη.
Το ‘επαχθές’ χρέος της Ελλάδας δεν είναι γραμμένο από κάποιον αντικαπιταλιστή ή πολέμιο της ελεύθερης αγοράς. Κάθε άλλο. Ωστόσο ο συγγραφέας βασίζει την ανάλυσή του στον τριπλό άξονα:
Ελληνικές κυβερνήσεις, ευρωπαϊκές ηγεσίες και παράγοντες διεθνών αγορών στους οποίους αποδίδει ευθύνες για τον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών αλλά και εν γένει της ελληνικής οικονομίας τις τελευταίες δεκαετίες.
Το ενδιαφέρον στην περίπτωση του βιβλίου είναι η λεπτομερής καταγραφή όσων προηγήθηκαν. Ο συγγραφέας αναλύει τη φύση και τη δομή της ελληνικής οικονομίας. Με χρήση επίσημων στοιχείων και εκθέσεων αλλά χωρίς εύκολους αφορισμούς αποκαλύπτει την ακτινογραφία μιας οικονομίας που δεν αποτιμάται μόνο με βάση το ΑΕΠ και τα ισοζύγια αλλά και με το φακελάκι, τη μίζα, το βόλεμα και ασφαλώς το τέρας της γραφειοκρατίας.
Παράλληλα εκτίθεται ένα χρονικό της «αμεριμνησίας» των ευρωπαίων αξιωματούχων που από την αρχή της δημιουργίας του ευρώ διαβεβαίωναν εαυτούς και αλλήλους ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με την Ελλάδα» προκειμένου να συντηρούν το «μύθο» (όπως τον χαρακτηρίζει ο Μανωλόπουλος) της σύγκλισης των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Ο ίδιος θυμίζει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα δεν ήταν ούτε η μόνη ούτε η πρώτη χώρα που παραβίασε τα δημοσιονομικά κριτήρια του Μάαστριχτ. Ταυτόχρονα θυμίζει το «θαύμα των 18 μηνών» (Νοέμβριος 1999 - Απρίλιος 2000) τότε που η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους που δεν είχε πλησιάσει επί χρόνια! 
Ο τρίτος άξονας της ανάλυσης του βιβλίου είναι «η κοντόφθαλμη οπτική των διεθνών οίκων αξιολόγησης, των επενδυτικών συμβούλων και των ίδιων των δανειστών». Τέλος, το βιβλίο κλείνει με την προσθήκη ενός ακόμα κεφαλαίου που περιλαμβάνει τις τελευταίες εξελίξεις από το Μάιο του 2011 και μετά, όπου αντιμετωπίζουμε πλέον μια κρίση σε πλήρη ανάπτυξη και οι πυλώνες στους οποίους στηριζόταν το ενιαίο νόμισμα έχουν γκρεμιστεί.
O ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Ο Ιάσων Μανωλόπουλος είναι συνιδρυτής και γενικός διευθυντής Επενδύσεων του Dromeus Capital, μιας εταιρίας διαχείρισης κεφαλαίων, η οποία περιλαμβάνει και ένα hedge fund που δραστηριοποιείται κυρίως στις αναδυόμενες αγορές.
Διαθέτει περισσότερο από δέκα χρόνια εργασιακή εμπειρία στις αναδυόμενες αγορές, τόσο σε επενδυτικές τράπεζες όσο και σε διαχειριστές κεφαλαίων. Αρθρογραφεί τακτικά στην εφημερίδα The Times της Μεγάλης Βρετανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου