Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

H ΔΗΜΑΡ για τους δήμους.


Από τον Ανδρέα  Νεφελούδη

Για την ανάγκη έναρξης ενός εποικοδομητικού διαλόγου στους δήμους της χώρας, έτσι ώστε πολύγρήγορα να ανταποκριθούν στην ευθύνη των νέων αναγκών και απαιτήσεων, αλλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών κάνει λόγο, με άρθρο του στηνaftodioikisi.gr, ο Ανδρέας Νεφελούδης, δημοτικός σύμβουλος Νέας Σμύρνης με το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Μεταξύ των προτάσεων της ΔΗΜΑΡ, η ενίσχυση του οικογενειακού προϋπολογισμού, με την μείωση των έμμεσων φόρων, όπως αυτοί έχουν καθοριστεί με τα ανταποδοτικά τέλη, η προτεραιότητα στην κοινωνική δικτύωση και αλληλεγγύη, η ενίσχυση των τοπικών αγορών με την επανεξέταση όλων των πλευρών της φορολογικής πολιτικής των δήμων, πρωτοβουλίες για την οργάνωση των δήμων με αντικειμενικό τρόπο ώστε να εξυπηρετείται ο πολίτης με τον πιο γρήγορο τρόπο χωρίς να υπόκειται στις γνωστές άρρωστες διαδικασίες του πελατειακού συστήματος κτλ.
Ολόκληρο το άρθρο έχει ως εξής:
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ
μια άλλη άποψη για τη λειτουργία του Δήμου
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ
Η Ελλάδα ζει μια από τις χειρότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας της. Οι πολιτικές που αναπτύχθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια, με την κυριαρχία του δικομματισμού έφεραν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής.
  • Ένα κράτος στημένο στα πρότυπα της πελατειακής σχέσης και της ομηρίας των εργαζομένων από τους παραδοσιακούς πολιτικούς σχηματισμούς, με τη διαφθορά και την διαπλοκή να αποτελεί τον μοχλό για κάθε διαδικασία ανάληψης και εκτέλεσης δημόσιων ή δημοτικών έργων.
  • Μια δημόσια διοίκηση χωρίς κάποιο στρατηγικό προσδιορισμό και στόχο και με μόνο εφαλτήριο το βόλεμα των δικών μας παιδιών, χωρίς την πρόβλεψη για το αύριο. Όλα για τον προσπορισμό ψήφων και την διεύρυνση των πελατειακών σχέσεων που περιγράψαμε προηγούμενα.
  • Η πολιτική άρχιζε και τέλειωνε σε ψευδεπίγραφα του στυλ: «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» για να καταλήξουν οι βασικοί εμπνευστές του σήμερα σε ομοκρέββατους και ομοτράπεζους των πιο ακραίων νεοφιλελευθέρων της Ευρωζώνης, της Μέρκελ και του Σαρκοζί, και όλα αυτά και άλλα τόσα στο όνομα του σοσιαλισμού και της δημοκρατικής παράταξης.
Κάποιοι στην Ελλάδα, από θέσεις, βέβαια, μειοψηφίας φωνάζαμε
  • για την αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος,
  • για την αλλαγή της νοοτροπίας για την διάθεση του πολιτικού χρήματος, γινόμασταν «κακοί» καταγγέλλοντας το πελατειακό σύστημα, μιλούσαμε, από τότε,
  • για την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών,
  • για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης,
  • για την πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας που απέτρεπαν κάθε προσπάθεια αναπτυξιακής μεταρρύθμισης του παραγωγικού προτύπου της χώρας.
  • -  Ήμασταν οι εχθροί της πατρίδας όταν διαφωνήσαμε με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας, τότε που μπήκε η ταφόπλακα για την οικονομία της χώρας, όταν τα πάντα δόθηκαν στους εθνικούς εργολάβους με τις τιμές 100% πάνω από την πραγματική τους αξία..
  • -  Ήμασταν ακόμη αυτοί που όταν ξέσπασε η κρίση είπαμε με όση φωνή διαθέταμε ότι η κρίση δεν θα αντιμετωπιστεί με την κοινωνία στο καναβάτσο και προτείναμε μιαν άλλη στρατηγική,
δηλαδή προτείναμε, τότε το 2010
-  να γίνει θετική αναδιάρθρωση του χρέους και μας έλεγαν οι κυβερνώντες (όλοι μαζί) ότι ήμασταν εκτός τόπου και χρόνου (τώρα;) και προχώρησαν στο κούρεμα με τους πιο απεχθείς όρους.
-  Λέγαμε για την ανάγκη διεκδίκησης της έκδοσης ευρωομολόγου και μας κοίταζαν, αδαείς και με στόμα ανοιχτό,
-  ζητάγαμε να αντιμετωπιστεί η κρίση ως γεγονός μίας άλλης αλληλέγγυας Ευρώπης με διευρυμένη και ενιαία οικονομική πολιτική, με άλλο ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λέγαμε, λέγαμε, λέγαμε και μας κοίταζαν σαν εξωγήινους και νάτα τώρα.
Τώρα φτάσαμε με τις πολιτικές τους στο 22% την ανεργία με 1.000.000 ανέργους στο κατώφλι της απόγνωσης, με τις αυτοκτονίες να διαδέχονται η μία την άλλη, με τον κοινωνικό ιστό διαλυμένο, με την λεγόμενη δημοκρατική παράταξη, σε επίπεδο ηγεσίας, να είναι ταυτισμένη με τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ποιοι ήμασταν όλοι αυτοί που προτείναμε τα παραπάνω;
Οι δημοκρατικοί, αριστεροί πολίτες, που δεν μας αρκούσαν οι αδιέξοδες κορώνες των παραδοσιακών δυνάμεων του χώρου, που βλέπαμε τη ζωή μας δεμένη άρρηκτα με το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών σε μια ενιαία Ευρώπη, που οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές θα ήταν το φάρμακο για την αναδιάρθρωση του κράτους με έμφαση στην αυτοδιοίκηση και στη προστασία του περιβάλλοντος, με κυρίαρχο μέλημα την προστασία και διεύρυνση του κοινωνικού ιστού, με την πάταξη κάθε μορφής διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης.
Είμαστε οι πραγματικοί εκφραστές της μεγάλης στην χώρα μας δημοκρατικής παράταξης. Αυτός είναι και ο στόχος μας, η ανασυγκρότηση αυτού του χώρου.
Β. Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ
Έχουμε προτείνει και στα κεντρικά όργανα της αυτοδιοίκησης την εφαρμογή μίας άλλης πολιτικής για τους Δήμους της χώρας που πρέπει να προσδιορίζεται από τα παρακάτω πεδία πολιτικής:
- Έμφαση στην ενίσχυση του οικογενειακού προϋπολογισμού, με την μείωση των έμμεσων φόρων, όπως αυτοί έχουν καθοριστεί με τα ανταποδοτικά τέλη, με την μείωση των τροφείων των παιδικών σταθμών με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και επανεξέταση όλων των τιμολογιακών πολιτικών στις υπηρεσίες που παρέχουν οι Δήμοι.
- Προτεραιότητα στην κοινωνική δικτύωση και αλληλεγγύη, όπου τα συσσίτια και οι εισφορές στους απόρους είναι μεν αναγκαία αλλά δεν μπορεί να αποτελούν το μόνο στοιχείο κοινωνικής πολιτικής.
- Ενίσχυση των τοπικών αγορών με την επανεξέταση όλων των πλευρών της φορολογικής πολιτικής των Δήμων, παράλληλα με πολιτικές ανοιχτών αγορών (υπαίθρια mall) και σύνδεσης της κίνησης της αγοράς με κίνητρα προς τους κατοίκους (όπως κάρτες δημότη κλπ).
- Ενίσχυση των μορφών κοινωνικής οικονομίας, όπου το κύριο μέλημα πρέπει να είναι η άμεση προώθηση προϊόντων από την παραγωγή στη κατανάλωση, η επικράτηση των όρων του δίκαιου εμπορίου και η μείωση των τιμών παράλληλα με την αποδυνάμωση του ρόλου των μεσαζόντων. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να επικρατήσουν εφαρμογές όπως οι δημοτικές αγορές παραγωγών, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα δημοπρατήρια τοπικών αγορών και προϊόντων, τα κοινωνικά φαρμακεία, τα οργανωμένα ανταλλακτήρια υπηρεσιών και προϊόντων, η δημιουργία ανά ομάδες δήμων των λεγόμενων ηθικών τραπεζών για την ενίσχυση των ανέργων και της απασχόλησης.
- Πρωτοβουλίες για την οργάνωση των δήμων με αντικειμενικό τρόπο ώστε να εξυπηρετείται ο πολίτης με τον πιο γρήγορο τρόπο χωρίς να υπόκειται στις γνωστές άρρωστες διαδικασίες του πελατειακού συστήματος, όπως επίσης οργάνωση των υπηρεσιών ώστε να μπορούν να συμμετέχουν με επάρκεια στις διαγωνιστικές διαδικασίες για την χρηματοδότηση έργων των δήμων από το ΕΣΠΑ.
- Ανάπτυξη όρων ενίσχυσης των περιβαλλοντικών πολιτικών για κάθε έργο που θέλει να υλοποιήσει ο Δήμος και τέλος.
- Ενίσχυση κάθε μορφής συλλογικής δράσης που αναπτύσσεται σε τοπικό επίπεδο.
To παραπάνω πλαίσιο μπορεί να αποτελέσει για την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου στους Δήμους της χώρας, έτσι ώστε πολύ γρήγορα να ανταποκριθούν στην ευθύνη των νέων αναγκών και απαιτήσεων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου