Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΣ ΟΒΕΛΙΑΣ ΑΠΟ ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ


Στο… διαδίκτυο «κρέμασαν» τα αρνιά τους οι κτηνοτρόφοι των Ανωγείων, θέτοντας σε λειτουργία ιστότοπο, σε συνεργασία με το δήμο, τον οποίο μπορούν να επισκέπτονται οι καταναλωτές και να κάνουν τις παραγγελίες τους ενόψει των γιορτών του Πάσχα. 
Πιο συγκεκριμένα, ο κτηνοτροφικός σύλλογος σε συνεργασία με το δήμο Ανωγείων δημιούργησε τον ιστότοπο www. anogeianoarni.gr και έθεσε σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο (28340 20320) με τα οποία μπορούν να επικοινωνούν οι καταναλωτές για να παραγγέλλουν το κρέας που θα χρειαστούν για τις γιορτές. 
Όπως επισημαίνει ο κτηνοτροφικός σύλλογος «τα αρνιά θα μεταφέρονται από τα ποιμνιοστάσια των κτηνοτρόφων με διαμορφωμένα αυτοκίνητα, στο πιστοποιημένο Σφαγείο του κ. Κουγιουμουτζή Παύλου στα Λιβάδια Μυλοποτάμου όπου και θα σφάζονται παρουσία των κτηνιάτρων. Μετά το κρεατοσκοπικό έλεγχο και την σφράγιση τους, συνοδευόμενα από όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά θα μεταφέρονται με φορτηγά ψυγεία στο Κρεοπωλείο του Κεντρικού Super Market της ΕΑΣ Ηρακλείου (Λεωφόρος 62 Μαρτύρων).
Οι παραγγελίες θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 30 Μαρτίου και οι καταναλωτές θα ειδοποιούνται εγκαίρως για την ημερομηνία παράδοσης των παραγγελιών τους. 
Επίσης αναφέρουν ότι τα αρνιά γάλακτος είναι ελευθέρας βοσκής, το βάρος τους από 8 έως 14 κιλά. Η τιμή καταναλωτή θα είναι 6,80€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Οι ημερομηνίες παράδοσης είναι Μεγάλη Τρίτη, Μ. Τετάρτη, Μ. Πέμπτη. Τα αρνιά θα παραδίδονται ολόκληρα μέσα σε ειδικό διάφανο σάκο. Περιλαμβάνεται η συκωταριά και η «αντεριά» 
Πιέσεις στις τιμές παραγωγού
Στο μεταξύ, η κίνηση των κτηνοτρόφων των Ανωγείων φαίνεται να προκαλεί πιέσεις στις τιμές παραγωγού κρέατος. Τα κρεοπωλεία (κυρίως των σούπερ μάρκετ) επιχειρούν τώρα να ανταγωνιστούν την τιμή των 6,80 ευρώ στην οποία πουλούν οι κτηνοτρόφοι των Ανωγείων, με αποτέλεσμα να πιέζουν τους παραγωγούς ώστε να μειώσουν ακόμα περισσότερο τις τιμές τους. 
Σε ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο του Κώστα Καράτζη, ο κτηνοτροφικός σύλλογος Ηρακλείου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «σήμερα διαπιστώνεται η τραγικότητα της ασυνεννοησίας του Παγκρήτιου κτηνοτροφικού κινήματος (τα μαγαζάκια) και των αποσπασματικών πρωτοβουλιών μεμονωμένων συλλόγων να διαθέσουν τα αρνιά των παραγωγών τους αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο σύνολο του κλάδου και στο μείζον ζήτημα της βιωσιμότητας.
Το κόστος παραγωγής του αρνιού στην Κρήτη, τονίζει ο κ. Καράτζης, πλησιάζει τα 10 ευρώ το κιλό όταν οι παραγωγοί αξιώνουν μια τιμή αξιοπρέπειας 6€ για το Πάσχα και 5,5 την υπόλοιπη περίοδο. Η αποσπασματική πρωτοβουλία συλλόγου κτηνοτρόφων να ανακοινώσει ότι θα διαθέσει με 6,80 το κιλό στη λιανική με τον Φ.Π.Α, δημιουργεί κλίμα πανικού στην αγορά και πιέζει την τιμή παραγωγού κάτω από τα 5€ με τάση πτώσης στα 4.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Καράτζη, το κόστος σφαγής + μεταφορικά πλησιάζουν το ένα (1) ευρώ + έξη (6) στον παραγωγό διαμορφώνουν το κόστος στην χονδρική το ελάχιστο στα 6,5€ και από εκεί και πάνω το μικτό κέρδος του λιανοπωλητή κρεοπώλη + Φ.Π.Α την τιμή στη λιανική η οποία δεν μπορεί να είναι κάτω από οκτώ (8) €. Μια τιμή γύρω στα 8-8,5€ για τον καταναλωτή δεν είναι ακριβή σε σχέση με την ποιότητα και το κόστος παραγωγής του ντόπιου αρνιού όταν μάλιστα το κατεψυγμένο της Νέας Ζηλανδίας κοστίζει 8€.Οι όποιες άλλες τιμές κάτω αυτού του κόστους, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, μειοδοτούν την τιμή παραγωγού κάτω από τα όρια ασφαλείας για την επιβίωση της ντόπιας κτηνοτροφίας η οποία εξ’ αιτίας και άλλων σύνθετων παραγόντων οδηγείται σε αφανισμό. 


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ" 20/3/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου