Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Η 28η Οκτ. 1940 ,18 χρόνια μετα την Μικρασιατική Καταστροφή (Μ.Κ)

 

 από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου*

 «Το Σήμερα είναι αποτέλεσμα του Χθες: αν πασχίζει κανείς να συλλάβει το νόημα των καιρών μας, θα πρέπει να ερευνηθεί το Παρελθόν, αναζητώντας τα μηνύματα που κρύβονται εκεί»: είναι απόφανση, με την  οποία ορίζει στο δοκίμιο του - («Η κατάσταση στη Γαλλία», 1833), ένας από τούς σπουδαιότερους λυρικούς ποιητές της Γερμανίας του 19ου  αιώνα, ο Heinrich Heine,- την πεμπτουσία του ιστορικού στοχασμού, επισημαίνοντας συνάμα και την κεντρική θέση που έχει η γνώση της Ιστορίας για την κατανόηση της ιστορικής πραγματικότητας»

Η απόφανση αυτή επαληθεύεται μέχρι κεραίας στον ελληνοϊταλικό πόλεμο ,στην  σθεναρή αντίσταση κατά των Γερμανών όταν κατέρρεε η περίφημη γραμμή Μαζινό (ligne Maginot) μια σειρά επίγειων και υπόγειων οχυρωματικών έργων, που θεωρούνταν απροσπέλαστη στη Γαλλία και στην Εθνική Αντίσταση.

Αλλά ας βάλλουμε τα δυο αυτά ιστορικά γεγονότα στη σειρά υπό το δεδομένο ότι διανύουμε το εκατοστό έτος μετα την (ΜΚ) για την οποία συνεχίζονται οι εκδηλώσεις μνήμης , όπως εκτενώς ανέφερα   σε δυο μου συνεχή  άρθρα             στις παρακάτω διευθύνσεις :

 https://kadmos35.blogspot.com/2022/09/blog-post_20.html https://kadmos35.blogspot.com/2022/09/blog-post.html

Πριν τη 28η Οκτ 1940, την 4η  Αυγ.1936, είχε επιβληθεί στην Ελλάδα  το φασιστικό καθεστώς από τον Ιω. Μεταξά μόλις δηλαδή 14 χρόνια μετα την Μ.Κ του΄22 .

Ως «κυβερνήτης» - όπως αρέσκονταν να τον αποκαλούν κατά τα πρότυπα των ομοϊδεατών του φίρερ του Χίτλερ, ντούτσε του Μουσολίνι ,καουντίλιο του Φράνκο , δεν άλλαξε την οικονομική πολιτική της προηγούμενης περιόδου, αλλά  ούτε πρόσωπα και προγράμματα.

Περιορίστηκε κυρίως στις εκτοπίσεις, στην οργάνωση της αστυνομίας [σύνδεσή της με την Γκεστάπο] και στη διαπαιδαγώγηση των νέων της EON [σε συνεργασία με τη νεολαία του Μουσολίνι], καθώς οι Άγγλοι μέσω των Ανακτόρων έλεγχαν αποκλειστικά το στρατό.

Στο διάστημα αυτό του Μεσοπολέμου οι 6.204.684 Έλληνες [απογραφή 1928], από τους οποίους οι 1.221.849 ήταν πρόσφυγες.   Η άφιξη των συνέβαλε αποτελεσματικά στην εθνική συνοχή της χώρας.  Η εγκατάσταση τους γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα έδωσε ώθηση στην οικονομία.   Ήρθαν άνθρωποι από κάθε άποψη προοδευτικοί και πολιτισμένοι, που συνέβαλαν στη δημιουργία της νέας Ελλάδας.  Ως φίλεργοι, υιοθετώντας καινούργιες καλλιεργητικές μεθόδους και νέες καλλιέργειες, βελτίωσαν τη γεωργική παραγωγή.  Ως φτηνή εργατική δύναμη συνέβαλαν στην ανάπτυξη της βιομηχανίας. Με τον πολιτισμό τους και την παιδεία τους συνέβαλαν στην πνευματική ζωή του τόπου.

Ενσωματώθηκαν στους ντόπιους σταδιακά- παρα τις αρχικές αντιδράσεις  εκ μέρους  κάποιων των ντόπιων - και όλοι μαζί  εργάστηκαν σκληρά, συλλογικά και οργανωμένα.  Μετά την αποκάλυψη 780.000 στρεμμάτων (το 8% των γαιών) που κάλυπταν λίμνες και έλη και την αποτελεσματική προστασία από τις πλημμύρες 1.175.000 στρεμμάτων, ο συνολικός όγκος της αγροτικής παραγωγής υπερδιπλασιάζεται χάρη στο μόχθο του Έλληνα αγρότη, λαμβανομένου υπ’ όψη ότι  στην αρχή της περιόδου αυτής η μέση διάρκεια ζωής του Έλληνα  λόγω φυματίωσης, ελονοσίας κ.λπ., έφτανε τα 34 χρόνια (!).

Εκτός από τα σιτηρά - που καταλάμβαναν το 69,2% των καλλιεργειών - άλλα «δυναμικά» προϊόντα εκείνων των «ηρωικών» χρονών της γεωργίας ήταν ο καπνός η σταφίδα ,το βαμβάκι, οι ελιές , το λάδι, «σημαντικό μέρος των οποίων εξάγονταν» (Ζ. Δεμαθάς , «Εξέλιξη Μεγεθών Ελληνικής Οικονομίας, Πρακτικά Διεθνούς Ιστορικού Συνεδρίου Η Ελλάδα το 1935-1939», εκδ. Μ.Ι ΑΤΕ  Αθήνα 1989, σ. 148 κ.ε)

Την ίδια χρονική  περίοδο, έγινε και ένα δεύτερο «θαύμα» στη βιομηχανία, καθώς αυξήθηκε το σύνολο της παραγωγής με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,4% : στις μηχανολογικές βιομηχανίες κατά 346,3%, στις κλωστοϋφαντουργικές 237,4%, στις χημικές 189,2% κ.ο.κ., με πρώτο τον κλάδο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος: αύξηση 483,6% (!) (Ζ. Δεμαθάς,.).

Το αγροτικό και βιομηχανικό «θαύμα» του Μεσοπολέμου, που συνέβη μάλιστα στην «καρδιά» της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης (1928-1931), ακολουθήθηκε από μια εξόχως σημαντική πνευματική παραγωγή.

Οι Μυριβήλης, Βενέζης , Σκαρίμπας. Σεφέρης κ.α  έγραψαν αριστουργήματα Ο Μπαγιαντέρας συνέθεσε το «Σαν μαγεμένο το μυαλό μου φτερουγίζει»

και ο Βασίλης Τσιτσάνης την «Αρχόντισσα». Το Εθνικό τότε (Σεπτ 1938) πρωτοανέβασε στην Επίδαυρο την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή.

Αυτή την «ανθούσα» κατάσταση βρήκε την 4η  Αυγ. 1936 ο Μεταξάς που την 28η Οκτ 1940 «..είπε.....το ΟΧΙ ....»   και ξεκίνησε  ο πόλεμος

Όταν τελικά ου πάνοπλοι Ιταλοί μας επιτέθηκαν τα χαράματα  της 28ης  Οκτ. 1940 διέπραξαν ένα λάθος που τους κόστισε τον πόλεμο.

Είχαν υποτιμήσει  την ψυχολογία του ελληνικού λαού .  Είχαν περιφρονήσει  τον αγώνα αυτού του να ορθοποδήσει με το αγροτικό και βιομηχανικό  «θαύμα» που έκανε μετα τη (Μ Κ)

Να προασπίσει αυτός ο δοκιμασμένος λαός την Πατρίδα του και τις Εστίες του.

Ο πόλεμος του '40 ήταν παλλαϊκός.   Βρήκε τους Έλληνες ενωμένους.  Αυτό αγνοούσε ο εχθρός, που -15 Αυγ του ιδίου έτους -  ανήμερα της γιορτής της Μεγαλόχαρης τορπίλισε την «Έλλη» που απέδιδε τιμές με κανονιοβολισμούς μέσα στο λιμάνι της Τήνου

 

* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ -  Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  theopapaio@gmail.com   -  http://kadmos35.blogspot.gr/    https://www.facebook.com/theodore.papaioannou  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου