Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Επικήδειος στην εξόδιο ακολουθία της αδελφής μου Τουτούλας στις 17.3.2022

 

Από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου

Τουτούλα η νεκρώσιμη ακολουθία μπήκε ήδη   στην τελική ευθεία.

Ιερουργήσανε ο πανοσιολογιότατος πατέρας Παΐσιος , ο εφημέριος του Ναού του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στο Τάχι και ο εφημέριος της Αγίας Τριάδας Πολύκαρπος που   εκτιμούσε   , που επικοινωνούσε   μαζί του σχεδόν   καθημερινά και σου ανταποκρίθηκε την εκτίμηση .

Έψαλλε η χορωδία   με   τον μαΐστορα της βυζαντινής μουσικής την Αντώνη Τσαρουχά από τα Βάγια όπου συμμετέχει και ο Θανάσης Θεοδοσίου   δεξιός ψάλτης εδώ στην Αγία Τριάδα. Τον   είχατε αλείψει με λάδι μαζί με τον Βασίλη   ο οποίος του παρέδωσε τα πρώτα μαθήματα ψαλτικής   και μετά τη σκυτάλη στο δεξί ψαλτήρι   της Αγίας Τριάδας εδώ στα Βάγια.

Τα παιδιά σου   δεν είναι μόνο πανάξια και φτιάχνουν καλές οικογένειες είναι   και επιδέξια στον λόγο και την ψαλτική   όπως διδάχτηκαν μαζί με τα σχολικά μαθήματα από τον αείμνηστο πατέρα του Βασίλη τον διαχρονικό άρχοντα   πρωτοψάλτη βυζαντινή μουσική που πέρασε από την Αγία Τριάδα.   

Είναι όμως υπερβολικά συγκινημένα , κουρασμένα, άυπνα και ίσως    δεν   άντεχαν να   σου εκφωνήσουν   τον   ύστατο χαιρετισμό

Αυτός ήταν ο λόγος που ανέλαβα να σηκώσω αυτό το βάρος που έγινε   ακόμη μεγαλύτερο από   τη μεγάλη τιμητική προσέλευση των   δημοτών και όχι μόνο   ώστε   να σε χαιρετίσουν για τελευταία   φορά .

Με ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση,   αυτοσυγκέντρωση   θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ, βάζοντας σε μια χρονολογική σειρά   γεγονότα, καταστάσεις και σκέψεις

Τουτούλα από έναν συνδυασμό οικογένειας και σχολείου απόκτησες ισχυρές εκπαιδευτικές βάσεις και καλή παιδεία.    Από μικρή ηλικία ενστερνίστηκες την ορθοδοξία, χωρίς όμως υπερβολές ,ακρότητες υποκρισία και παρωπίδες

Αυτά   σε έκαναν    καλή θυγατέρα , καλή αδελφή , καλή σύζυγο, καλή μητέρα ,καλή με τους συγγενείς ,καλή με την κοινωνία , δημότη .

Αντιμετώπισες τις αντιξοότητες της ζωής ,με σθένος , στωικότητα , κατανόηση, συγκατάβαση ,υπομονή, καρτερία, ψυχραιμία

Είχες ανθρωπισμό, πολιτισμό ,αξιοπρέπεια, προοδευτικές αντιλήψεις σε ζητήματα της δημόσιας σφαίρας και     βαθιά δημοκρατική συνείδηση.

Αυτά αρκούσαν για να είσαι   αξιαγάπητη   στην τοπική κοινωνία   αλλά και πέρα ​​από αυτήν, όταν απομακρυνθούν   από τα όρια   της, όπως φαίνεται από τη σημερινή ποσότητα και πυκνότητα του εκκλησιασμού, αψηφώντας τους υγειονομικούς περιορισμούς που μας επέβαλε η πανδημία.

Σκλάβωνες κυριολεκτικά με την καλή σου προαίρεση ,την μειλιχιότητα ,την ειλικρίνεια, το γλυκό σου χαμόγελο , αυτό   που έδυσε   στις 12.12.2021

   Η ημέρα   που έφυγε   στην Αθήνα, για εγχείρηση ώστε να βγάλεις το επιθετικό σαράκι   που έτρωγε τα σωθικά σου.

Σύσσωμη η γειτονιά   σε αποχαιρέτισε και ευχήθηκε να γυρίσεις γρήγορα στα πάτρια εδάφη γερή .    Ελπίζαμε στις προόδους της χειρουργικής και της φαρμακολογίας

Παρ ότι δεμένος   με τον τόπο από την ημέρα αυτή   μου φάνηκε ψυχρός και αφιλόξενος.   Αυτός ήταν ο κύριος   λόγος που αραίωσα τις   συσκέψεις μου.

Ένιωσα τα Βάγια σαν τοίχο με ογκώδη αγκωνάρια που αν ξεκολλήσει ένα καταρρέει ολόκληρος

 Ελπίζαμε η Χαρίκλεια η Τζέλα και εγώ να ξαναρθεί το καλοκαίρι να ξαναβρεθούμε στα Βάγια κάθε Πέμπτη , να έλθουν   η Δήμητρα και η Μαίρη ,μαζί και ο Φραγκίσκος από την Ερμούπολη το στολίδι του Αιγαίου , αν τύχαινε να βρίσκεται   εδώ    και κάτω στην αυλή να παραγγείλουμε από τον Τρικ , πίτσα από την Ανθή, κρασί   και μπύρα από τον Μελέτη και εσύ να μας κατεβάσεις τα παγωτά.

Όταν άρχισε το κρύο ευχηθήκαμε   καλό χειμώνα , δώσαμε ραντεβού για του χρόνου   το καλοκαίρι   ΄22 , αλλά είδα λίγο σκεπτική…Κάτι έδειχνε    ότι σε βασάνιζε   που δεν το έλεγες για να μην μας στενοχωρήσεις   όπως φάνηκε εκ των υστέρων.

Με το ξόδι σου κλειδώνει άλλο ένα σπίτι στη κεντρική μας γειτονιά και κατ’ επέκταση στα Βάγια .    Ο άλλοτε σφιχτοπλεγμένος κοινωνικός ιστός τώρα χαλαρώνει ακόμη περισσότερο και φοβούμαι ότι δεν  θα υπάρξει  αναστροφή.

Ο άλλοτε συμπαγής πολεοδομικός ιστός τώρα αραιώνει.

Οι θάνατοι περισσότεροι από τις γεννήσεις.

Οι νέοι  τώρα φεύγουν γιατί δεν υπάρχουν δουλειές  κι όχι γιατί τους τράβηξαν    τα φώτα της πρωτεύουσας ή ότι εκεί οι δουλειές είναι πάντα καλές ,  ή ότι οι συνθήκες περιβάλλοντος καλύτερες

Η παρατεταμένη κρίση διώχνει για έξω την ικμάδα της χώρας μας

Είναι τα έξυπνα μυαλά  που σπούδασαν εδώ   και τα παίρνουν  έτοιμα ξένες χώρες. Είναι τα πιο ανεξάρτητα , περήφανα  και γιατί όχι ατίθασα νέα παιδιά που νιώθουν ασφυκτικά  και καθηλωμένα  εδώ στη χώρα μας ,ενώ δεν διαφαίνονται για την ώρα δυνάμεις   αναχαίτισης του  brain drain. (Στα ελληνικά μεταφράζεται ως "διαρροή εγκεφάλων" και ουσιαστικά αναφέρεται στη μετανάστευση ανθρώπων με υψηλή μόρφωση, εξειδίκευση και ευφυΐα, σε χώρες του εξωτερικού)

Τουτούλα εκεί που θα πας θα βρεις τους γονείς μας , το αδελφό μας που δεν γνωρίσαμε , τον Βασίλη ,την Χρυσή, τους συγγενείς, τους φίλους και να δώσεις χαιρετίσματα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους /ες  για την αθρόα συμμετοχή σας στο πένθος μας.

Άλλο ένα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Θηβών . Από αυτή τη θέση τη συγκυρία και την ώρα παροτρύνω , ζητώ, υποδεικνύω στα αυτοδιοικητικά και τα πρόσωπα από την κεντρική πολιτική της Βοιωτίας  που προσήλθαν  στη νεκρώσιμη ακολουθία να το  προσέξουν περισσότερο.   Ας το προσέξει  και η Περιφέρεια Στερεάς  από τα στελέχη  της οποίας  διακρίνω την αντιπεριφερειάρχη  Βοιωτίας την κυρία Παπαθωμά.

Τονίζω από   εδώ σήμερα ότι υπάρχει επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας υγείας  στη χώρα μας και ειδικά για την περιοχή μας  , η αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Θηβών

Τουτούλα τελειώνοντας , τα παιδιά σου πρέπει να είναι υπερήφανα για σένα .Να σε θυμούνται μαζί με τις οικογένειες τους. Τους εύχομαι   υγεία , προκοπή και να μη κόψουν τις «ρίζες» με τον γενέθλιο τόπο.

Λυπάμαι όποτε πεθαίνει κάποιος με ταλέντο, καλοσύνη και χαρίσματα , γιατί η γη τον  χρειάζεται περισσότερο απ' ό,τι ο ουρανός και αυτό ισχύει για σένα

 Σε λίγο θα σε σκεπάσουν όπως το στάρι μερικές φτυαριές χώμα  από τον γενέθλιο τόπο  . Δεν θα είναι  όμως εκεί ο τάφος σου αλλά  στις  καρδιές των ζωντανών.

 Καλό σου ταξίδι αδελφή

 

ΥΓ: Το  40ημερο μνημόσυνο στις 8.5.2022 συνέπεσε με αυτό του Γιάννη του Μηνά . Ήταν ένας καλός τεχνίτης σε οικοδομικά έργα και είχα συνεργαστεί μαζί του πολλές φορές. Η Τουτούλα είχε βαφτίσει το ένα από τα παιδιά του τον Δημήτρη……….                           30.5.2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου