Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

«Μετά πρώτης και δευτέρας νουθεσίας παραιτού»: Η στελέχωση του Νοσοκομείου Θηβών επαφίεται στην κινηματική δράση των πολιτών

 


από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου

Ήταν  27 ημέρα  Τρίτη του περασμένου Απρίλη όταν έγινε  «πανθηβαϊκή» διαμαρτυρία   για την απαράδεκτη κατάσταση  στο Νοσοκομείο και  παραμονή της Παγκόσμιας  Ημέρας της Υγείας και της Ασφάλειας των Εργαζόμενων στα Συστήματα Υγείας. Η ημέρα αυτή 28.4 ήταν αφιερωμένη  στη μνήμη 7000 γιατρών ,νοσηλευτών και άλλων εργαζόμενων στην υγεία και την κοινωνική φροντίδα που κατά το 2020  έχασαν τη μάχη παλεύοντας να σώσουν άλλους ασθενείς.

 Πέρσι τέτοιον καιρό, όταν οι συγκλονιστικές εικόνες από την Ιταλία και τη μάχη ζωής και θανάτου που έδιναν γιατροί και νοσηλευτές μεταδίδονταν σε όλο τον κόσμο, έδιναν κι έπαιρναν οι εκδηλώσεις ευγνωμοσύνης, εμπιστοσύνης και στήριξης στους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής στη μάχη κατά της πανδημίας.

Κόσμος χειροκροτούσε από τα μπαλκόνια των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Μουσικοί αφιέρωναν στους μαχητές των ΕΣΥ αυτοσχέδιες υπαίθριες ή διαδικτυακές συναυλίες. Πρωθυπουργοί διατύπωναν δημόσια ευχαριστίες, χαρακτήριζαν «ήρωες» γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και όσους αντιμετώπιζαν τον φονικό ιό πρόσωπο με πρόσωπο.

Κυβερνήσεις υπόσχονταν γενναία ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας και του προσωπικού τους, όχι μόνο με χρήματα, αλλά κυρίως με αυξημένη προστασία στο μέτωπο της πανδημίας. Επιχειρήσεις διαφήμιζαν τις γενναιόδωρες προσφορές τους σε νοσοκομεία, και τις εντατικές των.

Ωστόσο, ο απολογισμός της ευγνωμοσύνης στους «ήρωες» της πανδημίας ελάχιστα τους φύλαξε από τον κίνδυνο να γίνουν και αυτοί θύματά της. Η στατιστική της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το σκληρό τίμημα που πλήρωσαν οι υγειονομικοί στον έναν χρόνο που αναμετριούνται με τον κορονοϊό είναι αποκαλυπτική: 136 εκατ. εργαζόμενοι είναι τόσο εκτεθειμένοι, ώστε η Covid-19 τείνει να πάρει τον χαρακτήρα επαγγελματικής ασθένειας.

Στην Ευρώπη, οι υγειονομικοί αντιστοιχούν στο 25% του συνόλου των κρουσμάτων. Και αν οι καταγραφές είναι σχετικά ακριβείς στον αναπτυγμένο κόσμο, δεν μπορούμε καν να διανοηθούμε τι αληθινά συμβαίνει σε χώρες όπως η Ινδία, όπου πολίτες και υγειονομικοί είναι εγκαταλελειμμένοι σε ένα υγειονομικό «ολοκαύτωμα».

Δικαίως, λοιπόν, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, τα ευρωπαϊκά συνδικάτα και άλλοι διεθνείς φορείς έχουν αφιερώσει τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Υγείας και Ασφάλειας στους εργαζόμενους στα συστήματα υγείας. Πρώτα στη μνήμη των τουλάχιστον 7.000 γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στην υγεία και στην κοινωνική φροντίδα που στη διάρκεια του 2020 έχασαν τη μάχη, παλεύοντας να σώσουν άλλους.

Τα λόγια και η υποκρισία περίσσεψαν. Οι κυβερνήσεις - και η δική μας - είχαν όλο το  χρόνο την ευκαιρία να δείξουν αν εννοούν όσα λένε, θωρακίζοντας τα συστήματα υγείας και τους συντελεστές τους. Οι περισσότερες απέτυχαν, με τη δική μας ψηλά στη λίστα της αποτυχίας και της άρνησης να ικανοποιήσει το ελάχιστο: να αναγνωρίσει ως βαρέα και ανθυγιεινά τα επαγγέλματα υγείας

Ερχόμενος στα καθ΄ ημάς  διαπιστώνεται  ότι περίσσεψε η υποκρισία και το  ψεύδος για  την ικανοποίηση του αιτήματος αξιοπρεπούς  στελέχωσης του νοσοκομείου της πόλης  με ιατρικό προσωπικό.  Θυμάμαι καλά ότι τον Οκτώβριο  του 2020  με την 2η  επέλαση  της πανδημίας «προ των πυλών » στο Συνεδριακό Κέντρο ανάλογη εκδήλωση από τον Ιατρικό Σύλλογο Θηβών .Τότε ο δήμαρχος δήλωσε και έγραψε ότι είχε αποστείλει έγγραφα που εκ του αποτελέσματος δεν πήρε σοβαρά.  Αντί μέτρων ,έγιναν κάποια απαράδεκτα «μπαλώματα»  με  μετακινήσεις γιατρών παθολόγων από γειτονικό  Κ.Υ. Αλιάρτου.   

Την τελευταία φορά από αξιοπρέπεια (μη το πάρετε εγωιστικό) δεν ξαναπήγα  να ακούσω τα ίδια - κάτι σαν copy paste – από το άρθρο μου τον περασμένο Οκτώβριο.  στο http://kadmos35.blogspot.com/2020/10/blog-post_5.html  

 Μου είπαν ότι η πρόεδρος των εργαζομένων Γιώτα Λεμπέση έκανε  μια εντυπωσιακή ομιλία με δραματικό τόνο χωρίς να υπερβάλλει

 https://permissos.gr/2021/04/27/voiotia/permissosgmail-com/%ce%ac%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%88%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b2%cf%81%cf%8c%ce%bd%cf%84%ce%b7%ce%be%ce%b5-%ce%b7-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b5%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5/

Μπήκα στην  παραπάνω ιστοσελίδα να διαβάσω το  λόγο της και μεταξύ άλλων  είδα την εικόνα του δημάρχου  Θηβαίων που ευθυτενής άκουγε  τους ομιλητές.

Τα σταυρωμένα χέρια του - κατά την ‘‘Γλώσσα του Προσώπου και του Σώματος’’- έδειχναν ανασφάλεια και ξένο προς τα προβλήματα της πόλης.

Τότε  θυμήθηκα το «άχρους ,άοσμος ,άγευστος» που λέγαμε στη Χημεία. Θυμήθηκα επίσης τους στίχους το Βάρναλη :  "Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα...’’ για να μας πείσει πως θαύματα γίνονται όταν υπάρχει ανδρεία, υπάρχει θέληση, γνώση , πίστη στα ιδανικά και τις αξίες. Όταν είμαστε μαζί και όχι χώρια... τότε μπορούμε να περιμένουμε ΙΣΩΣ να έρθει το θαύμα...

Έγιναν πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αυτό το αίτημα και σχετικά πρόσφατες δύο (7.4.2020 , 5.10.2020) .Άλλες δεν χρειάζεται.

«Μετά πρώτης και δευτέρας νουθεσίας παραιτού» (Προς Τίτο Επιστολή, Κεφ. 3,11-12). Δεν έχει δηλαδή νόημα να προσπαθείς ν’ αλλάξεις έναν, χωρίς διάθεση ν’ αλλάξει.

Συμβούλεψέ τον μία-δύο φορές και μετά παραιτήσου, έλεγε ο Απόστολος Παύλος στον Τίτο.

Αν λοιπόν οι διοργανωτές  ή οι  συνήθεις προσερχόμενοι δημότες και δημοτικές παρατάξεις δεν θέλουν να οδηγήσουν την υπόθεση σε ένα ιδιότυπο μιθριδατισμό, οφείλουν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να κάνουν τα εξής:

1ον Ο καθένας καλεί  τους εκλεγμένους και επιλαχόντες του συνδυασμού του  να υπογράψουν κείμενο  που να αναγράφεται ρητά ότι προτίθενται να παραιτηθούν από τη θέση του δημοτικού συμβούλου. Καλό είναι τη διαδικασία  να ξεκινήσουν συντονισμένα οι τρείς παρατάξεις της αντιπολίτευσης . Το ίδιο καλούνται να πράξουν και οι Δ.Ε και οι Τ.Κ. του δήμου Θηβαίων

2ον  Ενημερώνουν το δημοτικό Συμβούλιο και αν ο δήμαρχος συμφωνεί πάνε στο επόμενο βήμα όλοι μαζί  ή οι τρεις(3) παρατάξεις χωρίς την πλειοψηφούσα παράταξη του δημάρχου

Σε κάθε περίπτωση :

3ον  δημιουργείται  συντονιστικό όργανο  από: τους τρείς επικεφαλής + 1 σύμβουλο από κάθε  δημοτική παράταξη, τις προέδρους  των εργαζομένων στο νοσοκομείο και του Ιατρικού Συλλόγου Θηβών. Εξυπακούεται ότι  αν συμμετέχει στην κίνηση  και η παράταξη του δημάρχου αυτός θα είναι και ο πρόεδρος της επιτροπής

 4ον Συγκροτείται επιστημονική επιτροπή από τους καθηγητές Ιατρικής της περιοχής μας ( Βασ Γολεμάτης , Π Τούτουζας, Ρόκας, Ελευσινιώτης , Κ.Τούτουζας , Αργ. Τζουβελέκης. Αν υπάρχει άλλος να προσκληθεί)

5ον  Επικοινωνούν με τους άλλους δημάρχους της περιοχής, στην επικράτεια των οποίων ανήκουν Τ.Κ. που ιατρικώς εξυπηρετούνται  από το νοσοκομείο Θηβών και  αυτές είναι:

 Από  το  δήμο  Τανάγρας ( Άρμα, Τανάγρα , Ασωπία , Καλλιθέα),

Από το δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων  ( Λεοντάρι ,Θεσπιές ,Νεοχώρι, Ασκρη, Μαυρομάτι)

Από τον δήμο Ορχομενού (Ακραιφνιο , Κόκκινο ) και από αυτές  ζητούν να υποβάλλουν τις παραιτήσεις των.

Ενημερώνουν τις Τ.Κ. Σχηματαρίου, Οινοφύτων, Δερβενοχωρίων Αγίου Θωμά Κλειδίου και την Δ.Ε Ερυθρών  της Δ. Αττικής

6ον  Δημιουργούνται αποκεντρωμένοι δευτερεύοντες συντονιστικοί πυρήνες  στις Τ.Κ

7ον  Ενημερώνουν και τους άλλους φορείς της πόλης και περιοχής.

8ον Ενημερώνονται επισήμως  τα κόμματα και τα ΜΜΕ

9ον Παραχωρείται στην πλατεία συνέντευξη τύπου.

10ον  Σαν  επιστέγασμα όλων  αυτών θα είναι  ένα πανθηβαϊκό  συλλαλητήριο

Η δικής μου έμπνευσης «αλγοριθμική» σειρά  δεν είναι γραμμένη σε  καμμιά πλάκα Μωυσή  Έχει δυσκολία αλλά ξεπερνιέται . Θέλει αγωνιστικό φρόνημα ,αντίληψη και θέληση αυτοοργάνωσης , βαθμούς ελευθερίας που κατά τον Διονύσιο Σολωμό θέλει αρετήν και τόλμην. Άλλως  μείνετε  στα  «μερεμέτια» και  ακούστε τα «...κατόπιν ενεργειών μου…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου