Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Η πυρπόληση Δομβραίνας- Θίσβης - Χωστίων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 29.8.1943- ανήμερα πανήγυρης των Χωστίων

από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου
Όπως  όλοι  οι ορεινοί όγκοι   της πατρίδας μας έτσι και ο Ελικώνας  υπήρξε κρησφύγετο των αντιστασιακών  δυνάμεων  και ορμητήριο επιθέσεων  κατά των  Γερμανών κατακτητών
Ειδικά ο Ελικώνας είχε  δεσπόζουσα στρατηγική σημασία  στην κυκλοφορία των ανταρτών.
1ον  Είναι κοντά στον Παρνασσό που τον χωρίζει το διάσελο του Διστόμου από  τη μια, δίπλα στον Κιθαιρώνα από την άλλη , με πρόσβαση  στο οροπέδιο   των Δερβενοχωρίων στην Πάρνηθα σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα.  Μού έχει αναφέρει  τότε βετεράνος ότι  μια μέρα  αρκούσε  για τη διαδρομή ( μετάβαση-επιστροφή) από την κορυφή Μπαμπλούκι   του Ελικώνα μέχρι τα Δερβενοχώρια
 2ον   Τα «πόδια» του Ελικώνα βρέχονται  από τον Κορινθιακό  μέσω του οποίου γινόταν η  πλωτή επικοινωνία με την Πελοπόννησο απέναντι. 
 3ον   υπάρχει εύκολη πρόσβαση στις γύρω εύφορες πεδιάδες Λιβαδειάς ,  Κωπαΐδας, Βαγίων και απαραίτητες για την επιμελητεία των αντίπαλων  δυνάμεων.  
  4ον   ελέγχονταν  πλήρως  ο μοναδικός τότε εθνικός  οδικός άξονας Αθηνών-Θηβών-Λιβαδειάς προς Λαμία και Θεσσαλονίκη.
  5ον ήταν  δυνατή η αποτελεσματική  παρακολούθηση της σιδηροδρομικής γραμμής.
 Γι΄ αυτό είχε εγκατασταθεί στον Ελικώνα το Συμμαχικό Αρχηγείο και «απέναντι» του  στα πεδινά της Αλιάρτου η  γερμανική  φρουρά   
 6ον   Κάτοικοι παραελικωνίων  κοινοτήτων είχαν προσχωρήσει στα σώματα των ανταρτών προκαλώντας με διάφορα σαμποτάζ μεγάλες ζημιές στα γερμανικά στρατεύματα.  Έτσι λοιπόν το στρατηγείο  της Βέρμαχτ  διέταξε την άμεση εκκαθάριση του Ελικώνα.Γι΄αυτό το λόγο, μια   μονάδα της κινήθηκε και στρατοπέδευσε  στην Ξηρονομή ,αλλά δεν άργησε η αφορμή .  Από την ενέδρα που είχαν στήσει  οι αντιστασιακές  δυνάμεις  και τα πυρά της τραυματίστηκε ο επιβαίνων σε μοτοσυκλέτα ,την οποία  ο οδηγός της κατάφερε να γυρίσει πίσω.
Η συνέχεια είναι γνωστή και δεν θα αναφερθώ στο  χρονικό (πυρπόληση σπιτιών,   μοναστηριών, ελαιοτριβείων  και εκτελέσεις ) αφού το έχουν εξαντλήσει ο τ. υφυπουργός  Γεώργιος Κατσιμπάρδης  με ρίζα δομβραινέικη, ο ιστορικός από τη Λιβαδειά Τάκης Λάππας και ο καθηγητής της Νεώτερης  Ιστορίας στο Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάσης Χρήστου από τις Θεσπιές.  
 Μετά τη γερμανική θηριωδία ακολούθησε η ακόρεστη λεηλασία  από  χαφιέδες και δοσίλογους  που είχαν έλθει από Σαλαμίνα μαζί με τους γερμανούς,  φορτώνοντας σε γερμανικά αυτοκίνητα πολύτιμα είδη από τα σπίτια, προικιά κοριτσιών, εικόνες αγίων και χρυσαφικά.
Οι γερμανοί τυφλωμένοι από την θηριωδία δεν σεβάστηκαν  την ημέρα (29.8)  που η Εκκλησία μας γιορτάζει  «την Αποτομή της Τίμιας Κεφαλής Ιωάννου του Προδρόμου»
Ανήμερα της πανήγυρης της τότε Κοινότητας Χωστίων- του ενός από τα τρία χωριά- διάλεξαν να καταστρέψουν την περιοχή. Είναι κάτι που ο δυναμικός πρόεδρος ο Μάκης ο Δέδες οφείλει και ξέρει να αναδείξει  με τον καλύτερο τρόπο
Με τους συνεχείς διωγμούς που ακολούθησαν, χωρίς κρατική μέριμνα η ζωή των κατοίκων από τις κακουχίες και τις στερήσεις ήταν μαρτυρική.
Μετέπειτα από υπολείμματα του Σχεδίου Μάρσαλ δόθηκαν επιλεκτικά κάποια χρήματα για τη στεγαστική αποκατάσταση  και σε όσους δεν  τα είχαν ξαναφτιάξει εν τω μεταξύ  μόνοι τους.
Τους  πιο προοδευτικούς , ανήσυχους και πολιτικά  « ατίθασους » δεν «σήκωνε»  πλέον ο τόπος.  Άφησαν  πίσω ερείπια  τις πατρογονικές εστίες και έφυγαν λίγοι για τη Θήβα και οι πολλοί στην Αθήνα.   Οι περισσότεροι διάλεξαν το δρόμο της ξενιτιάς  προς τις ΗΠΑ που «ανοίχτηκε με την ευλογία» του  Σχεδίου Μάρσαλ , σύμφωνα με  κορυφαίο πολιτικό με τα τον εμφύλιο.  Όπου πήγαν, πρόκοψαν με ότι καταπιάστηκαν χωρίς να κόψουν  τις ρίζες των.
Είναι  καιρός πλέον ο Δήμος Θηβαίων του οποίου τα μαρτυρικά αυτά χωριά αποτελούν μέρος της δημοτικής του ενότητας -και αν ο Δήμος μέχρι τώρα ολιγώρησε  - οι τοπικές κοινότητες, κοινωνικές  συλλογικότητες να οργανώσουν συνέδριο  Μνήμης για το Ολοκαύτωμα  και τις γερμανικές αποζημιώσεις .Θεωρώ ότι η νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή και τα μέλη των τοπικών κοινοτήτων που ορκίζονται σήμερα,να μη διστάσουν και παράλληλα να καθιερώσουν την σημερινή ημέρα ως «Ημέρα Μνήμης» του ολοκαυτώματος Να στηρίξουν και να συμμετάσχουν σε κάθε πρωτοβουλία, εντός και εκτός Ελλάδας, που προωθεί, αναδεικνύει και τεκμηριώνει προς τα έσω και τη διεθνή κοινή γνώμη, το δίκαιο των απαιτήσεών  μας απέναντι στη Γερμανία.
Να διεκδικήσουν  με συνέπεια και σοβαρότητα, αταλάντευτα και ανυποχώρητα τις γερμανικές αποζημιώσεις, τις επανορθώσεις, το κατοχικό δάνειο και την επιστροφή όλων των κλαπέντων και λεηλατηθέντων πολιτιστικών θησαυρών στην πατρίδα μας.
Να διατυπώσουν τη ρητή αντίθεση σε κάθε προσπάθεια «εξωραϊστικής επεξεργασίας του ναζιστικού παρελθόντος», όπως το υπό ίδρυση «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» ή το αντίστοιχο ίδρυμα για τη νεολαία, που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση. 
Απαραίτητη προϋπόθεση για να κλείσει το τραύμα της Κατοχής και να γυρίσουμε επιτέλους τη μαύρη σελίδα του ναζισμού που σκιάζει τις σχέσεις των δύο χωρών είναι η έμπρακτη ανάληψη της ευθύνης για τα εγκλήματα του Γ' Ράιχ και η απόδοση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων επιτέλους, χωρίς υποτέλεια και φοβικά σύνδρομα
Να απαιτηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, την τωρινή αλλά και όποια μελλοντική, να αρθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων.
Χωρίς υποτέλεια και φοβικά σύνδρομα να διεκδικήσει  τις γερμανικές  οφειλές όπως παραπάνω ανέφερα. .  Η πολυετής υποχωρητικότητα και η απραξία όχι μόνο δεν μας ωφέλησε εθνικά, αλλά αντιθέτως μείωσε και την εθνική μας αξιοπρέπεια και την εθνική μας αξιοπιστία.




* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177-   κιν 6997189448   Επαμεινώνδου71  Θήβα -theopapaio@gmail.com  http://kadmos35.blogspot.gr https://www.facebook.com/theodore.papaioannou             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου