Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Πράγματι: «Άριστοι οι οιωνοί για την Ελληνική Οικονομία» και όχι «καμένη γη» κατά τον κ.Μητσοτάκη, κυρία Τζουβελέκη

 από τον   Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου  πολιτικό μηχανικό ΕΜΠ *       

Στο «ΒΗΜΑ» της Κυριακής 16.6.2019 διάβασα άρθρο του Αντώνη Καρακούση  με τίτλο : «Άριστοι οι οιωνοί για την Ελληνική Οικονομία»
Τότε θυμήθηκα δύο συνεντεύξεις της κυρίας Τζουβελέκη (την πρώτη στο One Direct 13.6.2017 και την δεύτερη  στο STAR Κ.Ε. την Δευτέρα 17.7.2019).
Το ότι καταπιάστηκα με την κυρία Τζουβελέκη ήταν εντελώς τυχαίο και οφείλεται αφενός στο ότι άρχισε πρώτη να συνεντευξιάζεται και αφενός ετέρου στο ότι  δεν ξανάκουσα κάποιον/α άλλον/η  που περίπου τα ίδια θα έλεγαν.

Επειδή αναφέρθηκε κυρίως σε ζητήματα ανάπτυξης, παιδείας και υγείας, θα απαντήσω  τεκμηριωμένα με στοιχεία από άρθρο που έγραψε στην «Εφημερίδα των Συντακτών»   ο καθηγητής στο ΕΚΠΑ ιστορικός Αντώνης Λιάκος (18.6.2016)
Σύγχρονη ανάπτυξη προϋποθέτει  μεταφορά γνώσης στην παραγωγή, ώστε να βγει η Ελλάδα από τις «συμπληγάδες» των χωρών  υψηλού τεχνολογικού επίπεδου παραγωγής και των  χωρών φθηνής εργασίας και μαζικής παραγωγής.
Η Ελλάδα πλέον δεν χρειάζεται «φτηνή ανάπτυξη» , που  είχαμε ως τώρα και κατέρρευσε, αλλά ανάπτυξη ποιοτική ,με ενίσχυση της έρευνας, γιατί παρά τα εξ αντιθέτου λεγόμενα,υπάρχει  η υλικοτεχνική υποδομή και το ανθρώπινο κεφάλαιο.
Η κυβέρνηση έχει παράξει πολύ σημαντικό έργο αλλά καθόλου γνωστό.
Παρά τις συνθήκες κρίσης το 2017 και για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας η δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη  ξεπέρασαν τα 2.03 δις € (1.13 % ΑΕΠ) ,έναντι (0.83% ΑΕΠ) το 2014
Ήταν μεγαλύτερη ακόμη και από  το 2004 -μια από τις καλύτερες χρονιές και εκτός κρίσης με πολύ μεγαλύτερο ΑΕΠ-όπου οι δαπάνες για έρευνα ήταν 1.07 δις € (περίπου στο μισό)
Ο νέος  θεσμός -το Ελληνικό Ίδρυμα ‘Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ ) -  μοχλεύει το ερευνητικό τοπίο και στηρίζει τους νέους επιστήμονες με δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ € (2017-2020)
«Ψυχή»  του είναι ο εξαιρετικός επιστήμονας αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης
Πόσοι γνωρίζουν εμβληματικές δράσεις όπως τα Εθνικά Δίκτυα Ιατρικής Ακρίβειας (στην ογκολογία, την καρδιολογία,τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα) καθώς και Εθνικά Δίκτυα  για την Αγροδιατροφή την Κλιματική Αλλαγή και τις Κβαντικές Τεχνολογίες;
Και για να μείνουμε στην περιοχή μας:Πότε άλλοτε κυρία Τζουβελέκη το Γ.Νοσοκομείο Θηβών τα τελευταία 10 χρόνια ήταν καλύτερο από σήμερα;  Εχω  προσωπική γνώμη και σας καλώ να το επισκεφθείτε.
Στην μόχλευση  των πόρων για την έρευνα συμμετέχει συστηματικά ο ιδιωτικός τομέας . Ενώ Το 2016  οι  επιχειρήσεις επένδυσαν  στην έρευνα 500 εκατ €  και το 2017 1 δισ  € (διπλάσιο)
Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) είναι εξ ορισμού οργανισμός αριστείας με μεγάλη επίδραση και συμβολή στον σχηματισμό   του επιστημονικού τοπίου στη σύγχρονη Ελλάδα , αλλά για χρόνια στο περιθώριο .
Από το 2010-11 είχε συρρικνωθεί στη διαχείριση προγραμμάτων Erasmus και αναζωπυρώθηκε μετά το 2015.
Το 2016/17 προκήρυξε τη χρηματοδότηση  συνολικά 211 τρίχρονων και 211 δίχρονων υποτροφιών για υποψήφιους διδάκτορες, καθώς και 289  δίχρονες υποτροφίες για μεταδιδακτορική έρευνα ,ενώ το πρόγραμμα της Ν.Δ.στα μεταπτυχικά προγράμματα καθιερώνεται η ελεύθερη επιβολή διδάκτρων
Το 2018  και 2019  αύξησε τις τρίχρονες  υποτροφίες σε  700 για υποψήφιους διδάκτορες και σε 600 τις δίχρονες υποτροφίες για μεταδιδάκτορες.
Το 2016  προκήρυξε τη χρηματοδότηση συνολικά 80 ερευνητικών προγραμμάτων που εκπονήθηκαν αποκλειστικά σε ελληνικά ΑΕΙ από ελληνικές ομάδες απαρτιζόμενες από ένα κύριο ερευνητή (μέλος ΔΕΠ) και εως δύο υποψήφιους διδάκτορες στο πλαίσιο της διδακτορικής τους διατριβής. Είναι όντως πρωτόγνωρα στην επιστημονική και ερευνητική  ιστορία της χώρας
Έχουν άμεση σχέση με την αγορά γιατί το 90% των υφιστάμενων και των προγραμματισμένων  προσκλήσεων που δημοσιεύονται από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας(ΓΓΕΤ) επικεντρώνονται  στην επιστημονική και ερευνητική συνεργασία μεταξύ καινοτόμων επιχειρήσεων και δημοσίου ερευνητικού οργανισμού με βάση τόσο την επιστημονική αριστεία όσο και τη σημασία τους σε παραγωγικούς όρους.
Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών χρηματοδοτεί καινοτόμες επιχειρήσεις με  δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους υπό τη μορφή συμμετοχής του μετόχου στο μετοχικό τους κεφάλαιο
Τα αποθέματα άμεσων ξένων επενδύσεων σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος είναι σήμερα στο 16% του ΑΕΠ ενώ μέχρι το 2010 ή Ελλάδα ήταν ουραγός στην Ε. Ε. με ποσοστό της τάξης του 10% . Ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου  είναι στο 12.9% του ΑΕΠ όταν το 2014 ήταν 11.5% . Το 2014 ο καθαρός σχηματισμός παγίου κεφαλαίου ήταν 20.6 δις € ,το 2017 23.2 δις €, το 2018  υποχώρησε λίγο  λόγω της μείωσης παραγγελιών πλοίων, αλλά ο μηχανολογικός εξοπλισμός ανέβηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2019 ανέκαμψε  ξανά.
Αυτή είναι μια τεκμηριωμένη απάντηση στα νεόκοπα ως επι το πλείστον στελέχη της ΝΔ που προβάλλουν  κατά κόρον ένα κόμμα της νέας εποχής, φιλοαναπτυξιακό, φιλοεπιχειρηματικό, «φιλικό» με την αγορά, φιλοεπενδυτικό ,υπέρμαχο της ποιοτικής Παιδείας και της αριστείας ΝΔ  απέναντι στο « αντιαναπτυξιακό»ΣΥΡΙΖΑ .
Μια τελευταία γενική παρατήρηση αντί επιλόγου:  η νέα γενιά στελεχών της ΝΔ δείχνει να έχουν προμετωπίδα τον κυνισμό ,την αναλγησία και ένα «σιδερένιο». Ο λόγος τους είναι συρραφή φράσεων κατά κανόνα χωρίς λογική συνοχή,δίχως επιχειρήματα. Μιλούν ανέκφραστα σαν ρομπότ , χωρίς ίχνος συναισθήματος με ένα  μείγμα ναρκισσισμού , προκλητικότητας  και πνευματικής  μονομέρειας,
ο Άγιος Θωμάς ο Ακινάτης, θέλοντας να δείξει πόσο επικίνδυνο είναι η  άντληση γνώσεων  από μια και μόνη πηγή και η αγνόηση ή περιφρόνηση των άλλων , είπε: “Timeo hominem unius libri;”». Ελληνιστί: «Να φοβάσαι τον άνθρωπο του ενός βιβλίου».

 * τ. Κοινοτάρχης  Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448  Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  theopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/ https://www.facebook.com/theodore.papaioannou


1 σχόλιο:

  1. Γειά σου,

    Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο 3% για τους τοπικούς και διεθνείς δανειολήπτες. Είμαστε πιστοποιημένοι, αξιόπιστοι, αξιόπιστοι, αποτελεσματικοί, γρήγοροι και δυναμικοί και εργαζόμαστε μαζί. δίνουμε ένα μακροπρόθεσμο δάνειο από 2 έως 50 χρόνια το πολύ.

    Χρειάζεστε ένα άμεσο, εύκολο και προσιτό δάνειο για να πληρώσετε για το χρέος, να ξεκινήσετε μια επιχείρηση ή για κάποιο άλλο λόγο; Εάν ναι, επικοινωνήστε μαζί μας με το αίτημα δανείου.

    Αυτή η προσφορά απευθύνεται σε σοβαρούς ανθρώπους.

    Επικοινωνήστε μαζί μας, αν σας ενδιαφέρει, μέσω:
    Email: easyloanfirm2020@gmail.com
    WhatsApp: +18582644849

    Είμαστε πιστοποιημένοι,
    αξιόπιστη, αξιόπιστη, αποτελεσματική, γρήγορη και δυναμική.

    Τις καλύτερες ευχές,
    Ντέρεκ Ντάγκλας
    easyloanfirm2020@gmail.com



    3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου

    ΑπάντησηΔιαγραφή