Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Ο δρόμος Δομβραίνας-Αγ. Νικολάου προηγείται εναντίον όλων που οδηγούν στο Κορινθιακό. Η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.Βοιωτίας και ο δήμαρχος Θηβαίων τι λένε;

   από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ Παπαϊωάννου *
Η μακροχρόνια λιτότητα και οι μισθολογικές περικοπές οδήγησαν σε σταδιακή οικονομική αδυναμία της μεσαίας τάξης για την οποία οι   «τουριστικές περιοχές»   έγιναν δυσπρόσιτες
Ολόκληρες ζώνες   της χώρας έγιναν απαγορευτικοί προορισμοί για μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας και η διάρκεια των διακοπών, εάν δεν έχει εξαληφθεί πλήρως, έχει   περιοριστεί στο ελάχιστο, όπως και οι μετακινήσεις για λόγους αναψυχής και αναψυχής. Παρά τα «ψήγματα»  αισιοδοξίας ως αποτέλεσμα της επερχόμενης εισόδου στη  μεταμνημονιακή εποχή, για   9ο   καλοκαίρι, ο περιφρονημένος  Κορινθιακός παρά τις μέδουσες σφύζει  από  κίνηση και  επισκέπτες. Όλοι αυτοί αναζητούν τον δροσισμό και την χαλάρωση, στο υγρό θαλασσινό περιβάλλον  και στην αύρα της ακρογιαλιάς τις ημέρες που λόγω ρευμάτων λείπουν οι μέδουσες
Ο δραστήριος επιχειρηματίας του κέντρου ψυχαγωγίας και διασκέδασης Fisheye on the Beach  στον Άγιο Νικόλαο αφού αγανάκτησε από την αδιαφορία, τις υποσχέσεις , τον εμπαιγμό και την αναλγησία των δημοτικών και περιφερειακών παραγόντων , θέλησε να απωθήσει τις μέδουσες και να διατηρήσει καθαρή τη θάλασσα για τους λουόμενους πελάτες του,  έβαλε με δική του δαπάνη πλωτά δίκτυα παράλληλα και ίσομήκη  με την πρόσοψη της επιχείρησής του !!!!!!!

Ανθρωπογεωγραφικά όλοι οι λουόμενοι   είναι δημότες (από Βάγια, Θεσπιές, Λεοντάρι, Ελλοπία Ξηρονομή Νεοχώρι , Άσκρη Μαυρομάτι, Δομβραίνα , Θίσβη, Αλίαρτο και Θήβα)  αλλά  και  πολλοί ετεροδημότες.
Οι των  γύρω περιοχών  είναι καθηλωμένοι στις εστίες των , με επιτρεπόμενο μικρό εύρος μετακινήσεων και με απαγορευτική την υπέρβαση   κάποιων στενών πλαισίων δαπανών
Οι ετεροδημότες  και απόδημοι από τα χωριά της  Θίσβης είναι οι βίαια ξερριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες μετά το κάψιμο από τους γερμανούς  .
Για την αποφυγή «ενοχλήσεων» από τους νικητές  του εμφυλίου έφυγαν  κυρίως προς την Αθήνα και τις ΗΠΑ, όπου έζησαν σε αντίξοες συνθήκες σύγχρονης βαβυλωνίας  από όπου θέλουν κάπου- κάπου να δραπετεύουν.
Για αυτούς το σύνδρομο του Οδυσσέα εξελίσσεται και ταλανίζεται ανάμεσα σε δύο αντιδιαμετρικούς πόλους: την φυγή   στα ξένα και την βασανιστική νοσταλγία της επιστροφής.
Τη νοσταλγία για τον τόπο τους μεταλαμπάδεψαν στα παιδιά και τα εγγόνια τους ,ώστε σε κάθε ευκαιρία τον επισκέπτονται ειδικά το διάστημα της καλοκαιρινής ανάπαυλας.
Ο Γιαννακός  ο Μεϊδάνης  ήταν ο πρώτος με όραμα Κοινοτάρχης Δομβραίνας μετά την Μεταπολίτευση
 Κατόρθωσε με την πειθώ, το πείσμα ,την επιμέλεια και την επιμονή του να κινητοποιήσει όχι μόνο τους κατοίκους αλλά κυρίως της διασποράς ώστε καθένας που διέθετε  παραλιακό κτήμα στο Αγ. Νικόλαο να μπορέσει να βάλει ένα «κεραμίδι» για το καλοκαίρι μέσα σε μια πολεοδομημένη έκταση.      
Η πρόσκληση του, έτυχε  ενθουσιώδους ανταπόκρισης πέρα ​​από κάθε προσδοκία. 
Πρώτο βήμα ήταν η διάνοιξη και ασφαλτόστρωση δρόμου από Δομβραίνα προς Αγ. Νικόλαο, ως αναγκαίας προϋπόθεσης κάθε περαιτέρω σχεδίου ανάδειξης και αξιοποίησης της  «  παρθένας »περιοχής  και για  αυτόν αμέσως μαζεύτηκαν τα χρήματα.
Το συνολικό όμως «master plan» ναυάγησε γιατί προσέκρουσε στον δασικό χαρακτήρα της περιοχής . Σήμερα τα μη δασικά αδειοδοτούνται και δομούνται νόμιμα  με τις διατάξεις της « εκτός  σχεδίου δόμησης »  εν αντιθέσει με τον γειτονικό οικισμό της Αλυκής, όπου οργίαζε τουλάχιστον μέχρι  την εποχή της πλασματικής ευημερίας η αυθαίρετη δόμηση.
Ο δρόμος είναι ίσως ο μοναδικός που κατασκευάστηκε με ιδιωτικά χρήματα και είναι ηθική υποχρέωση των δημοτικών και περιφερειακών φορέων να τον προτάξουν έναντι άλλων που καταλήγουν στον Κορινθιακό, κωφεύοντας σε πιεστικές προτάσεις  ισχυρών θεσμών και παραγόντων
Η Νομαρχία Βοιωτίας όλα αυτά τα χρόνια εκτός από την διαμόρφωση και ανάπλαση της παραλίας, δεν θυμάμαι  να διέθεσε χρήματα  για τη συντήρησή  αυτού του δρόμου και πέρα από τη διαγράμμιση που φαίνεται.
Σήμερα όμως διαπιστώνεται ότι:
1)  ο μικρού πλάτους δρόμος  νότια συνορεύει άμεσα ,χωρίς την παρεμβολή εδαφικής λωρίδας με  βαθιά και απότομη χαράδρα που προξενεί ίλιγγο και διαπιστώνονται κατολισθητικά φαινόμενα.
2) προς την βόρεια πλευρά εκτείνεται βραχώδης έκταση να παρουσιάζει καταπτώσεις. Τα ανωτέρω γεωλογικά  φαινόμενα  (κατολισθήσεις και καταπτώσεις)  παρά την καλή σύσταση των πετρωμάτων είναι αναπόφευκτα και συχνότερα λόγω της μακροχρόνιας διαβρωτικής δράσης των υδάτων.
 3) παρατηρείται  κυκλοφοριακός φόρτος  που οφείλεται  α) τόσο από τον αυξανόμενο αριθμό και το μέγεθος των  κινουμένων οχημάτων  και  β) όσο και στην υποδοχή πρόσθετης κυκλοφορίας αφού εδώ και κάποια χρόνια η  μοναδική οδική διέξοδος προς τον Αη Γιάννη παραδόθηκε  αποκλειστικά  στις κυκλοφοριακές ανάγκες της Σωληνουργείας Θίσβης. 
Η παραχώρηση ή η καταπάτηση αυτού του δρόμου συνιστά   μια χωρική διαταραχή για  τις επιπτώσεις της οποίας αυτοί που συγκατένευσαν, τουλάχιστον δεν μερίμνησαν για την λήψη παράλληλων, ανταποδοτικών  ή εναλλακτικών μέτρων.
Πρόκειται γεν κατακλείδι για δρόμο άκρως επικίνδυνο,  που τουλάχιστον τμηματικά  χρειάζεται  διαπλάτυνση επειγόντως και  δίχτυ προστασίας.  
 Μιλούν άλλωστε από μόνες τους οι εικόνες που μου έστειλε η κυρία Παπαθωμά.  Όχι όμως η Φανή η κατ΄ εμέ  οιονεί υπερ-αντπεριφερειάρχης  ,η γλαφυρολουσάτη δασκάλα του ΚΕΔΔΥ της Λιβαδειάς.
Αν ο δρόμος εξυπηρετούσε κανένα 5άστερο  ξενοδοχείο απ΄αυτά που θα ήθελε να ριλαξάρει (<γαλλ relaxer>) θα τον είχε φτιάξει  αμέσως.
Μου τις έστειλε η  Ελένη Παπαθωμά ,  μαθηματικός  από την Θίσβη και  ενεργή πολίτις.
Ο δήμαρχος Θηβαίων -που θέλει να συνεχίσει -έχει προ πολλού κλείσει τον κύκλο του άρα δεν περιμένω κάτι . 
Ούτε επίσης και από κάποιους δημοτικούς συμβούλους που σαν σύγχρονοι  «μαυρογιαλούροι» γυροφέρνουν στα  χωριά την πραμάτεια και καραδοκούν να στρογγυλοκαθήσουν   στη θέση του .
Οφείλεται άραγε στην έλλειψη παρατηρητικότητας;  σε συνεχιζόμενη απουσία αίσθησης του χώρου  και των αναγκών του  μετά από οκτώ  συναπτά έτη;  ότι το έργο αφορά χρήστες γενικώς μικρομεσαίου οικονομικού  «προφίλ» ότι είναι δέσμιος νεοφιλελεύθερων αγκυλώσεων, που αγαλλίασε όταν είδε η δημοτική αρμοδιότητα της εγκατάστασης δικτύων υποκαταστάθηκε από την ιδιωτική πρωτοβουλία; ή όλα μαζί ;
Ας μην ξεχνάμε ότι για να υποστηρίξει «άδηλες» μεθοδεύσεις περί τον ΦοΔΣΑ έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του για πολλοστή φορά την φωνή της εκεί τοπικής κοινωνίας.
«Εν ριπή οφθαλμού» δεσμεύθηκε   για την κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη Θίσβη, χωρίς απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο, που στη συνέχεια την απέρριψαν παταγωδώς  και οι στενότεροι του συνεργάτες, αυτοί που μέχρι τότε του ήταν τυφλά αφοσιωμένοι.Ή
Ήταν η εισήγησή του που χωρίς να αποτελεί μια επίσημη απόφαση «διολίσθησε»  και εν αγνοία ενσωματώθηκε στις προτάσεις του Πρωθυπουργού κατά  το Αναπτυξιακό Συνέδριο  Στερεάς στη Λαμία πέρυσι τέτοιο καιρό. 

 * τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448  Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  theopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/ https://www.facebook.com/theodore.papaioannou
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου