Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Αναφορά στο πολιτικό μνημόσυνο του Κώστα Κουρκούτη

          από τον πολιτικό μηχανικό   Θεόδωρο Κ Παπαϊωάννου*                         6.5.2018 )

  Μετά  τα πολλά και σημαντικά μηνύματα  που έδωσαν με την πληρότητα των ομιλιών τους κυρίως οι κ.κ. Παπαδημούλης και  Μπένος  και  τον  μεστό από λόγια  καταλλαγής  χαιρετισμό  του  μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου  Αθηνών & πάσης  Ελλάδος κ.κ.Ιερωνύμου, η σύντομη αναφορά μου ίσως αποτελεί πενιχρό πλεονασμό.
Το γεγονός όμως ότι αμέσως μετά την μεταπολίτευση διανύσαμε χρονοπαράλληλη επαγγελματική και  αυτοδιοικητική τροχιά στην  ίδια περιοχή , θεωρώ ότι αποτελεί για μένα προτρεπτικό ερέθισμα και επιτακτικό καθήκον
Eκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, στις περισσότερες πόλεις αμέσως με την έλευση της μεταπολίτευσης  οι πρώτες αυτοδιοικητικές εκλογές σφραγίσθηκαν από την αθροιστική συσσώρευση  όλων των προοδευτικών  πολιτικών ρευμάτων.
Η Θήβα αμέσως βρέθηκε στην πρωτοπορεία και στο πρόσωπο του Κώστα Κουρκούτη  τα πολιτικά αυτά ρεύματα συσπειρώθηκαν  σε ορμητικό  χείμαρρο  νίκης   .
Στην διαδικασία αυτή ήταν  καθοριστική η συμβολή του Γιάννη Σταμούλη,διαπρεπούς νομικού και «μέντορα» στα πρώτα του βήματα.
Συνέκλιναν εις «σάρκαν μίαν» και συνυπήρξαν ισότιμα στα ψηφοδέλτια, βετεράνοι της Εθνικής Αντίστασης, το ΠΑΣΟΚ ως κυρίαρχη τότε πολιτική δύναμη , παραδοσιακοί Κεντρώοι , ακόμη και αγνοί «νοικοκυραίοι» του συντηρητικού χώρου.
Ρέκτης,καινοτόμος ,ρηξικέλευθος ,με ριζοσπαστική  φαντασία  αλλά και ρεαλισμό, ο Κώστας  άνοιξε  νέους ορίζοντες.
Η Θήβα τότε διέγραψε  ένα «ενάρετο » κύκλο με αναγνωρισιμότητα, πέραν αυτής που της προσδίδει ο μύθος και η ιστορία της.
Όμως  η δημοκρατική ,πολιτικοποιημένη, δημιουργική και ανεξάρτητη αυτοδιοικητική εικόνα, δεν ήταν αρεστή , ανεκτή, αλλά και «απειλή» στον τοπικής εμβέλειας άκρατο κομματισμό  της τότε εποχής.
Με την  πελατειακή «σουλτανική» αντίληψη και ιδιοσυγκρασία, το κομματικό σύστημα βαθμιαία πέτυχε να μετατοπίσει τις συναρθρωμένες «κοίτες» των προοδευτικών ρευμάτων στις γνώριμες «οχυρομένες» και «ασφαλείς» θέσεις.
 Ετσι σταδιακά η Τ.Α.  μεταποιήθηκε σε κομματικό κεκράκτη και φερέφωνο, τροχιοδρομήθηκε  σε φθίνουσα πορεία ,  μέχρι την είσοδο της χώρας μας  στον «φαύλο»  κύκλο  της 10ετούς κρίσης .
 Όμως όλα τώρα δείχνουν ότι αυτός κύκλος  κλείνει και βρισκόμαστε  στην αφετηρία  ενός «ενάρετου»  κύκλου που περιέχει  τον σχεδιασμό  του μεταμνημονιακού «μοντέλου» της δίκαιης ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης   για την περίοδο 2019-2023 και όχι μόνο.
 Για τη χώρα μας ειδικά  το 2019  είναι έτος ευρωεκλογών ,αυτοδιοικητικών(Α΄+Β’ βαθμού) και εθνικών εκλογών
Είναι  λοιπόν ώρα οι εγχώριες πολιτικές  δυνάμεις του ενδιάμεσου φάσματος , οι αποκαλούμενες σοσιαλδημοκρατικές :
·         να εγκαταλείψουν την αυτάρεσκη επανάπαυση στις «δάφνες του παρελθόντος».
·         να  διακόψουν την «ρητορική» των ίσων αποστάσεων.
·         να προχωρήσουν σε μια  γενναία αυτοκριτική. 
·         να επανεξετάσουν την πολιτική τους « ταυτότητά» .
·         να  ανιχνεύσουν συγκλίσεις με την Ριζοσπαστική Αριστερά .
·         να διακόψουν τις  ετερόκλητες συμμαχίες και τις «παρά φύση» ωσμώσεις της τελευταίας 10ετίας με τον συντηρητικό χώρο.
Άλλως , τους επιφυλάσσεται η τύχη των άλλοτε κραταιών  ευρωπαϊκών (γαλλικών, γερμανικών κ.α)  σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων
 Παρ΄ότι ήταν αυτά που θεμελίωσαν  το κοινωνικό κράτος ή αλλιώς κράτος πρόνοιας  μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο εφαρμόζοντας το κεϋνσιανό μοντέλο οικονομίας, παρέδωσαν  «αύτανδρον το σκάφος»    των,  στη νεοφιλελεύθερη λεηλασία.
Γρηγορείτε λοιπόν γιατί  «Οι καιροί ου μενετοί» προειδοποιεί  ο Θουκυδίδης.
Την σημερινή μέρα που στην «ώρα» θυμηθήκαμε  τον Κώστα και τιμήσαμε τη μνήμη του, αισιόδοξος από τη φύση μου κατά το γνωστό γκραμσιανό απόφθεγμα , βλέπω σαν αρχή μιας επέμβασης bypass .
Από σήμερα  λοιπόν πρέπει να ξεκινήσει στην πόλη ενός διαδικαστικού σχεδίου παράκαμψης της υπερ25ετούς παρακμιακής περιόδου που μεσολάβησε ώστε να «γεφυρώσει» το σημερινό «τώρα»  με το  «τότε»  για τη σύγκλιση  των πολιτικών «ρευμάτων» ως πολύτιμη παρακαταθήκη της εποχής  Κουρκούτη.
Την ίδια Κυριακή (6.5) συμπτωματικά , στις 7μμ ο Γιάννης Ραγκούσης έδωσε το έναυσμα   της «διαλογικής προσέγγισης για το μέλλον  της Προοδευτικής Παράταξης στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
Προσκάλεσε  τους καθηγητές κ.κ Μαραντζίδη, Μοσχονά, Μουζέλη, Σωτηρέλη-  εμβληματικές προσωπικότητες του σοσισδομοκρατικού χώρου- και τους δημάρχους Καλογιάννη (ΣΥΡΙΖΑ) Λάρισας,  Οικονομίδη (Οικολόγοι) Κοζάνης  και  Καπλάνη (ΠΑΣΟΚ) Αγίας Βαρβάρας .
Διέκρινα τους  κ.κ. Βούτση, Παπαδημούλη,Παππά  και  Ξυδάκη από ΣΥΡΙΖΑ. Άπο το ΚΙΝ.ΑΛ. τους κ.κ  Δανέλη και τον καθηγητή Κρεμαστινό
Πριν 5 περίπου μήνες η δήμαρχος Λεβαδέων κυρία Πούλου  της Ριζοσπαστικής Αριστεράς,
τίμησε τη μνήμη του Γιάννη Σταμούλη σημαντικής προσωπικότητας του σοσιαλδημοκρατικού χώρου που διετέλεσε πρόεδρος  δημοτικού συμβουλίου για δύο περιόδους  στον Δήμο Θηβαίων την εποχή Κουρκούτη, αργότερα ευρωβουλευτής και πρώτος αιρετός νομάρχης Βοιωτίας. (αναφορά μου στην διεύθυνση: http://kadmos35.blogspot.gr/2018/01/blog-post_98.html
Με αυτή της την ενέργεια άνοιξε «εν τοις πράγμασι» στη Βοιωτία τον διάλογο για την ανάγκη στροφής  προς   μια νέα κοινωνική συμμαχία.
Είδαμε συγκαταβατικά ως μετριόφρονα την επιλογή της ανωνυμίας εκ μέρους  της Επιτροπής Μνήμης.  Ήταν όμως  ανεξήγητο το πολιτικό σκεπτικό της να στερήσει τον λόγο -εκτός των άλλων- κυρίως  στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης  υπουργό κ.Στ. Πιτσιόρλα , ένα από τους καλύτερους στον γραπτό και προφορικό λόγο στο σημερινό Κοινοβούλιο

(Η φωτογραφία είναι από την ημέρα εκλογής μου ως Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ) 

* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177-   κιν 6997189448   Επαμεινώνδου71 Θήβα -theopapaio@gmail.com  http://kadmos35.blogspot.gr/https://www.facebook.com/theodore.papaioannou


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου