Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Η Θήβα θα έχει μέλλον αν επενδύσει στο παρελθόν της (μέρος Α΄)

 Πάρε από τους βωμούς του παρελθόντος τη φωτιά, όχι τις στάχτες. Jean Jaures Γάλλος αριστερός πολιτικός (1859-1914)

 από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο  Παπαϊωάννου *

(στο 1ο μέρος θα αναφερθώ στο σήμερα και στο επόμενο στις προτάσεις από τις πηγές του παρελθόντος)

 Ο οδοστρωτήρας του εγχώριας κοπής  νεοφιλελευθερισμού, σαρώνει το ένα μετα το άλλο αγαθά και υποδομές της κοινωνίας που συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αναπαραγωγή της  .

Ο πλοηγός του Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ακούει την κραυγή  της ελληνικής κοινωνίας - σταδιακά εθίζεται σε ένα ιδιότυπο μιθριδατισμό -  αλλά ακούει  μόνο τις σειρήνες του αρπακτικού χρηματοπιστωτικού  καπιταλισμού και της ακόρεστης  απληστίας .

Ως πορφυρογέννητος προφανώς είναι γαλουχημένος μέσα σ’ αυτή την θερμοκοιτίδα   και υλοποιεί   σταδιακά  και απαρέγκλιτα  μόνο αυτά που έμαθε μέσα της

Το έλεγε και  η Θάτσερ “there is not alternative” = δεν  υπάρχει  εναλλακτική πολιτική πρόταση .     Η συνταγή αυτή λέει : περιορισμός δημοσίου τομέα , ιδιωτικοποιήσεις Υγείας , Παιδείας , συγκοινωνιών, οδικών αξόνων , σιδηροδρομικού δικτύου , λιμανιών,  αεροδρομίων  , ενέργειας , δασικού και μεταλλευτικού πλούτου , περιοχών Natura, αιγιαλού & παραλίας , υδατικών  αποθεμάτων (που πρόσφατα ξεκίνησε  με  πιλότο τη Θεσσαλία)  

Η συνταγή αυτή πρεσβεύει μια ανάπτυξη που μεταφέρει στη περιφέρεια της χώρας  το αθηναικεντρικό μοντέλο της αποσυγκεντρωμένης ανάπτυξης    αντίθετο με  το ιδιαίτερο  αναπτυξιακό  «προφίλ» του νομού μας, όπως θα δείξω  στη συνέχεια :

Ο νομός μας αναπτύσσεται  σχεδόν ισόρροπα γύρω από δυο πόλεις - πυλώνες  :   Ανατολικός της πυλώνας   η Θήβα  με ανατολικότερα    τον ραγδαία αναπτυσσόμενο δήμο Τανάγρας , με την - 2η    της χώρας - βιομηχανική του περιοχή την  .  Δυτικά ο άλλος πυλώνας  η Λιβαδειά  .     Προς την πλευρά της    υπάρχουν οι  δήμοι :  νοτιοδυτικά ο του Διστόμου με τον ορεινό όγκο Παρνασσού,  την Αντίκυρα , την Αράχοβα και το Αλουμίνιο της Ελλάδος και  βορειοδυτικά  ο άλλος «κωπαϊδικός»  δήμος Ορχομενού.    Ενδιάμεσα είναι ο  δεσπόζων  της Κωπαΐδας  δήμος Αλίαρτου - Θεσπιέων.     Εκατέρωθεν προς το νοτιά ο Κορινθιακός κόλπος  με την Σωληνουργεια και στα βόρια ο Ευβοϊκός  κόλπος, πολύ κοντά  το συγκρότημα της ΛΑΡΚΟ  στα όρια με την Λοκρίδα ( Φθιώτιδα), αλλά  νοτιότερα επι του Ευβοϊκού μέχρι την παλιά γέφυρα του Ευρίπου  η περιοχή  Αυλίδος  που  αμέσως μετα την μεταπολίτευση  εκχωρήσαμε « αμαχητί » στην Εύβοια .      Είναι η περιοχή  που  ο μητροπολίτης κ. Γεώργιος εκκλησιαστικώς  προσάρτησε  πρόσφατα και ήδη λέγεται Μητρόπολη Θηβών - Λεβαδείας  & Αυλίδος.      Την Μ. Τέταρτη  1.5.2024 ψηφίστηκε  στη ολομέλεια της Βουλής  ο  Νέος Δικαστικός Χάρτης της Χώρας  που ως νομοσχέδιο συνάντησε την  καθολική αντίδραση εγκύρων νομικών κύκλων  και σχεδόν όλων των δικηγορικών συλλόγων .

Ήταν λοιπόν  η σειρά  της Δικαιοσύνης  να προσφερθεί   από την Κυβέρνηση ως sine qua non σπονδή στους ευρωπαίους εταίρους ως «αντάλλαγμα» για την ένταξη της Χώρας μας στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0,- το Σχέδιο Ανάπτυξης & Ανθεκτικότητας (ΤΑ&Α) - με βάση κυρίως το σχέδιο Πισσαρίδη ,    αλλά και σύμφωνα με γνωμοδότηση  της Παγκόσμιας Τράπεζας  (ναού ως γνωστόν του ζωώδους καπιταλισμού)

 Εδώ πρέπει να υπογραμμίσω ότι  το (ΤΑ&Α)  χρησιμοποιείται εμπράκτως ως εργαλείο «δημιουργικού αφανισμού» των μικρών επιχειρήσεων στη χώρα αφού μόνο 7 μικρές επιχειρήσεις ενισχύθηκαν από  την κατανομή των κονδυλίων του, που εμμέσως  ομολόγησε  ο υπουργός  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ότι υπάρχει στέρηση επενδυτικών πόρων από μικρές επιχειρήσεις https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/432809_mono-7-mikres-epiheiriseis-enishythikan

Αυτό δεν προέκυψε ως «κεραυνός εν αιθρία», δεδομένου ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε «προλειάνει το έδαφος» στο νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών που ψήφισε τον Ιούνιο του 2022 .     Εκεί συμπεριέλαβε διάταξη που προέβλεπε την διατήρηση ενός Πρωτοδικείου στην έδρα κάθε νομού.    Επομένως πρόκειται για «το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου», απέναντι στον οποίο αποδειχτήκαμε «μωραί παρθέναι»

«Θύμα»  της εξέλιξης αυτής - δυσμενούς  για τη Θήβα - ήταν το επι δημαρχίας  Ιωάννη Κτιστάκη ιδρυθέν (17.5.1936)  Πρωτοδικείο Θηβών για να είμαι ακριβοδίκαιος  .   «…Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον…» μας λέει ο Σεφέρης

Ο άθλος  - όπως θα καταδειχτεί   στη συνέχεια  -  επετεύχθη μετα από  δυναμικό, συντονισμένο  και πείσμονα   αγώνα   με απέναντι  τον  Μεταξά  λίγο πριν ο ίδιος κηρύξει την δικτατορία  (4.8.1936).

Μπροστά στο συμφέρον της πόλης και της περιοχής δεν  υπολόγισε ότι αυτή  η κίνηση του  ήταν έξω από τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ,  σε εποχή μάλιστα  που ακόμη και διευθυντές νομαρχιών  «ανεβοκατέβαζαν» με συνοπτικές διαδικασίες δημάρχους.

Καθώς ήταν τότε και εξέχων νομικός  , κατάφερε  να ξεσηκώσει ολόκληρη την επαρχία  

Από το Μαυρομάτι ως  την  Στεφάνη, από τις ακτές του Κορινθιακού ως του Ευβοϊκού και με υφέρπουσα  την δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβερνητική πολιτική , σύσσωμη  η περιοχή βρέθηκε κυριολεκτικά επι ποδός πολέμου.

Την ημέρα  του συλλαλητηρίου μπήκαν στην πόλη σχεδόν αρματωμένοι πλαταιείς , χωστιαναίοι ,δερβενοχωρείτες , μαυροματαίοι.

Οι  μαύρες σημαίες  και τα πλακάτ με συνθήματα π.χ «πρωτοδικείο ή  θάνατος»  φόβισαν τις ενισχυμένες δυνάμεις  της  Χωροφυλακής .

Θα τρίζουν τα κόκκαλα  αν σήμερα ο Ιωάννης Κτιστάκης μας βλέπει  και  ακούει τα ελάχιστα ,φαιδρά επιχειρήματα, ότι δήθεν η εξέλιξη αυτή είναι ευνοϊκή για την πόλη ,κάτι που[v1]   μού θυμίζει από τους μύθους του Αίσωπου την κολοβή αλεπού

Ήταν τότε - όπως και τώρα - αίτημα ώριμο  και ηχηρό που  επειδή δεν αναχαιτίζονταν  εύκολα- «..φωνή Λαού οργή Θεού.. » - το δέχτηκε  ο Μεταξάς .

Την ίδια φωνή  από τη Θήβα άκουσαν   τα περιοδεύοντα   κυβερνητικά στελέχη  εν όψει των προσεχών ευρωεκλογών της 9ης  Ιουνίου…

 Θα συνεχίσω με το 2ο μέρος προσεχώς

 * τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448 -Επαμεινώνδου 71 Θήβα - theopapaio@gmail.com - http://kadmos35.blogspot.gr/-https://www.facebook.com/theodore.papaioannou 

 


 [v1]Μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου