Σάββατο 18 Μαΐου 2024

ΝΑΙ σε ΤΕΕ στην υπηρεσία της κοινωνίας και των μελών του και ΟΧΙ σε μηχανισμό της κυβέρνησης

από τον Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου  πολιτικό μηχανικό

Στις 19 Μαΐου διεξάγονται πανελλαδικά οι εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.    Οι μηχανικοί που ζουν από τη δουλειά τους και αγωνιούν για την πορεία του τόπου, επιβάλλεται να προσέλθουν γιατί αφορά τη ζωή  τους, το επάγγελμά τους , την επιστημονική  ευθύνη των απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Διαχρονικά οι διοικήσεις του ΤΕΕ με επιστημονικό προπέτασμα  μικρότερου ή μεγαλύτερου βαθμού   διαπερατότητας εξέφραζαν  κυρίαρχες  πολίτικες .

 Όμως η απερχομένη σε αγαστή συνεργασία με το σύστημα Μαξίμου ξεπέρασε  το όριο κάθε ανοχής .

Συνδιαλέγεται  με την κυβέρνηση  που χρησιμοποιεί το όνομα του ΤΕΕ για να νομιμοποιεί κοινωνικά τις κυβερνητικές κατευθύνσεις και αποφάσεις .

Επωμίστηκε   έναν τεράστιο φόρτο ανάθεσης έργων ,αμοιβών και διαδικασιών γραφειοκρατίας και διοικητικής διεκπεραίωσης.

Μετατράπηκε σε κυβερνητικό  υποχείριο , σε μηχανισμό εξυπηρέτησης μεγάλων και μεσαίων συμφερόντων, απέναντι στα συμφέροντα  και τα δικαιώματα της κοινωνίας και των μηχανικών που ζουν από τη δουλειά τους.   Σήμερα  έχει πάψει   να τους εκπροσωπεί, δεν  υπερασπίζεται, ούτε λειτουργεί ως ανεξάρτητος επιστημονικός σύμβουλος της Πολιτείας.

 Η συντριπτική πλειονότητα των μηχανικών  έχει εμπεδώσει ότι για τα καθημερινά φλέγοντα θέματα ,   που άμεσα επηρεάζουν τους όρους διαβίωσής (οικονομικά, επαγγελματικά, επιστημονικά , εργασιακά, φορολογικά , ασφαλιστικά, αμοιβών , κρίσιμα  κλαδικά ζητήματα, τεχνική υποστήριξη και επιστημονική διαβούλευση) το ΤΕΕ είναι ανύπαρκτο 

Αντίθετα το ΤΕΕ εκφυλίζεται σε  μηχανισμό  που σε οικονομικό επίπεδο  λειτουργεί υπέρ των μεγάλων εταιρειών του κλάδου - φίλων της κυβέρνησης - συνηθέστατα   απέναντι στη  συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών.

Τήρησε «σιγήν ιχθύος» απέναντι  σ’ όλα τα μεγάλα θέματα που απασχόλησαν την ελληνική κοινωνία ( έγκλημα των Τεμπών, εκτίναξη του κόστους της ενέργειας, αισχροκέρδεια, «φυσικές» καταστροφές, ασυντήρητες  και ανεπαρκείς υποδομές) .

Όμως  αντιθέτως  συντάχθηκε  με κατασκευαστικά-εργολαβικά συμφέροντα σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος (όπως πρόσφατα με τον ΝΟΚ).  

 Στην διαμάχη πρόσφατα των δήμων με το υπουργείο Περιβάλλοντος ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Στασινός αποδείχτηκε «…βασιλικότερος του βασιλέως» και ήταν  επιθετικός αναφορικά με τον ΝΟΚ  αφού   ζήτησε να μεταφερθούν οι πολεοδομίες  από τους δήμους στο ΥΠΕΝ για εισπράξει  την παρακάτω  αποστομωτική δήλωση του  δήμαρχου Αθηναίων :  «….Το προκλητικό κρεσέντο του προέδρου του ΤΕΕ ολοκληρώθηκε με επίθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας για την απόφαση που έλαβε με συντριπτική πλειοψηφία, προκειμένου να υπερασπιστεί ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης της πόλης. Απέναντι σε αυτές τις απαράδεκτες και επικίνδυνες αντιλήψεις, ο Δήμος της Αθήνας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη νομιμότητα και τα συμφέροντα των πολιτών.  Έκαστος εφ’ ω ετάχθη...», κατέληξε ο κ. Δούκας.

Εδώ αξίζει να σας γνωρίσω  το πρώτο «χαστούκι»  - πρώτη νίκη των δήμων για τα ύψη των κτιρίων - που  ήρθε στον Στασινό με την απόφαση του ΣτΕ (Ε΄ Τμήμα)  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/432920_oi-dimoi-ebgalan-nok-aoyt-yp-periballontos   Και παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε:

 https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/432925_o-mitsotakis-stirizei-tin-polemiki-toy-tee-kata-ton-dimon

Το ΤΕΕ επι ημέρων Στασινού συνεργάστηκε  στην υποκατάσταση του δημόσιου ελέγχου από την «ατομική ευθύνη» του μηχανικού.    Συναίνεσε ώστε η  τωρινή  μορφή  της οικονομικής ανάπτυξης να γίνεται με όρους υποτίμησης των εργαζόμενων επιστημόνων των οποίων οι αποδοχές βρίσκονται πολύ κάτω από τα επίπεδα προ μνημονίων.      Αδιαφόρησε  για την αναγκαία επαναφορά ελάχιστων αμοιβών για τους αυτοαπασχολούμενους,  την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, για τις προσλήψεις και την αύξηση αποδοχών στο Δημόσιο.   

Σιώπησε  στην άλωση της Παιδείας από τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια που  υλοποιεί η κυβέρνηση και δεν δίστασε να στείλει εξώδικο σε 4 δήμους  για την μη έκδοση οικοδομικών αδειών :

https://www.mononews.gr/oikonomia/giorgos-stasinos-tee-exodiko-se-tesseris-dimous-gia-tis-ikodomikes-adies

Η  υποτιμητική  αυτή εικόνα προσβάλλει  έναν κλάδο εργαζόμενων επιστημόνων με  γνώσεις και εμπειρία για  να σχεδιάσουν και να προτείνουν ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, όχι με κριτήρια κερδοφορίας για τους λίγους, αλλά με βάση τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, την προστασία του περιβάλλοντος, των κοινών αγαθών, του δημοσίου συμφέροντος.  

Επί πολλά χρόνια το ΤΕΕ ήταν ο ανεξάρτητος και ακηδεμόνευτος σύμβουλος της Πολιτείας και της κοινωνίας, με κατοχυρωμένο θεσμικό και επιστημονικό κύρος και αναγνώριση.

Εξέδιδε κοντά στα άλλα ένα εβδομαδιαίο  «Ενημερωτικό Δελτίο» που αποστέλλονταν[v1]  σ΄ όλα τα μέλη  του οπου παραμονές εκλογών ανέπτυσσαν ισότιμα τις θέσεις των.      Μπαίνοντας η χώρα στα μνημόνια  για λόγους οικονομίας έπαψε να εκδίδεται

Μη υπάρχουσας αυτής της δυνατότητας ο κ. Στασινός απέστειλε  σε 120000 μηχανικούς δια της εταιρείας  ταχυμεταφορών speedex  επιστολή στην οποία καταλήγει κατά λέξη και χρωματική ένταση :   «…..Στις εκλογές του ΤΕΕ στις 19 Μάιου θέλω να με βοηθήσεις με τη συμμετοχή σου , να μας βοηθήσεις  με τη ψήφο σου, για να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο…..»

Είναι μια  πρωτοφανής ενέργεια που με προσβάλλει και νομίζω την συντριπτική πλειοψηφία  των Ελλήνων και Ελληνίδων μηχανικών  Γι’ αυτό και μόνο αρκεί  ολοι/ες  να συμμετάσχουν  στις εκλογές του ΤΕΕ της 19ης Μαΐου , άλλως   θα διαιωνίσουν  την υφιστάμενη κατάσταση

 

* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448 -Επαμεινώνδου 71 Θήβα - theopapaio@gmail.com - http://kadmos35.blogspot.gr/-https://www.facebook.com/theodore.papaioannou 

                 


 [v1]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου