Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Το εκτεταμένο έργο του Άγιου Ιωάννη του Καλοκτένη ως οδηγός και παράδειγμα των «ταγών » της Βοιωτίας ιδιαίτερα εν όψει των προσεχών εκλογικών αναμετρήσεων ολων των βαθμίδων

 από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου*   29.4.2023

 Σήμερα  Σάββατο   29.4. 2023   22 ημέρες  πριν την 21η  Μαΐου  η Θήβα παραδοσιακά και σύσσωμη ξανατίμησε την μνήμη του πολιούχου της  Άγιου Ιωάννη του Καλοκτένη  Μητροπολίτη  Θηβών και Εξάρχου  πάσης Βοιωτίας .

 Ο Άγιος γεννήθηκε
στην Κωνσταντινούπολη κατά τα μέσα του 12ου αιώνα, από γονείς πλούσιους και ευσεβείς. Ως  μητροπολίτης  Θηβών , έδωσε νέα πνοή στην εκκλησιαστική ζωή του βοιωτικού χώρου και την ανάπτυξη της περιοχής.

Πέρα από το ποιμαντικό του έργο, έκανε και εκτεταμένα κοινόχρηστα και κοινωφελή έργα  που καθημερινά ο ίδιος επέβλεπε την πρόοδο και την έντεχνή εκτέλεση των 

Έκτισε  ναούς , Γηροκομείο, Πτωχοκομείο, Νοσοκομείο , Σχολεία, Ξενώνα, γέφυρες ( όπως μια τρίτοξη επί  του Ασωπού, που συνέδεε τα Δερβενοχώρια με τη Θήβα ,την Αττική και την Πελοπόννησο με τη Βοιωτία κλπ αλλά  καταστράφηκε στις αρχές του 20ου  αι).   Ίδρυσε  Σχολή Γυναικών   (Παρθενώνα ) κάτι ασυνήθιστο  και πολύ πρωτοποριακό για την εποχή του.  Κατασκεύασε σημαντικά  για την εποχή του υδραυλικά (αρδευτικά , αντιπλημμυρικά , υδρευτικά)   έργα  όπως την εκτροπή του Ισμηνού ποταμού, υδρόμυλους και υδραγωγεία, που αν τα αναγάγουμε στην  εποχή μας  πρέπει να ωχριούν οι σύγχρονοι «ταγοί»

Έκανε δενδροφυτεύσεις  ιδιαίτερα  μουριών κατάλληλων για την -  εγκαταλελειμμένη σήμερα - σηροτροφία και ανέδειξε  την πόλη σε μεγάλο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο.

Ο σημερινός ναός    στο κέντρο της πόλεως κτίστηκε περί το 1900 με δαπάνες - όπως λέγεται - της βασίλισσας Όλγας, στη θέση παλαιότερου. Κατά την παράδοση, τον πρώτο ναό ίδρυσε ο ίδιος ο Καλοκτένης. ‘Ήταν αφιερωμένος στη Θεομήτορα όπου πιστεύεται ότι είχαν κατατεθεί και τα ιερά λείψανα του Αγίου. Κατά τις  εργασίες εκσκαφών για την θεμελίωση της Δράκειου Νυχτερινής Σχολής (πρώην Δημαρχείο Θήβας) αποκαλύφθηκαν τα ερείπια αυτού του πρώτου ναού της Θεοτόκου. Από αυτά αποσχίστηκε τοιχογραφία με παράσταση Εισόδου στα Ιεροσόλυμα, που εκτίθεται στο Μουσείο Θηβών.

 Οι νυν και εν δυνάμει «ταγοί» της Βοιωτίας που απαξάπαντες προσήλθαν συνωστίζονταν και διαγκωνίζονταν επιμόνως στην πρώτη γραμμή προ των τριών αρχιερέων ,προεξάρχοντος  του    Μητροπολίτου Θηβών - Λεβαδείας & Αυλίδος κ.κ. Γεωργίου.

Με μικρές παραλλαγές στα τετριμμένα λογύδρια τους , ευχήθηκαν  η χάρη του Αγίου να μας προστατεύει από υγεία  και να μας δυναμώνει ώστε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες .  Δεν άκουσα όμως   να αναφέρουν  ότι το πολυσχιδές έργο του θα αποτελέσει  οδηγό  και  παράδειγμα.   Θεωρώ ότι έτσι θα τιμούσαν  καλύτερα και ανυπόκριτα τη μνήμη του  !!!!!!!!

 

* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448 Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  theopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/ https://www.facebook.com/theodore.papaioannou

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου