Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Δήμοι , Περιφέρειες και «ρήτρα αναπροσαρμογής»…. O tempora O mores!!!!!! **


 


από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου*  20.5.2022

 Οι ευρωπαϊκές οικονομίες  κλυδωνίζονται από την καλπάζουσα ακρίβεια  με την ελληνική να κατέχει τα σκήπτρα

Οι  κυβερνήσεις των  με εξαίρεση την Ελλάδα, αντιμετώπισαν την κατάσταση   μειώνοντας  σε μεγάλο βαθμό τις τιμές, αποσυνδέοντας τις τιμές των εγχώριων πηγών ενέργειας από του φυσικού αερίου, κρατώντας στο δημόσιο χαρακτήρα τις δικές τους ΔΕΗ, επιβάλλοντας πλαφόν στις αυξήσεις , φορολογώντας τα υπερκέρδη των κερδοσκόπων.   Σχετικά πρόσφατο παράδειγμα είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία που βάζουν πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενώ αυτά συμβαίνουν  εκεί , εδώ με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΑΤ μετά 28 έτη  τον Απρίλιο ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 10,2%.  Η τιμή φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 122%, ηλεκτρισμού κατά 88%, πετρελαίου θέρμανσης κατά 55%, καυσίμων 29% , ψωμιού , τροφίμων κατά 10,9%

Ακόμη και μεσαία εισοδήματα  οριακά πλέον καλύπτουν τις βασικές ανάγκες, με την κατάσταση δυσκολότερη  για τα χαμηλά, και τον εφιάλτη της επιλογής  πληρωμής λογαριασμού  ρεύματος , σούπερ μάρκετ, φαρμάκων  , εφορίας , ασφάλισης ή δημοτικών τελών . 

 Δυστυχώς  δεν φαίνεται  σταθεροποίηση των τιμών σ’ αυτό έστω το επίπεδο και οι τιμές θα ανεβαίνουν εξαιτίας του πολέμου είτε με αυτόν ως  πρόσχημα, με  συντάξεις και μισθούς καθηλωμένους  σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

 Την ίδια ώρα στην Ελλάδα το πάρτι των παρόχων συνεχίζεται « κάτω από τη μύτη»   της κυβέρνησης, που παρέμεινε άπραγη επι   9μήνο,  που απέρριψε  την μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα , του ΦΠΑ στα τρόφιμα και την τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος αυξάνοντας  τον κατώτατο μισθό  στα 800 ευρώ    Ενώ ο Χατζηδάκης –κουνώντας το δάκτυλο - σε συνέδριο του Economist δήλωνε ότι ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ για να φτηνύνει το ρεύμα η Εφημερίδα των Συντακτών ( 3.8.2021) έγραψε  ότι έρχεται αύξηση μέχρι 70%

 Όταν είδε να «ξεχειλίζει το ποτήρι» και εν όψει του δικού συνεδρίου μετά τη δημοσκοπική βουτιά ανακοίνωσε πάλι  με διάγγελμα δέσμη ανεπαρκών μέτρων και υποσχέθηκε  τη  φορολόγηση  των υπερκερδών  με 90%.

Τα είπε όλα και καθαρά στην τηλεοπτική δήλωση ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μπ. Παπαδημητρίου, ότι ιδιωτικές εταιρείες πίεσαν για την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τη ΔΕΗ  και κατέλυσαν την έννοια της ανεξάρτητης αρχής της λεγόμενης (ΡΑΕ) .

Ενδεικτικό του   πανικού είναι  το ότι (14.5.2022)  ο υπουργός  ο κ. Παπαθανάσης είπε το μέτρο της ρήτρας αναπροσαρμογής ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ!!!!!!!!!

Αν την καταργούσε αναδρομικώς, δεν θα χρειαζόταν να βάλει χέρι η πολιτεία στον δημόσιο  κορβανά δηλαδή  στην τσέπη των φορολογουμένων, για να καλύψει λίαν μερικώς ένα μέρος της δαπάνης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Οπότε αντί να αναζητεί τρόπο πώς θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των παρόχων, αυτά αυτομάτως θα εξανεμίζονταν ιδίως αν υποχρεώνονταν οι εταιρείες να  τα επιστρέψουν ως παρανόμως εισπραχθέντα.

Στο ερώτημα αν είχε περιθώριο η κυβέρνηση να καταργήσει τη «ρήτρα», απάντησε   ο καταιγισμός διαφημιστικών μηνυμάτων των παραγωγών - παρόχων, απ’ όπου   την τελευταία εβδομάδα ξεχώρισα τέσσερις:

* Τέλος στη ρήτρα αναπροσαρμογής. Volton Unique Flexi plus - ανακάλυψε το καλύτερο πρόγραμμα ενέργειας. Κάνε την αίτησή σου σήμερα και πάρε δώρο 2 μήνες δωρεάν ρεύμα χωρίς περιορισμούς. Επιπλέον θα έχεις τη χαμηλότερη τιμή kwh στην αγορά ενέργειας, 0,055€. 50% έκπτωση συνέπειας από τον 1ο κιόλας λογαριασμό.

* Απόκτησε τώρα το Electricity Home Fixed με σταθερή χρέωση, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής!

* Έλα στον Ήρωνα με σταθερές χαμηλές χρεώσεις για το οικιακό σου ρεύμα όλη την ημέρα, χωρίς περιορισμό στην κατανάλωση και χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής.

* Άλλαξε το ρεύμα σου σε ZeniΘ και ανακάλυψε χρεώσεις χωρίς ρήτρες και χωρίς δεσμεύσεις. Χωρίς χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής. Με συμμετοχή στην κρατική επιδότηση. Χωρίς δέσμευση συμβολαίου.

Αφού λοιπόν οι «παραγωγοί - πάροχοι» ανακάλυψαν όψιμα ότι μπορούν να πωλούν το ρεύμα  «χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής», άρα δεν κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν από τη στέρησή της ,   περιμέναμε από την κυβέρνηση:

1ον να διακόψει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, επιβάλλοντας είτε την άμεση επιστροφή των εισπραχθέντων είτε - έστω - τον συμψηφισμό τους με προσεχείς λογαριασμούς, αλλά άκρως διστακτικός ο πρωθυπουργός, απλώς υποσχέθηκε την «αναστολή» !!!!!

2ον να υιοθετήσει την πρόσφατη  τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και την προστασία των πολιτών από διακοπές ,  έως ότου εκδοθούν οι δικαστικές αποφάσεις των προσφυγών κατά της ρήτρας , την αποφασιστική κρατική παρέμβαση για την ρύθμιση της αγοράς ενέργειας και την πάταξη της κερδοσκοπίας

Η αχαλίνωτη αισχροκέρδεια στις τιμές του ρεύματος και ο εμπαιγμός με τη φορολόγηση των υπερκερδών συμπαρέσυρε τα πάντα προς τα πάνω.

Όσο ικανοποιητική ήταν η κίνηση  του ΙΝΚΑ  , της ΕΚΠΟΙΖΩ και κάποιων Δικηγορικών Συλλογών  να τεθούν   επικεφαλής για  την κατάθεση ομαδικών αγωγών, άλλο τόσο   αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η  «σιγή ιχθύος» περιφερειαρχών και δημάρχων  , που μπορούσαν και αυτοί να το κάνουν .   Εδώ σε μας, δημοτικές  παρατάξεις πλειοψηφίας  και μειοψηφίας απρακτούν  ενώ στην Παλλήνη κάποια παράταξη οργάνωσε εκδήλωση  ενημέρωσης.  Διαβάστε το παρακάτω:

 https://ekfrasi.net/anatoliki-attiki/pallinis/5447/ekdilosi-gia-to-reyma-apo-tin-parataksi-emeis-i-poli-mas


Τα συλλογικά των όργανα  (ΕΝ.Π.Ε) και (Κ.Ε.Δ.Ε)  εκφράστηκαν σαφώς και καλώς έπραξαν για την αναμόρφωση των τιμολογίων δημοπράτησης των έργων .

Όμως για τους αδύναμους  να πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος  καταναλωτές μάλλον περίμεναν από παρακλήσεις των προς τους παρόχους  αυτοί να συγκινηθούν  και δείξουν κατανόηση  όπως με κυνική ειρωνεία προέτρεψε ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου!!!!!!

Ιδιαίτερα  οι δήμαρχοι  που βρίσκονται καθημερινά δίπλα στον δημότη , που αφουγκράζονται  τα προβλήματα τους, που περιμένουν οι δημότες  να καταβάλλουν τα δημοτικά τέλη :

Δεν έμαθαν  για αυξημένη  εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο με το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας να διαπραγματεύεται στην ημερήσια αγορά, κάτι που δεν ισχύει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα;

Δεν έμαθαν   ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής, μετακυλά   το σύνολο του ρίσκου στον τελικό καταναλωτή;

Δεν έμαθαν  ότι με κυβερνητική  επιλογή στέλεχος της ΔΕΗ αμείβεται με 1000 ευρώ ημερησίως  με όσα δηλαδή ζει μια οικογένεια 2 μήνες;

Πότε οι αμοιβές του προέδρου της ΔΕΗ έφταναν σ΄ αυτό το ύψος; Πότε είχαμε τόσους διευθυντές και τόσους βοηθούς διευθυντές με τόσο μεγάλες αμοιβές;

Δεν έμαθαν  ότι οι έννοιες του δήμου και της κοινότητας έχουν βαθιά ιστορική καταγωγή και μακρά διαδρομή στην εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών, σε αντιπαράθεση με τη κάθε συγκεντρωτική εξουσία;

«Πνιγμένοι» στις εργολαβίες και την εξυπηρέτηση τοπικών επιχειρηματιών - με το αζημίωτο όπως λένε οι δημότες των - σήμερα οι λεγόμενοι αυτοδιοικητικοί δεν  κινούνται σε  αναβαθμούς  λαϊκής εξουσίας ,αλλά  έχουν εκφυλιστεί   σε μικρούς κρατικούς άρχοντες.     Ενώ για αυτό το ζήτημα «…αγρόν ηγόραζον…»  ,  είδα πρόσφατα αντιπεριφερειάρχη και δήμαρχο να εκφωνούν λογύδρια σε παγκόσμιο πρωτάθλημα  βελγικών ποιμενικών που οργανώθηκε στην άλλοτε αγέρωχη και στιβαρή περιοχή τους , οδηγώντας  την σήμερα  σε ένα ιδιότυπο μιθριδατισμό…      

 

 * τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ -  Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  theopapaio@gmail.com   -  http://kadmos35.blogspot.gr/    https://www.facebook.com/theodore.papaioannou 

 

** φράση του Κικέρωνα, που  Μεταφράζεται ως "Ω καιροί, ω ήθη".Χρησιμοποιείται σήμερα για να γίνει κριτική ηθών και πράξεων του παρόντος, με τόνο ειρωνικό ή σαρκαστικό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου