Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Συνοπτική αναφορά στα επίδικα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

 από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου

Λίγες μόνο ώρες μας χωρίζουν  από το άνοιγμα της αυλαίας του 3ου   Συνεδρίου μετα  την ίδρυση, ύστερα  του ΣΥΡΙΖΑ- Π. Σ.  και  ύστερα από την ήττα  του 2019 

Μετά την σχετικά εκτενή  παρέμβασή μου ,http://kadmos35.blogspot.com/2022/03/3.html θα προσπαθήσω  κλείνοντας  να κωδικοποιήσω τα επίδικά του

 H δήλωση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των εκλογών του Ιουλίου 2019, ότι εκλαμβάνει το εκλογικό αποτέλεσμα του 32% ως εντολή διεύρυνσης και μετασχηματισμού , υπήρξε καθοριστικός «σταθμός-τομή» .

Αυξήθηκαν  κατά πολύ οι  δυνάμεις που ήλθαν από τον προοδευτικό αριστερό χώρο, τον κεντροαριστερό ,το προοδευτικό κέντρο ,της οικολογίας  και «ναυπηγώντας εν πλω» συγκροτήθηκε  ένα πιο ολοκληρωμένος πολιτικός οργανισμός .

Στο 3ο  Συνέδριο του ,πρέπει  να απαντήσει  με συγκεκριμένες λύσεις και να ξαναδώσει  ελπίδα στους Έλληνες και τις Ελληνίδες στα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, σε αντίθεση  με την σημερινή σκληρή, αλαζονική κυβερνητική πολιτική,  που σήμερα υλοποιούν οι  «άριστοι» αλλά εκ των πραγμάτων   «άχρηστοι» για λογαριασμό της εγχώριας ολιγαρχίας .

Βοά  η ανικανότητα διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς:

Στην Οικονομία της καθημερινότητας και την ακρίβεια .   Στην Ενέργεια.

Στην Κορονοϊκή  Πανδημία.   Στη Διαχείριση των φυσικών καταστροφών

Ο ΣΥΡΙΖΑ. κυβέρνησε τη χώρα τεσσεράμισι χρόνια, έβγαλε  την Ελλάδα από τα μνημόνια, έβαλε σε  αναπτυξιακή τροχιά την Οικονομία, αντιμετώπισε την ανεργία, βελτίωσε το βιοτικό επίπεδο και τις κοινωνικές παροχές των Ελλήνων και εξομάλυνε τις σχέσεις της χώρας με τους βόρειους γείτονές της.

Σήμερα  ο ΣΥΡΙΖΑ- Π. Σ ως αξιωματική αντιπολίτευση και βασικός κορμός του ευρύτερου εγχώριου προοδευτικού χώρου , καλείται να δημιουργήσει  ένα πολιτικό υποκείμενο για να αναστρέψει την απαξίωση του κομματικού φαινομένου,  να δημιουργήσει  ένα σύγχρονο κόμμα με σοβαρές ψηφιακές  λειτουργικές παρεμβάσεις, να  υιοθετήσει τολμηρές καινοτομίες στη δομή του  (περιορισμός στις βουλευτικές θητείες, πλαφόν συμμετοχής στελεχών Π.Γ., Κ.Ε., N.E.  σε κρατικούς θεσμούς, εσωκομματικά δημοψηφίσματα , διαδικασίες συνελεύσεων, δημιουργία μητρώου φίλων,Εθνικό Συμβούλιο, περιφερειακές συνελεύσεις, Επιτροπή Δεοντολογίας, ισότητα εκπροσώπησης φύλων παντού κ.λπ.)

Αναμφισβήτητα ιστορική  τομή είναι   η πρόταση Τσίπρα, για  την  εκλογή προέδρου του κόμματος και των μελών της Κ.Ε. (αναλογικά ανά περιφέρεια) από τα μέλη του κόμματος .    Εκφράζεται έτσι  η πρόθεση  ενίσχυσης της συμμετοχής των μελών με την υιοθέτηση  νέων μορφών λειτουργίας  , με την αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων.  Ενδυναμώνεται η κομματική δημοκρατία και αποκεντρώνεται  η  εξουσία (μεγάλο ζητούμενο της περιφέρειας της χώρας μας).

Όλα δείχνουν ότι η πρόταση θα  στηριχτεί   από την  συντριπτική πλειοψηφία των μελών και των εκλεγμένων συνέδρων.

Η επιτυχία όμως του συνεδρίου δεν θα κριθεί μόνο από το εύρος της αποδοχής των καταστατικών καινοτομιών αλλά κυρίως από τη διαμόρφωση και αποσαφήνιση των προγραμματικών κατευθύνσεων  που θα κατατεθούν για να συνθέσουν την κυβερνητική  πρόταση , από το κλίμα και την ποιότητα της αντιπαράθεσης και την προωθητική σύνθεση των αποφάσεων.

Απαιτείται η εμβάθυνση  και ιεράρχηση των προτάσεων για το νέο κοινωνικό κράτος , την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβολές στα ενεργειακά και χρηματοπιστωτικά δεδομένα, αλλά και την αναγκαία ριζοσπαστική διοικητική μεταρρύθμιση με αποκέντρωση, περιφερειοποίηση, συμμετοχή και δημοκρατία ως προϋπόθεση επιτυχίας της.

Να περιγράψουμε το όραμα αλλά και να αποφύγουμε την καλλιέργεια ανέφικτων σήμερα προσδοκιών.  Να  βάλουμε το όραμα  δίπλα στη βελτίωση της καθημερινότητας   .Κατά τον ομ καθ Φιλοσοφίας του ΕΜΠ  Αρ Μπαλτά , πολιτική είναι η «διαρκής διεύρυνση του εφικτού»

Ο απλός κόσμος περιμένει κυρίως , λύσεις  στα προβλήματα  ( καθημερινά και μεγάλα ) και στα αδιέξοδα που συνεχώς  δημιουργεί ο σημερινός νεοφιλελεύθερος κυβερνητικός  κυνισμός .

Περιμένει προτάσεις σοβαρές, εποικοδομητικές, ρεαλιστικές και κοστολογημένες, με την απαραίτητη επιστημονική και τεχνοκρατική επεξεργασία  αλλά με αναλλοίωτη την  ταυτότητα μας «….Άλλαζε απόψεις, αλλά κράτα τις αρχές σου. Άλλαζε τα φύλλα, αλλά κράτα άθικτες τις ρίζες…»  είπε ο Β. Ουγκώ

Οδεύουμε προς το 3ο  Συνέδριο ευελπιστώντας ότι  θα  είναι ακόμη ένα βήμα ουσιαστικού διαλόγου, γόνιμης ιδεολογικής αντιπαράθεσης  στο πλαίσιο του πολιτικού σχεδίου και κυρίως ενίσχυσης του προγραμματικού μας λόγου.  Αισιοδοξούμε  ότι με τις αποφάσεις του θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανατροπής  της σημερινής  κατάστασης  και την επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στη διακυβέρνηση είτε αυτοδύναμου είτε σε συμμαχική κυβέρνηση προοδευτικού προσανατολισμού.

 

 * τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ -  Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  theopapaio@gmail.com   -  http://kadmos35.blogspot.gr/    https://www.facebook.com/theodore.papaioannou  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου