Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

Δήμοι Περιφέρειες και ΤΕΕ να ζητήσουν την άμεση αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, όπως η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Ο νέος πτωχευτικός νόμος δημιουργεί νέους άστεγους.

 

από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου

Το κοινωνικό δικαίωμα στην κατοικία, παρότι συνταγματικά κατοχυρωμένο, πολλές φορές παραβιάστηκε από τις εγχώριες κοινωνικές πολιτικές.

Επιπροσθέτως η δεκαετής περίοδος των πολλαπλών κρίσεων, αρχής γενομένης από την οικονομική, διαμόρφωσε ένα αρνητικό κοινωνικό αντίκτυπο:

Οι κοινωνικές πολιτικές αποδιαρθρώθηκαν τη στιγμή που τα στεγαστικά προβλήματα οξύνονταν και εξέθετε ολοένα και περισσότερους πολίτες στον κίνδυνο της απώλειας στέγης.

 Σειρά από σημαντικές εξελίξεις στα χρόνια των μνημονιακών πολιτικών καθώς και οι αναμενόμενες ζοφερές επιπτώσεις της τρέχουσας πανδημικής κρίσης , επιδείνωσαν τη στεγαστική επισφάλεια.

Ταυτόχρονα, οι απότομες περικοπές στο κοινωνικό κράτος, στο πλαίσιο των επιταγών των πολιτικών λιτότητας, χαμήλωσαν ακόμη το δίχτυ ασφαλείας.

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας (ΝΠΚ) αίρει οποιοδήποτε προστασία της πρώτης κατοικίας για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και καθιστά τις τράπεζες παντοδύναμους ρυθμιστές στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις.

Στο πλαίσιο του Ν.4738/2020, κατά τη διαδικασία της πτώχευσης εξυπηρετούνται κατά απόλυτη προτεραιότητα οι οικονομικές οφειλές προς τα τραπεζικά ιδρύματα. Το αίτημα για οποιαδήποτε διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών αξιολογείται επίσης από τις τράπεζες.

Με αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Ν. Δ είναι μαθηματικά βέβαιο πως στο άμεσο μέλλον οι εικόνες των κατασχεμένων ακινήτων θα πολλαπλασιαστούν.

 Ένας σημαντικός αριθμός φτωχών νοικοκυριών θα τροφοδοτήσει τη διαρκώς διευρυνόμενη δεξαμενή έλλειψης στέγης και στεγαστικού αποκλεισμού.

Ο (ΝΠΚ) είναι πλέον γεγονός. Πριν καλά - καλά ανοίξει η οικονομική δραστηριότητα, μετά από έξι μήνες lockdown και με πολλά δισ. ευρώ επιπλέον ιδιωτικού χρέους να βαραίνουν νοικοκυριά, εργαζόμενους και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση από 1.6.2021  ήρε την  προστασία της πρώτης κατοικίας.

Απολύτως συντονισμένα με την κυβέρνηση  τα περισσότερα ΜΜΕ παρουσίασαν τον (ΝΠΚ) ως ευκαιρία ρύθμισης των οφειλών σε 240 ή 420 δόσεις  , ως προστατευτικό  ανάχωμα της περιουσίας του φυσικού προσώπου-δανειολήπτη ή της επιχείρησης, προέβαλαν τη μισή αλήθεια  και   παραπληροφόρησαν για να μην δυσκολέψουν την κυβέρνηση που τους σιτίζει.

Χιλιάδες οφειλέτες, εργαζόμενοι, επαγγελματίες ,αγρότες, καταστηματάρχες θα οδηγηθούν με συνοπτικές διαδικασίες στην πτώχευση , η περιουσία τους σε μαζικούς πλειστηριασμούς, και  η κυβέρνηση  να υλοποιεί όσα δεν κατάφεραν οι στυγνοί  δανειστές.

 Δεν αρνήθηκε μόνο την πρόταση ρύθμισης του πανδημικού χρέους με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, αλλά δεν  έδωσε έστω και μία ευκαιρία στους οφειλέτες που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση .

Ο (ΝΠΚ) είναι το προοίμιο   του ακραία επιθετικού νεοφιλελεύθερου σχεδίου  αναδιάρθρωσης της οικονομίας ,για εν εξελίξει κοινωνική καταστροφή, αφού  αποκαλύπτοντας τις πραγματικές της προτεραιότητες, νομοθέτησε την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και την άμεση ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας των αδύναμων συμπολιτών μας.

Την ώρα που η κοινωνία πλήττεται από τις πολλαπλές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, εν μέσω οικονομικής και εργασιακής ανασφάλειας, αντί να προστατεύσει τους ανθρώπους αναδιατάσσοντας τα χρέη τους και ενισχύοντάς τους με τις κατάλληλες πολιτικές, επιδεικνύει πρωτοφανή κυνισμό και πολιτικό αμοραλισμό.

Ο (ΝΠΚ) καθιερώνει για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας την πτώχευση φυσικού προσώπου, δηλαδή του μισθωτού, του συνταξιούχου, του ελεύθερου επαγγελματία, παραδίδοντας αμελλητί ακόμα και το όποιο μελλοντικό τους εισόδημα υπερβαίνει το ελάχιστο κόστος διαβίωσης στις τράπεζες και τα funds.

Όλες οι τοπικές κοινωνίες, και ιδίως των πόλεων  βίωσαν, την προ της οικονομικής κρίσης περίοδο, έντονη οικοδομική δραστηριότητα, με την οικονομική ρευστότητα που παρείχαν οι τράπεζες.

Μεταξύ αυτών  ήταν και η  Θήβα  , όπου  κατοικούν κυρίως μεσαία και λαϊκά στρώματα , εμπεριέχει στον πληθυσμό της μεγάλο αριθμό δανειοληπτών.

 Ένας Δήμος με πτωχευμένους δημότες έχει τρύπιο κοινωνικό ιστό και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις των .

Δημοτικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (συσσίτια, υπνωτήρια, φιλανθρωπικές δράσεις) αποτελούν πρόσκαιρη επούλωση   και όχι αντιμετώπιση ενός σοβαρού κοινωνικού προβλήματος που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ανθρώπινη επιβίωση.

Φρονώ ότι πρέπει να εκδηλωθεί άμεσα δημοτική κίνηση αντίστασης απέναντι  στην ανάλγητη πολιτική φτωχοποίησης και εξαθλίωσης, κινητοποιώντας κάθε υγιή κοινωνική δύναμη στην κατεύθυνση διασφάλισης της αξιοπρεπούς διαβίωσης και προάσπισης της κατοικίας.

Το ζήτημα είναι σοβαρό και αν διέλαθε της προσοχής του  Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ)  της πόλης μας λόγω πανδημίας οφείλει έστω και τώρα να κινηθεί προς την πρέπουσα κατεύθυνση κάνοντας τις εξής κινήσεις:

* Να έλθει το ζήτημα στο (Δ.Σ) με εμπεριστατωμένη εισήγηση που θα συντάξουν νομικοί δημοτικοί σύμβουλοι μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος ως νομικός . Οι περισσότεροι  από κάθε άλλη φορά  δικηγόροι στο (Δ.Σ) « καλύπτονται» επαγγελματικά αν και δεν χρειάζεται. Προς επίρρωση επισυνάπτω το:

 https://left.gr/news/tin-amesi-anastoli-pleistiriasmon-protis-katoikias-zitoyn-oi-dikigoroi

* Με αυτό ως βασικό κείμενο εργασίας και πιθανές προσθαφαιρέσεις να συνταχθεί και να εκδοθεί ψήφισμα υπέρ της αναστολής εφαρμογής και κατάργηση (ΝΠΚ) που να σταλεί στον πρωθυπουργό, στη κυβέρνηση, στα κόμματα ,στα ΜΜΕ έντυπα και ηλεκτρονικά

* Να  συσταθεί  διαπαραταξιακή  επιτροπή διερεύνησης μέτρων και ανάληψης δράσεων για την υπεράσπιση των δημοτών που θα βρεθούν σε κίνδυνο απώλειας της πρώτης κατοικίας τους.

*  Να  συσταθεί  ομάδα νομικής υποστήριξης όσων βρεθούν σε δυσχερή θέση.

* Να αναληφθεί πρωτοβουλία συνεννόησης με τους όμορους δήμους για κοινή αντιμετώπιση και προώθηση του προβλήματος σε όργανα  περιφερειακά (ΠΕΔ) και κεντρικά (ΚΕΔ),ώστε το θέμα να πάρει πανελλήνια προβολή. Λόγω εγγύτητας  προς τους απειλούμενους δημότες προέταξα    τους Δήμους έναντι των Περιφερειών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ)

 * Υπάρχουν περιθώρια  αν , υπάρξει συντονισμένη κίνηση έστω  και τώρα , που η κυβέρνηση παγώνει προσωρινά τους πλειστηριασμούς για τους ευάλωτους: https://left.gr/news/proti-katoikia-kyvernitikos-empaigmos-pagonoyn-prosorina-toys-pleistiriasmoys-gia-toys

Από ότι ξέρω  οι δήμοι Πατρέων , Λαρισαίων και Βριλησσίων ,αντέδρασαν αλλά «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη»

Οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν μια πρωτόγνωρη εξέλιξη προς μια δυστοπική πραγματικότητα για την κοινωνία σχεδόν στο σύνολό της.

Με τη δράση μας μπορούμε και πρέπει   να την  αναχαιτίσουμε. Είναι κρίσιμο και χρέος όλων μας να συμβάλλουμε στην ανάσχεση του επερχόμενου «τσουνάμι»  νεόπτωχων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου