Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Των οικιών υμών εμπιπραμένων υμείς (κυρία Παπαθωμά) άδετε.

 

από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου

Η κυρία Πούλου - Γιώτα την λέμε - εκδηλώνει πολυσχιδή δραστηριότητα τόσο  στην δική της «απαιτητική» Π.Ε Βοιωτίας ,όσο  και στην γειτονική Π.Ε. Φωκίδας γιατί στερείται  κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Ταυτόχρονα  είναι επικεφαλής της μείζονας  μειοψηφίας στο δήμο Λεβαδέων , εκπρόσωπος στην ΠΕΔ Στερεάς και στην ΚΕΔΕ

Παρά λοιπόν τον φόρτο την βασάνιζε  μια ιδέα που είχε διανοητικά επεξεργαστεί προ πολλού και στην συγκυρία της πανδημικής κορύφωσης  βρήκε το κατάλληλο timing  να την προτείνει.

Η σύλληψη της ιδέας ήθελε  και σχετική δόση φαντασίας  που είναι η καύσιμη ύλη της προόδου.    Μη ξεχνάμε ότι  «Η φαντασία στην εξουσία»  ήταν το κεντρικότερο  σύνθημα το Μάη του΄68   που τότε  δονούσε συθέμελα ολόκληρη τη Γαλλία  

Θα έλεγα  μάλιστα ότι ήταν ίσως να ήταν επηρεασμένη  από αυτό   αφού λίγα χρόνια μετα στο Παρίσι να σπουδάσει Αρχιτεκτονική  κοντά στη Σορβόννη,[ το Πανεπιστήμιο του Παρισιού (γαλλικά: Université de Paris) γνωστό ως Σορβόννη ή La Sorbonne  ιδρυθέν μεταξύ 1160 και 1250 , ένα από τα πρώτα πανεπιστήμια που ιδρύθηκαν στην Ευρώπη] . και τότε  βρέθηκε στο επίκεντρο των αναταραχών.

Να θυμηθούμε ότι   η Γαλλία ήταν  πάντα το  εργαστήρι των πολιτικών εξελίξεων (με τη Γαλλική  Επανάσταση το 1789 ,την Παρισινή κομμούνα το 1871,  και το ανεπούλωτο τραύμα του Βισί και της συνεργασίας με τους ναζί)

 Όταν όμως  τα κρούσματα στη Βοιωτία  έφτασαν τα 76 ,θεώρησε ότι ήταν  η  κατάλληλη στιγμή  να προτείνει στην αντιπεριφερειάρχη την κυρία Παπαθωμά την  σύγκληση   μιας άτυπης συνάντησης των τριών βοιωτών βουλευτών ,των έξι δημάρχων με την αντιπεριφερειάρχη ως συντονίστρια ,που ίσως έδινε ερεθίσματα για ένα ευρύτερο εποικοδομητικό διάλογο  για αντιπαραθέσεις ιδεών. Εκτός αυτού  η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί ένα αναστοχασμό γύρω από τα προβλήματα του τόπου ,της κοινωνίας και των συλλογικών νοοτροπιών και όχι προσέγγιση  με έτοιμες απαντήσεις, βασισμένες σε ιδεοληψίες ή σε μια πρωτοβάθμια, ρηχή  συναισθηματική ανταπόκριση.

Θέλησε να παρουσιάσει ένα ευέλικτο πολιτικό  πρόπλασμα σύγκλισης των πολιτικών δυνάμεων που καταγράφονται στη Βοιωτία , ενθυμούμενη  τα αρχιτεκτονικά προπλάσματα που έφτιαχνε ως εκκολαπτόμενη αρχιτεκτόνισσα  προκειμένου να  δώσει την τρίτη διάσταση  στις αρχιτεκτονικές συνθέσεις.

 Άλλωστε στην μετα - COVID19 εποχή για την αναπτυξιακή του εκτίναξη του τόπου μας χρειάζεται ένα είδος πολιτικού moratorium   φανερό  και από το συναινετικό κείμενο που έστειλε και  με τη λέξη   έκκληση  που συνειδητά χρησιμοποίησε.

 Με εντυπωσίασε λέξη και άνοιξα λεξικά να διαβάσω την ακριβές νόημα της

Το λεξικό  της Ακαδημίας Αθηνών ( = παράκληση για βοήθεια, ή για την επίτευξη  σημαντικού στόχου ) για επίκληση,

 Το λεξικό Μπαμπινιωτη [= η αίτηση (συνηθ. βοήθειας) , το κάλεσμα (που απευθύνει κανείς σε συγκεκριμένους αποδέκτες ]

Το λεξικό  «ΠΑΠΥΡΟΣ» (=επίκληση , παράκληση, θερμή ικεσία).

 Με βάση λοιπόν τις συνθήκες  εξέπεμψε  κραυγή αγωνίας.

Την κάκιστη επιδημιολογική κατάσταση στη Βοιωτία επιβεβαίωσε λίγες μέρες μετά ο δήμαρχος Λιβαδειάς γιατρός Γιάννης Ταγκαλέγκας λέγοντας «..καταρρέει η Λιβαδειά. Λάθος η απαγόρευση διακομιδών στην Αθήνα και έλλειμμα ενημέρωσης……)

Για το ίδιο ζήτημα αργότερα ο χειρούργος του Γ.Ν. Λιβαδειάς Κ Πλιακοστάμος ζήτησε  «…να έλθουν γιατροί  εξειδικευμένοι  στον κορονοϊό από αθηναϊκά νοσοκομεία στη Λιβαδειά…. »

Υπήρχαν  για μένα  και άλλα ερωτηματικά κάποια από τα οποία είναι :

- η  χρησιμοποίηση της πανδημίας ως αφορμή ή και πρόφαση  για αντιδημοκρατικές πρακτικές  και για θεσμικές αλλαγές προς αυταρχική κατεύθυνση , που έρχονται για να μείνουν ,ενώ  οι κριτικές φωνές  καταγγέλλονται στο όνομα δήθεν της λογικής  και της συναίνεσης 

-  η πασιφανής  καθυστέρηση στην εκτέλεση σημαντικών έργων  (π.χ  διαχείριση Κωπαΐδας)

- η άτολμη στάση της στην υπόθεση της ΛΑΡΚΟ.

- κάποια έργα «στο ποδάρι» όπως αυτός ο περίφημος κυκλικός κόμβος κοντά στου Μιχαηλίδη στη Θήβα( θα αναφερθώ εκτενέστερα συγκρίνοντας τον με ίδια έργα προσεχώς)

- η σιωπή  απέναντι στην «δικτατορία» των αιολικών πάρκων.

- τα «εφτασφράγιστα μυστικά» των πρακτικών της επιτροπής  των λοιμωξιολόγων και του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας σε σχέση με τη Βοιωτία

Αντί λοιπόν να αξιοποιήσει τις καλές σχέσεις  μεταξύ των ,  με υφολογικούς ακκισμούς και ποζάτη απέρριψε την πρόταση περίπου ως ανώφελη .

Η απόρριψη ήταν αναμενόμενη αφού ήταν « νωπές οι δάφνες» από:

 - τον αυτοθαυμασμό της για τις μεγαλόστομες  τιποτολογίες στις  αμφιλεγόμενης σημασίας σκοπιμότητας και αποτελεσματικότητας συνεχείς προσκλήσεις ή επισκέψεις παρατρεχάμενών της  εκπροσώπων βοιωτικών επαγγελματικών φορέων, που με λατρευτική γλώσσα, αναπέμποντας δοξαστικούς επαίνους   και ευχές , περιμένουν  να αποσπάσουν  κομμάτι  από το « κέρας της Αμάλθειας» που λεγόταν   ότι διέθετε η Περιφέρεια.

 - την κομπορρημοσύνη της   για την «εποποιία» αποχιονισμού του οδικού δικτύου της Π.Ε Βοιωτίας.  Όμως  το ίδιο  με το βοιωτικό τμήμα  της ΠΑΘΕ είχε  αποχιονίσει το 2002 ο τότε νομάρχης Βοιωτίας ο Νίκος ο Στάμος υπό δυσμενέστερες καιρικές και τα τότε ασυγκρίτως περιορισμένα  αποχιονιστικά μηχανήματα.      Κομπορρημοσύνης το ανάγνωσμα!  Χαρακτήρισε τα πεπραγμένα της Περιφερειακής Αρχής συνολικά και Π.Ε Βοιωτίας σαν μέρος της,  ο Δημήτρης Αναγνωστάκης  επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Στερεά Υπεροχής»  Μες στα πολλά παινέματα, τα πιο πολλά είναι ψέματα.…  Το “success story” της περιφερειακής αρχής..… στηρίζεται κυρίαρχα στην επικοινωνία.  Είναι γραμμένα στο https://stereayperoxis.blogspot.com/2021/04/blog-post_16.html   

Στην συνέντευξη στο STAR Κ.Ε.  στις 20.4.2021   η Γιώτα Πούλου επανέλαβε την λέξη έκκληση αυτή τη φορά με εισαγωγικά  και η κυρία  Παπαθωμά στις 22.4. φαίνεται  σε αγκωναψία και γαλιφιές  με τον Μάκη τον Δέδε τον  πρόεδρο Τ.Κ. Χωστίων  στην  παρακάτω διεύθυνση: 

https://www.facebook.com/profile.php?id=100020733698701  

Τότε είχε  καλέσει  όλους τους προέδρους των Τ.Κ της Π.Ε . Άραγε ως εκπαιδευτικός  και αυτοδιοικητικός με 20ετή θητεία  τους είπε  ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί να αποτελέσει το  έναυσμα  για την ομαλή  αποκέντρωση των εξουσιών και τη συρρίκνωση της καρκινικής γραφειοκρατίας; Ότι θα μπορούσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποτελέσει το κλειδί για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την εμπέδωση κοινοτικού-συλλογικού πνεύματος και συνεργατικής-συνεταιριστικής συνείδησης; Θα μπορούσε να επιμορφώσει τους πολίτες στην κομποστοποίηση λ.χ., στην επαναχρησιμοποίηση ηλεκτρικών ειδών, επίπλων. 

Πριν το νομοσχέδιο - επιτομή συγκεντρωτισμού -  για τροποποίηση του  Ν.4555/2018  που προβλέπει αλλαγή   εκλογικού συστήματος  Α ΄&  Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης και κατάργηση Τ.Κ. ως ανεξάρτητων  οντοτήτων ,  από τετραμήνου «τρέχει » πυκνή αρθρογραφία αλλά αυτή «αγρόν ηγόραζεν» Αν δεν τους είπε ότι  το πλειοψηφικό σύστημα που επαναφέρουν   δήθεν για την κυβερνησιμότητα των  Δήμων  και Περιφερειών ας ανατρέξουν στο να δείτε τι έκανε «γαλάζιος» δήμαρχος !!!!! 

  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/293325_katadiki-proin-dimarhoy-gia-erga-fantasma-33-ekat-eyro

Το ότι περιφρόνησε την πρόταση Πούλου και κάλεσε  τους προέδρους Τ.Κ. μου θύμισε λίγο την αλεπού  του μύθου του Αισώπου. Άφησε τα σταφύλια  που δεν έφτανε στην κληματαριά γιατί ήταν δήθεν αγουρίδες λέγοντας : «Όμφακες εισίν» στα νεοελληνικά  «όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια».  «Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί»

*Τα παραπάνω ήταν αυτά που μου έδωσαν  την έμπνευση να  βάλω επικεφαλίδα  τη ρήση του Αισώπου : Ο τόπος μας καθημερινά καίγεται  οικονομικά ,πολιτικά, κοινωνικά ,ηθικά πολιτισμικά και κάποιοι ταγοί του τόπου μας «τραγουδάνε» σαν τα σαλιγκάρια που «χοροπηδούσαν» μέσα στο ζεματιστό νερό της χύτρας

,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου