Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Κυριακή της Πεντηκοστής στα Βάγια: Χοροστάτησε ο μητρπολίτης Θηβών & Λεβαδείας Γεώργιος . Προσήλθε η Γιώτα Πούλου.


Έγραψαν: Χαρίκλεια Θ Παπαϊωάννου (1)
          και  Θεόδωρος Κ. Παπαϊωάννου (2)
Οι τεχνολογικές εξελίξεις, το κυρίαρχο παραγωγικό μοντέλο , οι καταναλωτικές προτιμήσεις, η  μετανάστευση , η αστυφιλία, οι χωρο-αυτοδιοικητικές μεταβολές (σχέδια Καποδίστριας,Καλλικράτης,Κλεισθένης) επηρεάζουν την ζωή στην ελληνική ύπαιθρο και ειδικά στις  παλιές Κοινότητες, τα πρωτοκύτταρα της Δημοκρατίας
Παρά τις αλλαγές (νοοτροπίας ,αντιλήψεων, διασκέδασης, επικοινωνίας και αυτοδιοικητικης αναδιάταξης), τα παραδοσιακά πανηγύρια - ιδίως τα καλοκαιρινά - αποτελούν:
 «Ανθεκτικό»  μέσο  έκφρασης των τοπικών κοινωνιών και επανασύνδεσης  των με τον γενέθλιο τόπο.

Θρησκευτικό, πολιτιστικό , κοινωνικό ,ψυχαγωγικό, θεσμό αλλά οικονομική δραστηριότητα όπου  γίνεται ακόμη η εμποροπανήγυρη.
Ευκαιρία ανανέωσης απο την  επαφή με τη φύση, εκτόνωσης με το τραγούδι, τον χορό, το φαγητό και αναστοχασμού με την επιστροφή στις ρίζες.
Χωρίς ρίζες δεν είμαστε ανθρώπινα όντα, δεν είμαστε κοινωνία,δεν συγκροτούμε Πολιτεία και πολιτισμό, έχει γράψει η Σιμόν Βέιλ
Κάποια ημερομηνία τα μέλη κάθε κοινότητας συναντώνται ,  συνεορτάζουν και τιμούν τον Άγιο που το όνομά του έχει η εκκλησία και όταν τελειώσει η πανήγυρη απομακρύνονται  με την ευχή να ξανανταμώσουν την επόμενη χρονιά
Από τα πανηγύρια μπορούμε να γνωρίσουμε , την ιστορία, τα έθιμα, τη μουσική, τα φαγητά, τα ποτά, την ίδια την «ψυχή» ενός τοπου.
Η γενέτειρά μας τα Βάγια πανηγυρίζει το διήμερο Πεντηκοστής - Αγίου Πνεύματος (εφέτος7 & 8.6) Κυριακή  της Πεντηκοστής στον ναό της Αγίας Τριάδας παρακολούθησε τη θεία λειτουργία  η βουλευτης Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου. Τίμησε ετσι τη γιορτή και τον  χοροστατήσαντα  μητροπολίτη Θηβών & Λεβαδείας. Γεώργιο,ο οποίος και ανέλυσε  λεπτομερως την σημασία  της γιορτής .
Αυτή η μέρα τιμάται ως η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας, λέει το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Η Επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος έχει αποτυπωθεί μεταξύ άλλων σε  πίνακα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του Ελ Γκρέκο, από τις αρχές του 17ου αι., είναι πράγματι εντυπωσιακός, καθώς ο ζωγράφος έχει παρουσιάσει τους μαθητές μεταρσιωμένους να κοιτούν προς τα πάνω, προς το Άγιο Πνεύμα που υπερίπταται με τη μορφή περιστεριού, ενώ πάνω από το κεφάλι του καθενός, υπάρχει μια μικρή αλλά ευδιάκριτη πύρινη γλώσσα.
Στη συνέχεια ο αεικίνητος εφημέριος αρχιμανδρίτης π.Πολύκαρπος με την συνδρομή του  εκλεκτού  επιτελείου κυριών  που τον πλαισιώνει, παρέθεσε δεξίωση  με εδέσματα μεγάλης ποικιλίας και άριστης ποιότητας.
Στον διάλογο κατά την διάρκεια της δεξίωσης , διατυπώθηκαν ενδιαφέροντες προβληματισμοί, κυρίως με αφορμή και γύρω από την παρούσα κρίση , αλλά και τις μελλοντικές της επιπτώσεις.
Για το μέλλον των επόμενων γενεών, έχουμε όλοι ιδιαίτερη ευθύνη όπως πολύ εύστοχα εχεί αναφέρει ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σο: «Η σοφία δεν έγκειται μόνο στο να θυμάσαι το παρελθόν, αλλά και στην ευθύνη που έχεις για το μέλλον»
Στο τέλος της δεξίωσης  ο  αμφιτρύωνας εφημέριος προσέφερε ως ενθυμήματα φέτες άρτου μέσα σε διαφανές πλαστικό περιτύλιγμα και ΝΑΜΑ (σε φιάλη  375 ml) * 
Μέχρις εδώ συμμετείχε ενεργά και ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Δρένιος
Ακολούθως η βουλευτής επισκέφθηκε τα πλήρη λόγω γιορτής , καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος
Της είπαν  για τις αλλεπάλληλες κλοπές  των μετασχηματιστών στις αρδευτικές των γεωτρήσεις και   ότι θα αντιδράσουν δυναμικά ,αν  σύμφωνα με τα γραφόμενα προχωρήσει η κυβέρνηση στην  ιδιωτικοποίηση των υδάτων της περιοχής.
Έχουμε ερωτηματικά είπαν γιατί βλέπουμε στο προς  βοριά βουνό μικρού ύψους «φύτεψαν» τέσσερις ανεμογεννήτριες.
Διαβάζουμε και ακούμε ότι  υπάρχουν αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα. Ο λόγος είναι  ότι οι επενδυτές  για αυτά τα έργα  επιδοτούνται πλουσιοπάροχα.
Οι τιμές  πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος απο τις ΑΠΕ είναι εγγυημένες και σταθερές βρέξει-χιονίσει ,που σημαίνει πρακτικά ότι το κόστος μετακυλίεται στους καταναλωτές.
Την περίοδο 2009-2017 τιμή του ρεύματος αυξήθηκε κατά 187.60 % και την περίοδο 2010 -2019 οι κρατικές επιδοτήσεις προς τους ιδιώτες επενδυτές ανήλθαν στα 11.3 δις ℮
Στα βροχηδόν ερωτήματα,απάντησε ευθύβολα και με παρρησία  λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται κάθετα απέναντι  στην εξυπηρέτηση των ασύδοτων αγορών και τα συμφέροντα της χρηματοπιστωτικής νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής ολιγαρχίας.
Ως πεδίο αντιπαράθεσης έχουμε επιλέξει είπε τα πραγματικά προβλήματα της πατρίδας μας και του λαού της και όχι την «τριβή» μας με την αδυσώπητη ενορχηστρωμένη σκανδαλολογία μέσα από την επικοινωνιακή καταιγίδα των ΜΜΕ . Δεν είμαστε ούτε εισαγγελείς, ούτε ντέτεκτιβ ,ούτε σκανδαλοθήρες.
Τα πραγματικά προβλήματα του Δήμου Λεβαδέων  είχα σαν γνώμονα ως δήμαρχος της πόλης μέχρι πρότινος και της Βοιωτίας τώρα ως βουλευτής
Ως Έτσι , δημιούργησε «κλίμα» , ξύπνησε συνειδήσεις, κέντρισε το  ενδιαφέρον,έδωσε λαβές για δημιουργικό διάλογο.
Λόγω ημέρας - της είπαν - δεν θα σου πούμε περισσότερα  . Θα σημειώσουμε μόνο ότι αύριο θα είναι αργά αν εδώ και τώρα δεν  δοθεί κυβερνητική μέριμνα για την αγροτιά.
Γι αυτό  ξαναέλα να συνεχίσουμε …………
Η ημέρα της πανήγυρης που ήταν η πρώτη  ημέρα επιστροφής  στη «ζωή»  μετά τον κατ' οίκον εγκλεισμό, έδειξε ότι στα Βάγια υπάρχουν όνειρα, θάρρος , αντοχή , υπομονή ,  ελπίδα , αισιοδοξία  , διάθεση δημιουργικής επανεκκίνησης και προπάντων άνθρωποι..  «… Άνδρες πόλις και ού τείχη, ουδέ νήες ανδρών κεναί…»
Δηλαδή..Η δύναμη της πόλης είναι οι άντρες της και όχι τα τείχη ούτε τα άδεια πλοία… έγραψε ο Θουκυδίδης, που αν το έλεγε σήμερα θα περιελάμβανε και τις γυναίκες
Πάντα μετά από μεγάλες κρίσεις, πολέμους, καταστροφές αναδύονται  διάφορα φιλο­σοφικά ζητήματα , νύξεις επί των οποίων θα επιχειρήσουμε αμέσως στο επόμενο.
Για την ώρα χρόνια πολλά και συγγνώμη για την  μεγάλη καθυστέρηση… «κάλλιο αργά παρά ποτέ»

* (αντιγράφουμε από την ετικέτα): Είναι το γλυκό κρασί της «μεταλαβιάς»   Οίνος ερυθρός,γλυκύς θείας λειτουργίας. Φτιαγμένος με την μοναδική συνταγή και την ευλογία των μοναχών. Έχει μαυροκόκκινο χρώμα, έντονη γλυκιά και μαλακή γεύση από άρωμα άγριου δαμάσκηνου και κανέλα σε φόντο από τις αναμνήσεις των παιδικών μας  χρόνων

(1) μηχανικός αντιρρύπανσης περιβάλλοντος
(2)  Πολιτικός Μηχανικός    τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448 , Επαμεινώνδου 71 Θήβαtheopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/ https://www.facebook.com/theodore.papaioannou 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου