Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Βέβηλες συγκρίσεις: ο Μητσοτάκης σε ρόλο Λένιν*

             Αναρτήθηκε από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου*

  
Στο φύλλο της Τετάρτης(18.3.2020) της «Εφημερίδας των Συντακτών» στη σελίδα 7 δημοσιεύτηκε το σκίτσο του Κώστα Γρηγοριάδη. Πρωταγωνιστούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης,ο Βασίλης Κικίλιας και ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Πηγή έμπνευσης του σκιτσογράφου είναι η εμβληματική φωτογραφία του Λένιν να μιλά στο στράτευμα από την  ξύλινη εξέδρα έξω από το Θέατρο Μπολσόι στις 5 Μαΐου 1920. 

Στην αυθεντική φωτογραφία στα σκαλιά της εξέδρας υπήρχαν ο Λέων Τρότσκι και ο Λεβ Κάμενεφ, οι οποίοι την περίοδο του σταλινισμού εξαφανίστηκαν με τη βοήθεια του «photosop» της εποχής και έμεινε ο ηγέτης των μπολσεβίκων χωρίς τη...μολυσμένη παρέα.
Ο Μητσοτάκης-Λένιν (συγγνώμη για την ανοίκεια σύγκριση), με βλοσυρό ύφος και μάτι που γυαλίζει από επαναστατικό πάθος,απευθύνεται στο πλήθος: «Στηρίζουμε το δημόσιο σύστημα υγείας! Επιτάσσουμε ιδιωτικά νοσοκομεία! Κλείνουμε τις εκκλησίες! Όποιος εργοδότης απολύει με αφορμή τον κορονοϊό θα τον τσακίζουμε!». Με μάτια γουρλωμένα ο Κικίλιας-Τρότσκι (η βεβήλωση συνεχίζεται), σαν να μην πιστεύει αυτά που ακούει, και το πρόσωπο γυρισμένο στον Γεωργιάδη-Κάμενεφ (η φαντασία του σκιτσογράφου αχαλίνωτη) λέει: «Τι έγινε ρε συ Αδωνι;». Κι αυτός, έντρομος, σαν να έχει καταρρεύσει το ιδεολογικό σύμπαν του,απαντά: «Ανάθεμα τον κορονοϊό, Βασίλη».
Ανάθεμα όντως, αφού αυτός ο ύπουλος,ανθεκτικός και δαιμονικά απείθαρχος ιός αποδεικνύεται πιο επικίνδυνος για το σύστημα από τον μπολσεβικισμό. Δεξιοί, πολύ δεξιοί, νεοφιλελεύθεροι και λοιποί ιδεολογικά συγγενείς νιώθουν το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια τους.
 Κυβερνήσεις που δεν σήκωναν μύγα στο νεοφιλελεύθερο σπαθί τους, που χλεύαζαν όσους ζητούσαν κανόνες ελέγχου, που αποθέωναν την επιχειρηματικότητα ακόμη και στις πιο άπληστες εκδοχές της, που εμπορευματοποίησαν τα πάντα, που περιόρισαν τον δημόσιο τομέα γιατί ήταν σπάταλος, αντιπαραγωγικός και τίγκα στη γραφειοκρατία, αναγκάζονται να κάνουν πράγματα που τα θεωρούσαν εξαιρετικά βλαπτικά για τον καπιταλισμό και τη δημοκρατία, όπως αυτές την εννοούν.
Και σε επιτάξεις προχωρούν, και λεφτά μοιράζουν, και χρήμα κόβουν, και την κακιά λέξη «εθνικοποίηση» εκστομίζουν μπας και σταματήσουν την επέκταση της ζημιάς.
Εθεσαν άρον άρον εκτός κυκλοφορίας τον...άτρωτο μύθο του νεοφιλελευθερισμού ότι το αόρατο χέρι της αγοράς είναι ικανό να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα και κινητοποίησαν το κράτος προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση.
Στην Ελλάδα πολιτικοί και δημοσιολόγοι που είχαν διακριθεί στο άθλημα της συκοφαντίας εναντίον του δημόσιου τομέα και ζητούσαν να μειωθεί δραστικά προτείνοντας μαζικές απολύσεις και λιγότερες δαπάνες για να βγει η χώρα από το τέλμα της υπανάπτυξης, τώρα χαιρετίζουν με ενθουσιασμό την αντοχή του αναιμικού λόγω των μνημονίων δημόσιου συστήματος υγείας, χειροκροτούν τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που μάχονται με αυταπάρνηση και επικροτούν χωρίς ίχνος αμφιβολίας τα...κομμουνιστικά μέτρα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη. Συμπεριφέρονται λες και αδημονούσαν να υποδουλωθούν στην ανάρμοστη αριστερή στρατηγική.
Ενας  εξ αυτών μάλιστα, από τους πιο φανατικούς εχθρούς του τρισκατάρατου κρατισμού, μας...ενημέρωσε χωρίς να κρύβει την έκπληξή του: «Παιδιά, υπάρχει κυβέρνηση»! Υπάρχει κυβέρνηση λοιπόν και μοιράζει χρήμα. Αραγε πού το βρήκε; Το γέννησε; Η σύλληψη ήταν άμωμος;
Τον Ιούλιο του 2019 κορυφαίοι παράγοντές της, που σήμερα ποιούνται την νήσσαν, μας είχαν πει ότι παρέλαβαν καμένη γη, άδεια ταμεία ή,για να θυμηθούμε τη φράση του πρωθυπουργού, «ρημαγμένη χώρα».
 Κατάφεραν μέσα σε οκτώ μήνες να αναδασώσουν την καμένη γη, να γεμίσουν τα άδεια ταμεία και να αναστηλώσουν τον ερειπιώνα;  Θαυματοποιοί μας διοικούν;»
«Φυσικά», θα σου απαντήσουν κυβερνητικά στελέχη και τα παπαγαλάκια τους και θα σε εγκαλέσουν για μίζερη αντιπολιτευτική διάθεση.
Και τότε, βρε παιδιά, πώς εξηγείται το γεγονός ότι ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές έλλειμμα 383 εκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο δίμηνο του έτους, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 832 εκατομμυρίων ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι;
Μη βιαστείτε να χρεώσετε την αποτυχία στον κορονοϊό. Μιλάμε για το πρώτο δίμηνο του 2020, δηλαδή για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο που ακόμη δεν είχε ενσκήψει ο κορονοϊός. Απλώς λέγατε ψέματα για το τι κληρονομήσατε και καλλιεργήσατε υπερβολικές προσδοκίες για το τι μπορείτε να πετύχετε.

ΥΓ: Από τα πιο πετυχημένα... κομμουνιστικά που έπεσαν στην αντίληψή μου είναι αυτό που έγραψε ο διευθυντής του «Βήματος» Αντώνης Καρακούσης (περαστικά συνάδελφε): «Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης αναδιανομής - όλα τα καθαρά κέρδη του 2019 των πέντε παγκόσμιων τεχνολογικών κολοσσών, αντί να διανεμηθούν μεταξύ των μετόχων, να εκχωρηθούν στα κράτη για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού». Τα ύστερα του... καπιταλιστικού κόσμου!

*είναι άρθρο του Τάσου Παππά στην«Εφημερίδα των Συντακτών» 21-22.3.2020





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου