Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Δήμαρχε Θηβαίων : Πρόσω ολοταχώς για θαλάσσιο χωρικό σχεδιασμό στον Κορινθιακό

από τον πολιτικό μηχανικό   Θεόδωρο Κ Παπαϊωάννου*    (8.6.2018)

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι  η υπερθέρμανση του πλανήτη και   η κλιματική αλλαγή  μεσούσης της παγκοσμιοποίησης οφείλεται  στην διευρυνόμενη καταστροφική εξάντληση του οικοσυστήματος  και των  φυσικών πόρων που συντηρούν τη ζωή και την ανάπτυξη στη γη.
Επιγραμματικά δηλαδή οφείλεται στην υπέρβαση  των  ορίων της  φέρουσας ικανότητας  του περιβάλλοντος, δηλαδή της μέγιστης αντοχής του οικοσυστήματος
Ο πλανήτης δεν αντέχει την στρεβλή ανάπτυξη της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Εκεί εντοπίζεται η «ρίζα»  της οικονομικής κρίσης και το «υπόβαθρο»  των  μεγάλων  ανισοτήτων που ευνοούν τους λίγους  σε βάρος των πολλών.
Οι  εθνικές και τοπικές οικονομίες  ειδικά της καπιταλιστικής  περιφέρειας σαν τη χώρα μας, προκειμένου να επιβιώσουν, υποχρεώθηκαν από το διεθνή ανταγωνισμό ,να εφαρμόσουν  μεθόδους που ανέτρεπαν την οικολογική ισορροπία , να αντιγράψουν τεχνολογίες περβαλλοντοκτόνες ,να υιοθετήσουν εντατικούς και πολλάκις «ληστρικούς» ρυθμούς  «αξιοποίησης» των φυσικών αποθεμάτων.   Όμως η εντατικοποίηση των ρυθμών της οικονομικής ανάπτυξης  ήταν ταυτόσημη με την εντατικοποίηση της παραγωγής των αγαθών ή των προϊόντων ,αλλά και την κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης φυσικών πόρων και ενέργειας.   Μια τέτοια επιτομή ανάπτυξης, στην περιοχή μας συναντάμε στον Κορινθιακό, που «βρέχει» τις Δ.Ε. Θίσβης & Πλαταιών του Δήμου Θηβαίων.
Η τοξική κόκκινη λάσπη που ρίχνει για δεκαετίες το εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου,  έχει καλύψει μεγάλη έκταση  του βυθού.  Παρά τα φίλτρα  που επιτέλους μπήκαν κατακρατούν  το μεγαλύτερο μέρος της ,αλλά  οι διαρροές είναι αναπόφευκτες.
Το  εργοστάσιο παραγωγής Η/Ε  από φυσικό αέριο που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί στην περιοχή,αποβάλλει μεγάλες ποσότητες θερμού νερού σε εκταταμένη   θαλασσινή περιοχή και  δημιουργεί   συνθήκες  θαλασσίου τροπικού περιβάλλοντος.
Κοντά στις δύο αυτές αιτίες που έχουν διαταράξει τις ισορροπίες του θαλασσίου οικοσυστήματος  με αποτέλεσμα την μείωση του τρεφόμενου από τις τσούχτρες πληθυσμού των ψαριών, έχουμε και την «λεηλασία των αλιευμάτων» με την παράνομη υπεραλίευση δια μηχανικών μέσων
Για τρίτη συνεχή χρονιά , λουόμενοι, επιχειρηματίες του τουρισμού, ψαράδες, επαγγελματίες της εστίασης και της αναψυχής που δραστηριοποιούνται στις περιοχές εκατέρωθεν του Κορινθιακού, βιώνουν τον εφιάλτη της απόγνωσης από την επιδρομή μεγάλου πληθυσμού μεδουσών,αν και παρατηρείται κάποια ύφεση τελευταία
Δεν θα πρέπει όμως  να υποτιμώνται  και τα προβλήματα από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη οικιστική ανάπτυξη σε όλο το μήκος της πελοποννησιακής ακτογραμμής πρωτίστως και δευτερευόντως της  Στερεάς απέναντι.
Ενώ λοιπόν ο κόλπος πλήττεται αδιάκριτα από την επέλαση των μεδουσών ,τα ΜΜΕ  έντυπα , ηλεκτρονικά και κοινωνικής δικτύωσης προβάλλουν ανισοβαρώς το φαινόμενο.
Οι πελοποννησιακές περιοχές τυγχάνουν  ιδιαίτερης προβολής , ενώ  από τις βόρειες αν εξαιρέσουμε αυτές περί τον Πατραϊκό  και την Αιτωλοακαρνανία, η Βοιωτία και η Φωκίδα αγνοούνται  παντελώς.
Κόρινθος και  Λουτράκι από την περιφέρεια Πελοποννήσου. Ναύπακτος και Μεσολόγγι της περιφέρειας  Δυτικής Ελλάδας απο την βόρεια πλευρά , μαζί με τις περιοχές του Πατραϊκού , μονοπωλούν κυριολεκτικά το δημοσιογραφικό και επιστημονικό ενδιαφέρον (2,3)
Να υποθέσω οι κ.κ Κατσιφάρας και Τατούλης έδειξαν ταχύτερα αντανακλαστικά;
Ο κ. Μπακογιάννης σε ερώτηση που έγινε (5.3.2018 ) στο περιφερειακό συμβούλιο δεν έδειξε εγρήγορση αντίστοιχη με αυτή των ανωτέρω δυο συναδέλφων του , αλλά και αυτής  που ομολογουμένως έχει εκδηλώσει αναφορικά με τον Ασωπό. Με τις πολιτικές του αποσκευές υπό μάλης καθ οδόν προς το κλεινόν άστυ να υποθέσω  ότι  έχει παραχωρήσει τα «πρωτοτόκια» στην κυρία Παπαθωμά; Μπορεί η αντιπεριφερειάρης Π.Ε.Βοιωτίας  λόγω πολυετούς εμπειρίας να κινείται ως οιονεί υπερ-αντιπεριρειάρχης, αλλά αδυνατεί  να απογαλακτιστεί από την αγαπημένη συνήθειά της  να πολιτεύεται με τη μέθοδο της «σαπουνόπερας».
Είχα «επενδύσει» στον συνεχώς αναβαθμιζόμενο φέρελπι δικηγόρο Θηβών , θεματικό αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας & Περιβάλλοντος κ.Γιώργο Αναστασίου, καθ΄ύλην αρμόδιο αλλά «τηρεί σιγήν ιχθύος»
Ο δήμαρχος Θηβαίων έχει προ πολλού κλείσει τον κύκλο του και συνεπώς δεν περιμένω κάτι . 
Ούτε επίσης και από κάποιους δημοτικούς συμβούλους - εκκωφαντικές ανθυπομετριότητες - που γυροφέρνουν στα  χωριά την πραμάτεια και καραδοκούν να στρογγυλοκαθήσουν    στη θέση του .
Επί του προκειμένου ταιριάζουν απόλυτα οι υπέροχοι στίχοι του  Μανώλη Αναγνωστάκη, σε μουσική επένδυση Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεία Βασίλη Παπακωνσταντίνου :  (1)        
Ενώ ο δήμαρχος Λουτρακίου προχώρησε σε διαγωνισμό για την τοποθέτηση προστατευτικών πλεγμάτων,,ο δικός μας ομφαλοσκοπεί ακόμη.
Οφείλεται άραγε ότι το έργο αφορά χρήστες γενικώς μικρομεσαίου οικονομικού  «προφίλ» , ότι είναι δέσμιος νεοφιλελεύθερων αγκυλώσεων, που αγαλλίασε όταν είδε η δημοτική δραστηριότητα να υποκαθίσταται από ιδιωτική πρωτοβουλία που τελικά δεν υλοποιήθηκε,  ή και τα δύο ;
Το μείζον οικολογικό αλλά και οικονομικό αυτό πρόβλημα συζητήθηκε το 2017 σε συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής.
Η πρόεδρός της και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέση (2), υπογράμμισε  ότι : «Η ένταξη του Κορινθιακού στις προστατευόμενες περιοχές μπορεί να αποτελέσει το πρώτο, πολύ σημαντικό θεσμικό βήμα».  ‘’Βρέχει’’ τέσσερις περιφέρειες, επομένως χρειάζεται να θεσπιστεί ενιαίος χωρικός σχεδιασμός».
Μετα την  σκυτάλη παρέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, που δήλωσε ότι αξιολογούνται όλα τα χαρακτηριστικά του Κορινθιακού για να στηρίξουν την πρόταση ένταξής  του στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA.
Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος,συνέπεσε η κύρωση με ευρύτατη πλειοψηφία από τη Βουλή,του νομοσχεδίου  για τον θαλάσσιο χωρικό σχεδιασμό,  που κατά δηλώσεις του κ. Σταθάκη αυτή η αρμοδιότητα περνά  πλέον στους δήμους.
Αυτή η εξέλιξη σε σχέση με τις απόψεις της κυρίας Ιγγλέση νομίζω ότι επιβάλλουν στους δήμους γύρω από τον Κορινθιακό να σπεύσουν και με επισπεύδουσα τη Θήβα

* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177-   κιν 6997189448   Επαμεινώνδου71  Θήβα -theopapaio@gmail.com  http://kadmos35.blogspot.gr https://www.facebook.com/theodore.papaioannou            
              
            (1) «Έφτασες αργά σου πήρε άλλος τη θέση
                  έφτασες αργά σε βγάλαν απ’ τη μέση.
                  Δε σου φταίει κανείς, επέρασε ο καιρός σου
                  δεν σου φταίει κανείς, λάθος ήτανε δικό σου.
                  Άργησες πολύ και το `χασες το τρένο
                  άργησες πολύ δε σε περιμένω»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου