Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Ο Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης και μαζί του όλο το Ο.Τ 333 να οιστρηλατεί και φρονηματίζει «ταγούς» και φυσικά πρόσωπα.


                                              από τον Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου*
Την 29η Απριλίου η Θήβα ξανά τίμησε  τον πολιούχο της  Άγιο Ιωάννη Καλοκτένη Μητροπολίτη  Θηβών και Έξαρχο πάσης Βοιωτίας .
 Πέρα από το ευρύ ποιμαντικό του έργο, έκανε και εκτεταμένα κοινόχρηστα και κοινωφελή έργα  που την πρόοδο και εκτέλεση των  επέβλεπε καθημερινά ο ίδιος.
 ΄Εκτισε  ναούς , Γηροκομείο, Πτωχοκομείο, Νοσοκομείο , Σχολεία, Ξενώνα, Σχολή Γυναικών   (Παρθενώνα ) ,  γέφυρες ( όπως μια τρίτοξη επί  του Ασωπού, που καταστράφηκε στις αρχές του 20ου  αι)
 Έκανε δενδροφυτεύσεις  ιδιαίτερα μουριών κατάλληλων για την σηροτροφία ώστε να γίνει την πόλη μεγάλο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο.
Κατασκεύασε εκτεταμένα για την εποχή του υδραυλικά έργα  όπως την εκτροπή του Ισμηνού ποταμού, υδρόμυλους και υδραγωγεία.
Έλυσε εν ολίγοις προβλήματα αρδευτικά , πλημμυρικά και υδρευτικά  ,ενώ ο σημερινός δήμαρχος αδυνατεί να λύσει  πρβλήματα ύδρευσης στα  Βάγια και στις παραλίες του Κορινθιακού της Δ.Ε.Θίσβης
Ο ομώνυμος ναός  προς μνήμη και τιμή του στο κέντρο της πλατείας ανήκει στο Ο.Τ 333 που περικλείεται:  από τις οδούς Επαμεινώνδου (πεζόδρομος) , Πινδάρου, Οιδίποδος , (μερικώς πεζοδρομημένη)  και Αντιγόνης .
Ο Επαμεινώνδας  ήταν σημαντικός Θηβαίος  πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της αρχαίας Ελλάδας. Επινόησε την  πολεμική διάταξη της «Λοξής Φάλαγγας»
 Όταν τα «ηνία» στην Θήβα πήραν οι ολιγαρχικοί  πολιτικοί του  αντίπαλοι,  για να τον υποτιμήσουν του ανέθεσαν  την διαχείριση των απορριμμάτων και την  καθαριότητα της πόλης .  Εκείνος όχι μόνο  δεν ένιωσε ταπείνωση , αλλά τουναντίον  ανέδειξε  ως πρωτεύοντα αυτό τον τομέα  και παραδειγμάτισε όσους  ήθελαν  μετέπειτα να αναμειχθούν στα κοινά της πόλης .Του σημερινού όμως δημάρχου οι μεθοδεύσεις και οι προτάσεις που  αποσπασματικά προσπαθεί να προωθήσει, αναφορικά με τον περιφερειακό Φο.Δ.Σ.Α απορρίπτονται παμψηφεί και συλλήβδην κάτι πουθα  ισοδυναμούσε με de facto  απώλεια της «δεδηλωμένης» αν προεβλέπετο  για τους Ο. Τ.Α
 Ο Πίνδαρος ήταν μεγάλος λυρικός  ποιητής  Αν λοιπον κατά  τον Πλάτωνα «..η ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση και η ποίηση ομιλούσα ζωγραφική… » παραφράζοντας τον θα πώ ότι το ίδιο ισχύει και για τη γλυπτική την οιονεί τρισδιάστατη ζωγραφική.
Το γλυπτό και συνολικά το πλούσιο μνημειακό πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα είναι η μεγαλύτερη προίκα όχι μόνο της Θήβας αλλά ολόκληρης της χώρας μας.
 Δυστυχώς, όμως, η ένταξη των μνημείων στο κέντρο της ζωής και η σύνδεσή τους με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, ο μετασχηματισμός των  σε μοχλό οικονομικής, κοινωνικής, τουριστικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης και η  σύνδεσή των με  την τοπική επιχειρηματικότητα και παραγωγή, αποτελεί ακόμη ζητούμενο για τον Δήμο.
O Οιδίπους   με περιπετειώδη ζωή του όπως φαίνεται από  τις  τραγωδίες   του Σοφοκλή ιχνηλατεί   την   διαδρομή από την πρωταρχική άγνοια   στην επίγνωση, από το σκοτάδι στο φως της αληθειας   που  οδηγεί   στην    λυτρωτική  αποκάλυψη  και στην ολοκλήρωση της ανθρώπινης αποστολής.    Με ένα συγκλονιστικά δραματικό  μήνυμα  δείχνει την διαδρομή του κάθε ανθρώπου  από την ανθρωπογνωσία στην αυτογνωσία.
Η Αντιγόνη με το υψηλό της φρόνημα και την αξιοπρέπεια της απέναντι στην εσχάτη των ποινών.  ενσαρκώνει  την ηθική αντίσταση, απέναντι στην αυθαιρεσία του Κρέοντα ενός αιμοδιψούς και τυράννου.   Στο ομώνυμο έργο του ο Σοφοκλής (μετ.Γιώργου Μπλάνα εκδ.Γαβριηλίδη)  λέει για τη Θήβα:   «….Σ΄αυτή την πόλη  ολοι είναι μόνοι, προσπαθούν να ευτυχήσουν, αλλά δεν ξέρουν τι πρέπει  να κάνουν γι΄αυτό…»
 Είναι ένα μηνυμα εξαιρετικά επίκαιρο και για την εποχή μας……
Αυτά τα λίγα ας μας ερεθίζουν το μυαλό μας και να μας ανοίγουν  νέα πεδία σκέψης και δράσης

* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448 Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  theopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/ https://www.facebook.com/theodore.papaioannou






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου