Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Ο «καινούργιος» χρόνος και ο άνθρωπος

                            από τον πολιτικό μηχανικό   Θεόδωρο Κ Παπαϊωάννου* 
Ο άνθρωπος είναι σφιχτοδεμένος  με το χώρο που ζει, κινείται, αναπτύσσεται (βιολογικά -πνευματικά- συναισθηματικά), αγωνίζεται ,εργάζεται ,δημιουργεί  και τέλος αφανίζεται.
Για να ελέγχει τις παραπάνω σταδιακές εξελίξεις μέσα στο χώρο, ανακάλυψε και ταυτόχρονα δημιούργησε τον ημερολογιακό χρόνο.
«Ο χρόνος δεν έχει διαχωριστικές γραμμές που να σημαδεύουν το πέρασμά του, δεν υπάρχουν ποτέ κεραυνοί ή  σαλπίσματα που αναγγέλλουν την αρχή ενός καινούργιου μήνα ή  χρόνου. Όταν αρχίζει ένας νέος αιώνας, μόνο εμείς οι θνητοί είμαστε που χτυπάμε καμπάνες και ρίχνουμε πιστολιές»  (Tomas Mann Γερμανός Νομπελίστας Συγγραφέας)
 «Ο χρόνος δεν υπάρχει, είναι μια ανθρώπινη επινόηση και εξυπηρετεί ανθρώπινες ανάγκες »   μας λέει ο Αϊνστάιν, που με την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας ενοποίησε σε μια λέξη -τον  χωρόχρονο- τον χώρο και τον χρόνο .

Ο χωρόχρονος , έννοια μη οπτικοποιήσιμη, συλλαμβάνεται αφαιρετικά αποτελούμενη  από τον τρισδιάστατο χώρο (x,  y, z  και τον χρόνο (t)  ως 4η  διάσταση.
Επομένως  η θέση ενός ατόμου στο Σύμπαν προσδιορίζεται  με τέσσερις  αριθμούς , y, z, t)
Μέχρι τότε επικρατούσε η θεωρία  του Νεύτωνα ότι : « ο χρόνος είναι ένα απόλυτο μαθηματικό μέγεθος που ρέει  ομοιόμορφα»
 «Καινούργιος» χρόνος λοιπόν  δεν υπάρχει, αποτελεί συνέχεια του προϋπάρχοντα και  η διαφορά - του πριν και  του μετά -  σ’ όλα τα έμβια (άρα και  στον άνθρωπο)  γίνεται αντιληπτή   μέσα από τις διαδοχικές βιολογικές μεταβολές των  (ενηλικίωση- γήρας - θάνατος) .
Ο χρόνος, είναι δημιούργημα του ανθρώπου  ,βολική του σχεδιασμένη επινόηση σύμφωνα  με  τις περιοδικές κινήσεις της Γης  περί τον άξονα της και  γύρω από τον Ήλιο .
 Συμβατικά«τεμαχισμένος» που στις «φέτες» του «ταξινομούνται» τα γεγονότα.
Για μεγάλες προσωπικότητες - Στην φιλοσοφία (Ηράκλειτος, Πλάτωνας ,Πλωτίνος, Αριστοτέλης , Ζαν-Ζακ Ρουσσώ, Κάντ, Αυγουστίνος, Λάϊμπνιτς ,Χάϊντέγγερ, Μπεργκσόν κ.α) . Στην λογοτεχνία και  την ποίηση (Μαρκές , Αϊζενστάιν , Γκαίτε , Κ.Π.Καβάφης, Σαιντ-Εξυπερύ Lewis Carroll , Κική Δημουλά κ.α). Στην ζωγραφική (Ρούμπενς, Σαλβαντόρ Νταλί κ.α.) - υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια.
 Με την ψευδαίσθηση  του «Καινούργιου»  χρόνου , ο άνθρωπος επιθυμεί και ελπίζει :
·                                     είτε να σμικρύνει τις συνέπειές του.
·                                     είτε να του φέρει ο,τι θα ήθελε.
Γι΄αυτό κάθε πρωτοχρονιά την προσδοκία του αυτή συνοδεύει με ευχές
Όμως ο  αγώνας  του ανθρώπου  με τον χρόνο είναι ατελέσφορος και μόνη του δυνατότητα είναι η συμφιλίωση μαζί του. Παραμένει «ες αεί πανδαμάτωρ» και η άβυσσος  του είναι ο κοινός τάφος όλων μας.
Με τις ετήσιες  ημερολογιακές εναλλαγές, ο άνθρωπος    κάνει τον απολογισμό για το χρόνο που έφυγε,αναστοχάζεται ,προγραμματίζει και  σχεδιάζει για τη νέα-την επόμενη- χρονική περίοδο.
Αυτή δεν θεωρείται  μόνο  ως οικονομική  και διαχειριστική   δραστηριότητα  , αλλά  περαιτέρω ως  άσκηση  βελτίωσης του με  δόσεις αυτοκριτικής και αυτοελέγχου.
Η «αρχή»  του χρόνου λειτουργεί διττά:  Ως ελπιδοφόρα επένδυση νέας ζωής,  δημιουργική  αφετηρία ως  αισιόδοξη επανεκκίνηση  , ως ημέρα  περισυλλογής ίσως και χαρμολύπης , αφού :
·                το αύριο  διαδέχεται το  παρόν, το παρόν γίνεται παρελθόν και αυτή η αέναη  μεταβολή επηρεάζει και προβληματίζει.
·         ένας ακόμη χρόνος «πέρασε» που μέσα του όχι μόνο δεν πέτυχαν  το στόχους  των  αλλά «επωμίστηκαν»   ακόμη ένα
 Ο «Καινούργιος» χρόνος θεωρείται και σαν  σταθμός: Νέοι άνθρωποι ξεκινούν την πορεία τους ,εισέρχονται στην παραγωγική διαδικασία , από την οποία κάποιοι άλλοι αφού έφτασαν  στον προορισμό των εξέρχονται αυτής και η συμπλήρωση  αυτού του κύκλου υπενθυμίζει την χωροχρονική μας προσωρινότητα.
Από εδώ πηγάζει η σφοδρή μας επιθυμία μιας  άνετης  και ανέφελης  διαδρομής  στο χώρο και το χρόνο .
 Αυτός είναι ο λόγος που  στην «αρχή» κάθε  χρόνου  ευχόμαστε υγεία, ειρήνη , χαρά , αγάπη, ,ψυχική γαλήνη, δημιουργικότητα, επιστημονικές επιτυχίες που θα ανακόψουν τις «νέες μάστιγες» για τις οποίες και ο ίδιος συνέβαλε με πράξεις ή παραλήψεις .
Αυτά είναι τα προαπαιτούμενα για μια  άνετη  και ανέφελη  διαδρομή. 
Το 2018 που αρχίζει ειδικά για τη χώρα μας με καλές προϋποθέσεις , ευχόμαστε :
·                     Βελτίωση  όλων των  μακροοικονομικών  δεικτών .
·         Πορεία της  οικονομίας  με  θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και διάχυση της σ’ όλο το εύρος της κοινωνίας, μιας ανάπτυξης όμως βιώσιμης, ισόρροπης  και δίκαιης
·                   Απαγκίστρωση απ΄τα μνημόνια και την επιτροπεία.
·                   Σταδιακή υλοποίηση  της παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Αυτές είναι και οι ευχές  του στελεχιακού δυναμικού του γραφείου μας
                                                                                                                                         1.1.2018

* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448 Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  theopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/ https://www.facebook.com/theodore.papaioannou



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου