Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2017

Η επανεκλογή του Παναγιώτη Αγνιάδη στο Επιμελητήριο Βοιωτίας ως «εκ των ων ουκ άνευ» και ως «κύκνειον άσμα»

από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ Παπαϊωάννου*     
Ζούμε σε μια εποχή ραγδαία μεταλλασσόμενη ως συνέπεια της θυελλώδους εισβολής  της ψηφιακής τεχνολογίας σ’ όλο το φάσμα της παραγωγής , της μεταποίησης και των υπηρεσιών.
Το αναπότρεπτο και εντυπωσιακό  αυτό  γεγονός  δεν μπορεί και δεν πρέπει  να θεωρηθεί  ως  «δαμόκλειος σπάθη», αλλά ως ευκαιρία ανάκτησης από τις  επιχειρήσεις του λόγω κρίσης   χαμένου εδάφους .
Η νέα θητεία της διοίκησης του Επιμελητηρίου προϊονίζεται ως άκρως ενδιαφέρουσα και προκλητική ,  αφού εκ του θεσμικού του ρόλου  θα συνδιαμορφώσει μέρος της βοιωτικής οικονομίας - για να μείνω στα καθ΄ ημάς  - στην μετά τέλος των προγραμμάτων στήριξης ενδιαφέρουσα πρωτόγνωρη περίοδο που διανοίγεται.
Αφού λοιπόν, η επιχειρηματικότητα γενικώς καλείται να πρωταγωνιστήσει στο απαιτητικό μεταμνημονιακό τοπίο  έπεται ότι ο  επιμελητηριακός  θεσμός καθίσταται κομβικός και υπ΄αυτή την έννοια παρεμβαίνω τώρα που «τρέχει»  ο  προεκλογικός χρόνος .
Το επιμελητήριο επιτελεί διττό ρόλο: αποτελεί θεσμικό  σύμβουλο της πολιτείας και  ταυτόχρονα  στήριγμα του επιχειρηματία, με ιδιαίτερη έμφαση και ευαισθησία στους  ασθενέστερους , με  μεγαλύτερη την ανάγκη της στήριξης όπως εξυπακούεται.
Με Δεδομένα :
α . την δεινή θέση  στην οποία περιήλθαν οι επιχειρήσεις στα χρόνια της κρίσης, της ύφεσης και των μνημονίων και
β . την αντίληψη ότι  η ανάπτυξη δεν είναι αοριστολογία αλλά αποτέλεσμα στοχευμένων δράσεων , ως προς  το ρόλο του Επιμελητηρίου στην τρέχουσα συγκυρία  θα παραθέσω κάποιες προσωπικές μου απόψεις
Διαμορφώθηκαν ύστερα  από διάλογο  και με φίλους-μέλη  του συνδυασμού υπό τον Παναγιώτη Αγνιάδη που τις επισυνάπτω με πυκνότητα και συντομία ύστερα από  δική μου αξιολόγηση  :
1ον  Επεξεργασία και υποβολή προτάσεων στην πολιτεία για ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον ανάπτυξης υγιούς επιχειρηματικότητας και στήριξης των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων.
2ον Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη προώθηση της επιχειρηματικής καινοτομίας και στην ανασυγκρότηση της παραγωγής σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
3ον  Λήψη υποστηρικτικών μέτρων για την αναβάθμιση της εταιρικής ευθύνης έναντι των εργαζομένων, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος  
Τα επιμελητήρια μπορούν και πρέπει να γίνουν σημαντική δύναμη υποστήριξης των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, με:
Την  διεύρυνση και αναβάθμιση των υπηρεσιών του προς τα μέλη.
Την παροχή υπηρεσιών σε θέματα πληροφόρησης για τεχνολογικές αλλαγές, τάσεις αγοράς, εξωστρέφειας, αναπτυξιακών προοπτικών, ενσωμάτωσης των αρχών της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης .
Την προώθηση και υλοποίηση μέτρων υποστήριξης της ανασυγκρότησης της επιχειρηματικότητας (εξωδικαστικός συμβιβασμός, κατάρτιση ,ενίσχυση της πληροφόρησης και διευκόλυνση της πρόσβασης σε προγράμματα ΕΣΠΑ, ανάπτυξη συνεργειών ,πρωτοβουλίες για δημιουργία cluster κ.α).
Την επεξεργασία και προώθηση προτάσεων για την ουσιαστική βελτίωση του πλαισίου φορολογικής και ασφαλιστικής πολιτικής που θα διευκολύνει την επιχειρηματικότητα. (π.χ. αποφυγή  καθυστερήσεων επιστροφής ΦΠΑ, περαιτέρω χαλάρωση των capital-controls, καθιέρωση ακατάσχετου στον επαγγελματικό λογαριασμό, αύξηση της παροχής ρευστότητας, μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων).
Την προώθηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης με άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, αναδιαμόρφωση της σχέσης της δημόσιας διοίκησης με την επιχειρηματικότητα,
καθιέρωση σταθερού φορολογικού πλαισίου, προώθηση ενός σχεδίου αναβάθμισης της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών.
Την υποστήριξη πολιτικών αύξησης της ενεργού ζήτησης και σύνδεσης της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάπτυξη.
Την συμβολή για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, του παραεμπορίου και της αδήλωτης επαγγελματικής δραστηριότητας.
Την διασύνδεση της επιχειρηματικότητας με την εκπαίδευση, και ιδίως την τριτοβάθμια, Την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής με πρώτο βήμα τη δημιουργία τμήματος agromarketing στο Επιμελητήριο Βοιωτίας.
Την ουσιαστική συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της περιοχής μας και την τόνωση των τοπικών αγορών.
Την διαδικασία της παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής στη μετά μνημονίων εποχή την δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας όπως τις περιέγραψε ο πρωθυπουργός στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Λαμία( 26 & 27.7.2017 )
Την ενθάρρυνση και υποβοήθηση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας, την δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση των μελών της .
Θεωρώ οτι το επιμελητήριο δεν είναι μόνο φορέας εκπροσώπησης της επιχειρηματικότητας ,αλλά και  ισχυρός κοινωνικός  φορέας καθώς εκφράζει το πιο δυναμικό και πιο παραγωγικό κομμάτι του τόπου.
Υπ΄ αυτή την έννοια,  να σφυρηλατήσει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, της κοινωνίας  και της πολιτείας.
Σήμερα που ο  επιμελητηριακός θεσμός -εν όψει νέου θεσμικού πλαισίου- διανύει μεταβατική φάση  και ο ρόλος αναβαθμίζεται  , περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η έμπειρη  πηδαλιουχία του  από τον Παναγιώτη Αγνιάδη .
«Κύκνειο άσμα» λοιπόν  αυτή η εκλογική αναμέτρηση  αφού στην επόμενη το 2021 το επιμελητηριακό τοπίο επίσης θα έχει καλλικρατική δομή
Φίλτατε πρόεδρε και αγαπητέ Παναγιώτη, σαν νέος  ήσουν   αιλουροειδής γκολκήπερ της εστίας του Λεβαδειακού.
Αυτή η αιλουροειδής αντίληψη σε ακολούθησε μετέπειτα στον επαγγελματικό  και επιμελητηριακό  βίο. Με τις αλλεπάλληλες εκλογικές σου επιτυχίες αναδείχτηκες  στρατηγικός  παίχτης «επιθετικός», με επιτυχείς αλλά και καθαρούς ελιγμούς,  με ευθύβολο  και δυνατό « σουτ».  Σου εύχομαι καλή συνέχεια .  

* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448 Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  theopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/ https://www.facebook.com/theodore.papaioannou
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου