Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Η Ελλάδα με τον Τσίπρα πλοηγό, σαλπάρει προς την μεταμνημονιακή εποχή

               
                    
  από τον Πολιτικό Μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου*    


Πριν αλλάξει η θερινή ώρα ο πρωθυπουργός πέρασε από το Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης δύο φορές. Από  το Ηράκλειο  στο 3ο Αναπτυξιακό Περιφερειακό  Συνέδριο Κρήτης  και ετοιμάζεται (10&11.10) για το 4ο στη Λάρισα  της  περιφέρειας Θεσσαλίας στο Imperial .
Με αυτά ως «αιχμές» κλείνει  ένας  κύκλος στον οποίο έχει αφήσει ανεξίτηλο το ίχνος του.
Το πέρασμά του  μου θυμίζει  την ιστορική φράση του Ιούλιου Καίσαρα «veni, vidi, vici» και στα ελληνικά «ήλθα, είδα, νίκησα»
 Μέσα σ αυτόν εγγράφεται η άκρως σημαντική επίσκεψη Μακρόν που η στήριξη στον Τσίπρα ενόχλησε την αντιπολίτευση και έπεται  η επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο.
Ο κύκλος  άνοιξε με τα  δύο Αναπτυξιακά Περιφερειακά Συνέδρια  πρώτα στη Δυτική Μακεδονία( Κοζάνη) και μετά στην Στερεά Ελλάδα ( Λαμία) όπου εμπεδώθηκε η αντίληψη ότι η χώρα χρειάζεται ήπιο πολιτικό κλίμα και  ειλικρινή διάλογο .
Η ΝΔ  πρέπει να κατανοήσει  ότι  τόσο η «μαδουροποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, όσο  και η «αδωνοποίηση » της , μεσομακροπρόθεσμα στρέφονται εναντίον της.
Μπακογιάννης -Τζιτζικώστας  δεν «δένουν» με τον Άδωνη
 «….Η πολιτισμένη αντιπαράθεση Τσίπρα- Μπακογιάννη είναι "σκηνές από τα προσεχώς"», έγραψε στο Twitter ο Δημήτρης Παπαδημούλης , σχολιάζοντας την παρουσία των στο  2ο   Περιφερειακό Συνέδριο στη Λαμία και πρόσθεσε ότι: «Η χώρα χρειάζεται ήπιο κλίμα και διάλογο για το μέλλον».
Όλες οι κυβερνήσεις μετά το 1ο  Μνημόνιο υποσχέθηκαν να εκπονήσουν και να παρουσιάσουν ένα εθνικό  αναπτυξιακό σχέδιο
Αυτό που ουδέποτε έπραξαν ήλθε ή ώρα να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ  με στόχο ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο μέσω του οποίου η Ελλάδα όχι μόνο θα απαλλαγεί από την μνημονιακή θηλιά αλλά θα καταλάβει  θέση στο διεθνή ανταγωνισμό και καταμερισμό.
Τώρα η κυβέρνηση  έχει ξεκινήσει ως πρώτη επιλογή τη συζήτηση για το συζητούμενο παραγωγικό σχεδιασμό της χώρας επί του συγκεκριμένου και ως επόμενη την επαναδιαμόρφωση και τον επαναπροσανατολισμό μιας κοινωνικοπολιτικής-ταξικής συμμαχίας ευρύτερης αυτής που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και τον στήριξε στις κρίσιμες επιλογές του.
Στις  περιφέρειες της  χώρας οι τοπικοί φορείς αναμένουν με ενδιαφέρον  τη σειρά τους  να υποβάλλουν τις δικές τους προτάσεις συγκεκριμένων μελετών και έργων και  να διεκδικήσουν  τη συμμετοχή τους στο αναπτυξιακό «γίγνεσθαι» της χώρας, ενίοτε και με αντιπαράθεση απόψεων ακόμα και με διαφωνίες
Ο πρωθυπουργός πέτυχε να μην επιτρέψει τον εκφυλισμό αυτών  των περιφερειακών  διαβουλεύσεων  σε συναθροίσεις κομματικής προβολής .
 Αν όμως εντυπωσιάζει  η συμπλεγματική απαγορευτική στάση της νέας Δημοκρατίας γενικώς, ειδικά απογοητεύει και προβληματίζει τα δικά της στελέχη.
Αντί να δημοσιοποιήσει το δικό της ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο , που επί μήνες εξαγγέλλει αορίστως , εξέδωσε «απαγορευτικές» οδηγίες συμμετοχής των δικών της αυτοδιοικητικών στελεχών ή τοπικών εκπροσώπων φορέων .
Αντί δηλαδή να πιέσει την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διεργασίες, ακόμα και να την εγκαλέσει για την ιεράρχηση , την σπονδύλωση ,την  παραμετροποίηση και προτεραιότητες του εθνικού σχεδιασμού, δρα ως «οπισθέλκουσα» δύναμη -όρος από την Ρευστομηχανική - και  ματαιοπονούσα δυναμιτίζει τις γέφυρες εθνικής συναίνεσης ,  σε ένα πεδίο  που  εκ των πραγμάτων οι διαφορές μπορεί να είναι πολύ λιγότερες από τις συγκλίσεις.
Είναι μάλιστα κραυγαλέα η αντίφαση της καταστροφολογικής ρητορικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις τεκμηριωμένες προτάσεις που κατέθεσε ο «αμφιτρύων» του αναπτυξιακού συνεδρίου για τη Στερεά Ελλάδα ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης στην Λαμία
 Αγνόησε την απαγόρευση της ηγεσίας, κάθισε δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και από το βήμα του συνεδρίου υπογράμμισε ότι:
1ον  σ’αυτή τη χώρα, μπορεί να ασκείται και αλλιώς η πολιτική αντιπαράθεση
2ον υπάρχουν και στη συντηρητική παράταξη πρόσωπα που βλέπουν την πολιτική ως πεδίο ανταγωνισμού ιδεών και προτάσεων, όχι ως αρένα όπου θα κυριαρχούν οι κραυγές, οι υστερίες και οι ακρότητες, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον κομματικό μικρόκοσμο της συντηρητικής παράταξης.
3ον  Με κύριο αποδέκτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «δίδαξε» δημιουργική αντιπολίτευση
Αναφέρθηκε στον τουρισμό, στους τομείς (πρωτογενή και δευτερογενή) , στο ζήτημα του Ασωπού όπου εξήρε την αγαστή  συνεργασία με τον Αλ. Χαρίτση, υπογράμμισε με έμφαση την ανάγκη αύξησης της Εθνικής και Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στην περιφέρεια του.
Ας μη ξεχνάμε ότι πρόσφατα  στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα , έσπασε τη σιωπή του κόμματός του και περιέγραψε το δικό του  «μανιφέστο» για τις παθογένειες της χώρας και του πολιτικού συστήματος
 Τα στελέχη της Ν.Δ προς τιμή των αγνόησαν τις οδηγίες αποχής γιατί με την εμπειρία τους έχουν ενστερνιστεί ο αναπτυξιακός σχεδιασμός επί του συγκεκριμένου δεν πρέπει να υποκύπτει στην παραπολιτική και  τον λαϊκισμό  μιας αδιέξοδης αντιπολίτευσης
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε δηλώνει  αντίπαλος του λαϊκισμού,αλλά εν προκειμένω με την πρακτική του αυτοαναιρείται
Το άκρο άωτο όμως του μηδενισμού του κυβερνητικού έργου, της καταστροφολογίας, της διαστρέβλωσης ,  ήταν  η βιασύνη του Σίμος Κεδίκογλου που «έτριβε τα χέρια του» περιμένοντας ως «μάνα εξ ουρανού» την επιβεβαίωσή του, ώστε να έχει να λέει στην Εύβοια όπου εκλέγεται .
Δεν του έφταναν  οι επανειλημμένες εξαγγελίες  του Χρήστου Σπίρτζη, αλλά προεξοφλώντας  για την έκβαση προέτρεξε να  ερωτήσει και εγκαλέσει  γιατί απεντάχθηκε  η παράκαμψη της Χαλκίδας,όπως αναφέρεται στον παρακάτω σύνδεσμο:
Λίγες ώρες μετά, από το βήμα ο πρωθυπουργός εξάγγειλε το έργο και   τον διέψευσε παταγωδώς.
Αγαπητέ Σίμο υιέ του Βασιλείου υπουργού επι ΠΑΣΟΚ που συνεργαστήκαμε στον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος   ποίον  φύγεν έρκος οδόντων»;  Στα Βάγια από όπου κατάγομαι λένε:  «λαγός την φτέρη κούναγε , κακό του κεφαλιού του»
Η οικονομία δείχνει στοιχεία ανάκαμψης. Έχουμε ήδη μπει σε τροχιά ανάπτυξης, υπάρχει ανοδική πορεία στις εξαγωγές, στην κατανάλωση, στη μεταποίηση κ.λπ. και, σιγά- σιγά αύξηση θέσεων εργασίας.
Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού ούτε το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από μεγάλες ξένες εταιρείες, μεγάλους ελληνικούς ομίλους κ.λπ. σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές , ο τουρισμός, το real estate, οι υποδομές, οι καινοτόμες τεχνολογίες κ.ά.
Εμπεδώνεται τέλος η πεποίθηση ότι ο Τσίπρας εκμεταλλευόμενος το ευνοϊκό οικονομικό momentum, με την εντυπωσιακή του  κινητικότητα  μέσω ομιλιών, επισκέψεων και επαφών με οικονομικούς παράγοντες , προωθεί επιτυχώς την  συνολική παραγωγική επανατοποθέτηση της ελληνικής οικονομίας  χωρίς να αγνοεί και την κοινωνική οικονομία


* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων - τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ / fax 2262022177- κιν 6997189448 Επαμεινώνδου 71 Θήβα
 theopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/ https://www.facebook.com/theodore.papaioannou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου