Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017

Για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ( ΣΜΑ) Θίσβης

                  από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ Παπαϊωάννου*                    (9.8.2017)
               
Αισθανόμενος ως  μέλος ευρύτερης προσπάθειας για την δημοκρατική παραγωγική ανασυγκρότηση της  χώρας και την δίκαιη ανάπτυξή της  έστειλα  σε πολυσέλιδο υπόμνημα  τις προτάσεις μου για τη Στερεά και ειδικότερα τη Βοιωτία.
Παραλήπτες του , όλοι οι συμμετέχοντες υπουργοί, ο περιφερειάρχης , οι  αντιπεριφερειάρχες , αλλά και το  ίδιο το γραφείο του πρωθυπουργού.
Παρακολούθησα (27.7.2017)  στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης  την αρχική ομιλία του περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη  και μετά αυτή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα , μέσα σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού εκατέρωθεν.
Κατά τον λόγο του  ο πρωθυπουργός  έκανε την εξαγγελία    ΣΜΑ στη Θίσβη.  Ψύχραιμα όμως σκεπτόμενος  , θεώρησα ότι  του δόθηκε  λανθασμένη   και βεβιασμένη πληροφορία  γιατί:
1ον  Γνωρίζω  από την επαγγελματική μου διαδρομή ότι για ένα μικρό κοτέτσι ζητούνται εγκρίσεις Δασαρχείου, βεβαίωση χρήσεων γης , έγκριση διάθεσης αποβλήτων, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου, οικοδομική άδεια και κατά περίπτωση επιπρόσθετες εγκρίσεις ,  πόσο μάλλον για ένα ΣΜΑ.  
Είχε προηγηθεί διαβούλευση; Είχε επιτευχθεί συναίνεση; Υπήρχε μελέτη σκοπιμότητας; Υπήρχε ισχυρή τεκμηρίωση; Υπήρχαν λοιπόν όλες αυτές οι προϋποθέσεις ;
2ον Άλλωστε πριν μια εβδομάδα(17.7.2017) ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος & Ενέργειας Σωκράτης  Φάμελλος εγκαινίασε  στη Θήβα τη κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων της 2ης Δ.Ε Βοιωτίας  και  υπογράφτηκε η σύμβαση  χωρίς να λεχθεί κάτι σχετικό
3ον  Ανήκω σε  αυτούς που έχουν  παρακολουθήσει ανελλιπώς την διαδρομή  από την αρχή μέχρι   σήμερα οπότε ήταν αδύνατο να μου ξέφυγε.
Ο δήμαρχος καθόταν δύο σειρές  μπροστά  και πλαγίως σε σχέση με τη θέση μου  μαζί με τον δήμαρχο Αλιάρτου.   Όταν το άκουσε, είδα να πλέει σε πελάγη ευτυχίας γιατί η πρόταση του υιοθετήθηκε  εις επήκοον  10άδας υπουργών δια στόματος πρωθυπουργού. 
Μετά  την ομιλία ,  όταν στιγμιαία  βρεθήκαμε  μαζί τον δήμαρχο και απέναντι  στον πρωθυπουργό  ρώτησα τον δήμαρχο αν γνώριζε  τα ανακοινωθέντα περί Θίσβης .
Μέσα στον συνωστισμό ,τις επευφημίες ,τις χειραψίες  δεν άκουσε  για να μου απαντήσει
 Την επομένη στην Δ.Ε Θίσβης εκδηλώθηκαν αντιδράσεις  και αναβρασμός εν συνεχεία .
Ο δήμαρχος ως εισηγητής  της πρότασης στον Φο.Δ.Σ.Α , θορυβήθηκε και εύκολα «ανέκρουσε πρύμναν  » αφού ήταν προσωπική του άποψη και όχι  όπως θα έπρεπε συλλογική απόφαση.
Όλοι αυτοί οι «ωκύποδες» «σκυταλοδρόμοι» στην διαδρομή  της μεταφοράς - δίκην σκυτάλης- της εισήγησης του  δημάρχου μέχρι τον πρωθυπουργό που προεξόφλησαν ότι η αυτή  θα αποτελούσε de facto  μεταγενέστερη λήψη απόφασης έκαναν διπλό κακό:
1ον Εξώθησαν τον πρωθυπουργό στην εξαγγελία  ενός  έργου  «ανώριμου»
2ον  Έδωσαν «όπλα» ώστε ένας να εκτοξεύσει με «δηλητηριώδη» ναρκισσισμό αλλεπάλληλους  «μύδρους» ακόμη  και κατά του μεγάρου Μαξίμου και σε  άλλον η  αφορμή ξανά με αμετροέπεια «.. να διυλίσει  τον κώνωπα και να καταπιεί την κάμηλον..»  Όλοι αυτοί , υπερτίμησαν τις δυνατότητες του δημάρχου να πείσει τους δημοτικούς συμβούλους να ψηφίσουν τέτοια απόφαση γιατί έχουν αρχίσει διαφοροποιήσεις μέσα στο δημοτικό σχήμα της πλειοψηφίας , αφού κάποιοι εξ αυτών «ορέγονται» τον δημαρχιακό θώκο ή άλλοι απογοητευμένοι «λοξοκοιτάζουν» προς  εκκολαπτόμενους περιφερειακούς σχηματισμούς.
Προϊόντος του χρόνου αποφεύγουν  να συνδέσουν το όνομά τους με μια απόφαση, σε αντιπαράθεση με την τοπική  κοινωνία της Δ.Ε.Θίσβης.
Η δήλωση του δημάρχου «..Δεν ενημέρωσα το Δημοτικό Συμβούλιο. Χρεώστε μου λάθος…..»  κατ΄άλλους  συνιστά αφέλεια, επιπολαιότητα, προσποιητή ανοησία , ή………..
Προσωπικά την θεωρώ «πρόβα τζενεράλε» για την «πρεμιέρα» της πρότασης  προσεχώς ,  ή επειδή ο δήμαρχος υπήρξε αξιωματικός πυροβολικού, ως «τροχιοδεικτική βολή» της συνέχειας.
Πέρα των ανωτέρω ο σκεπτικισμός  των δημοτικών συμβούλων της παράταξής του, οφείλεται στο  ότι:
1ον    ο προκύψας αιφνιδίως  και εσχάτως  ΣΜΑ  Θίσβης δεν ήταν στον αρχικό σχεδιασμό.
2ον Μήπως  ευσταθεί το εξ΄αρχής  λεχθέν  περί  «φαραωνικής»  μονάδας  σε σχέση με τις Θηβαϊκές ανάγκες , που για τη βιώσιμη λειτουργία της απαιτούνται δια θαλάσσης   «πελοποννησιακές ενισχύσεις » ;  Γιατί να μην επιφυλασσόμαστε  αφού  μας ήλθαν σκουπίδια από την μακρινή  Κάσο των Δωδεκανήσων;
 3ον Ο τότε αποτυχών να εκπορθήσει την 7πυλη Θήβα «Αργείτικος (Πελοποννησιακός)» στρατός υπό τον Πολυνείκη  κατά την τραγωδία  του Αισχύλου «Επτά επί Θήβας »  λέτε να το πετύχει επί δημάρχου Νικολάου;
 Δομβραίνα, Θίσβη(Κακόσι) , Πρόδρομος( Χώστια το λένε οι ντόπιοι),για το αγωνιστικό τους φρόνημα «πλήρωσαν βαρύτατο φόρο»
Συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση γι΄αυτό οι Γερμανοί τα έκαψαν (29.8.’43 όπως δείχνει η 3η εικόνα) και σκότωσαν αθώους. Με τις εκτεταμένες λεηλασίες ύστερα,οι γερμανοτσολιάδες  ολοκλήρωσαν το έργο των ναζί.
Το ολοκαύτωμα όμως δεν έχει αναδειχθεί αρκούντως από την δημοτική αρχή
Κλείνοντας , ίσως   ο ΣΜΑ Θίσβης   γίνει ο καταλύτης αναθεώρησης του συνολικού σχεδιασμού των απορριμμάτων του Δήμου , όπως και άλλοι εκτενέστερα εμού , ως δημοτικοί σύμβουλοι έχουν αναφέρει 


* τ.ΚοινοτάρχηςΒαγίων-τ.Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177-κιν 6997189448 Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  
   theopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/ https://www.facebook.com/theodore.papaioannou


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου