Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Αναφορά στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών που ξεκινά από 3.8.2017

                     από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ Παπαϊωάννου*       Θήβα 12.7.2017
 Ο Εμπορικός Σύλλογος ,η Ομοσπονδία  Επαγγελματιών Βιοτεχνών των Θηβών , με την συμμετοχή  και  υπό  την αιγίδα του Επιμελητηρίου Βοιωτίας απόψε μας κάλεσαν σε αυτή την εκδήλωση.
Μέσα  από τους σωρούς των ερειπίων  που δημιούργησε ο ισχυρός σεισμός  της 8ετούς  οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση έτεινε ευήκοο ους στον  επιθανάτιο ρόγχο  κάποιων ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων , ιδιαίτερα  των ευαίσθητων μικρομεσαίων  υπερχρεωμένων, πλην όμως υπό προϋποθέσεις βιώσιμων επιχειρήσεων.
Λέξεις όπως επιθανάτιος ρόγχος,μικρομεσαίοι επαγγελματίες  με κάνουν να νομίζω  ότι ξαναδιαβάζω  το λογοτεχνικό βιβλίο από το 1948  ο «Θάνατος του εμποράκου» που έγινε θεατρικό  έργο και είναι απόλυτα επίκαιρο.
Σε αυτό   ο Αμερικανός  Άρθουρ Μίλλερ έθιξε τις καταστροφικές συνέπειες του οικονομικού Κραχ του 1929 στις ΗΠΑ , τις διαψεύσεις και καταρρεύσεις των προσδοκιών, που επέφεραν η οικονομική κρίση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Από εδώ προτείνω στον φίλο φιλόλογο πρόεδρο του ομίλου οι « Φίλοι του Βιβλίου»,  καλό στη Λογοτεχνία  και με την πρέπουσα ιδεολογικοπολιτική «πανοπλία» Δημήτρη Αλεξάνδρου ,να φροντίσει για κάποια βιβλιοπαρουσίαση του, ή για  το ανέβασμα του ως θεατρικής παράστασης.
Τώρα φαίνεται ότι έστω και με δυσκολίες  βρισκόμαστε  στην αρχή ενός «ενάρετου κύκλου»
Ο σχεδιασμός όμως   της μεταμνημονιακής  εποχής εκτός από την κατασκευή καινούριου παραγωγικού ιστού με υλικά ρομποτικής και ψηφιακής  τεχνολογίας ,προϋποθέτει την ανασύνταξη όσο γίνεται περισσότερου τμήματος του προγενέστερου που έσπασε.
Με τον νέο νόμο  4469/2017, ευελπιστεί η κυβέρνηση ότι θα ανακουφιστούν και θα ανασυνταχθούν «αναξιοπαθούσες» βιώσιμες επιχειρήσεις που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη των. 
Με αυτόν θα λειτουργήσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για να ρυθμιστούν χρέη προς τράπεζες,εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες.
Πιστωτές  και οφειλέτες θα συζητήσουν από κοινού, θα αξιολογήσουν την πραγματική οικονομική ικανότητα της επιχείρησης και θα καταστρώσουν ένα πλάνο αποπληρωμής, με ευνοϊκές ρυθμίσεις ή ακόμα και «κούρεμα» οφειλών με σκοπό τη διάσωση της  επιχείρησης
Η διαδικασία ξεκινά με αίτηση του οφειλέτη προς την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.)
Αυτή θα συνοδεύεται από μια αρχική πρόταση ρύθμισης οφειλών  και από αναλυτικά στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης της επιχείρησης.
Την διαδικασία θα συντονίζει ανεξάρτητος διαμεσολαβητής από ειδικό μητρώο που θα τηρεί η Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.
Για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας του νέου μηχανισμού και την επιτάχυνση,
θα διεκπεραιώνεται μέσω  ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που θα λειτουργήσει  την 3η  Αυγούστου.
Ο ανεξάρτητος συντονιστής, ουδέτερος προς τα δύο μέρη (οφειλέτη - πιστωτή) , μπορεί να διευκολύνει τη μεταξύ των διαπραγμάτευση .
Αναλαμβάνει μεταξύ άλλων, την ευθύνη κοινοποίησης των προσκλήσεων προς τους πιστωτές, προκειμένου να συμμετέχουν στη διαδικασία.
Περαιτέρω, επιφορτίζεται με την εποπτεία των προβλεπόμενων χρονικών περιορισμών της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, προκειμένου τα αποτελέσματα αυτής να προκύπτουν σε εύλογο χρόνο.     Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων συντάσσει το πρακτικό περαίωσης της διαδικασίας.
Βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποια επιχείρηση στη διαδικασία αυτή είναι:
1. Να αποδείξει ότι είναι βιώσιμη και ότι τα συνολικά της χρέη μέχρι 31/12/2016 είναι πάνω από 20.000 ευρώ.
2. Να έχει μια θετική χρήση μέσα στα τελευταία τρία χρόνια κάτι που σημαίνει ότι τα λειτουργικά της έσοδα, αφού αφαιρεθούν τα έξοδά της, έχουν θετικό πρόσημο.
Επιπλέον, στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οι ευρισκόμενες σε λύση και εκκαθάριση επιχειρήσεις, εφόσον αποφασιστεί η αναβίωσή τους.
Οφέλη από αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι :
1.Η σχετικά σύντομη διαδικασία (2-6 μήνες)
2.Η διαγραφή για πρώτη φορά  χρεών προς το Δημόσιο (ακόμα και βασική οφειλή) για την
3.Η αναστολή εκτέλεσης καταδιωκτικών μέτρων, παράλληλα, σε όλη  την διαδικασία
4. Ο αποκλεισμός  των εκ συστήματος  κακοπληρωτών, αφού δεν ρυθμίζονται χρέη που γεννήθηκαν μετά την 31/12/16 , ενώ  ο οφειλέτης που μπαίνει σε αναδιάρθρωση πρέπει να είναι συνεπής στις δόσεις προς όλους, γιατί αλλιώς αναβιώνουν τα χρέη του.
Για τις περιπτώσεις  συνολικών οφειλών ελεύθερων επαγγελματιών και φυσικών προσώπων, κάτω των 20.000 ευρώ, θα ισχύσουν παρόμοιες ρυθμίσεις με τον παραπάνω νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
 Αυτές  θα προβλέπονται με υπουργικές αποφάσεις, που θα ακολουθήσουν  άμεσα  και  οι οφειλέτες θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις, με «κούρεμα» των προσαυξήσεων.
 Όσο λιγότερες είναι οι δόσεις, τόσο μεγαλύτερο το «κούρεμα», ενώ υπό προϋποθέσεις θα προβλέπεται ακόμη και «κούρεμα» της βασικής οφειλής.
Αυτά  ήταν κάποια που συγκράτησα από την πυκνή και εξονυχιστική  ανάλυση των δύο  προσκεκλημένων ομιλητών.
Για τον κ.Καββαθά είχε προλάβει να μου δώσει καλές  συστάσεις ο φίλος μου , ο Πάνος ο Χαρατσής που μαζί με τον Γιάννη συνεχίζουν την διαδρομή του αείμνηστου πατέρα τους του Χρήστου.   Αυτό άμβλυνε και περιόρισε στο ελάχιστο την ιδεολογική «αψιμαχία»  περί  το «βάρος» δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην παραγωγή πλούτου.  Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα  μεγάλο από μόνο του.
Ο κ. Μαστοράκης της (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.) αποδείχθηκε άξιος αντικαταστάτης του Ειδικού Γραμματέα  κ Καραμούζη  που μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Δραγασάκη  την Τετάρτη 5η  Ιουλίου  - πρίν ακριβώς μια βδομάδα- συμμετείχε σε  ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του Χρηματοπιστωτικού Τομέα /ΣΥΡΙΖΑ στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» με το ίδιο θέμα.
Φίλτατε πρόεδρε του Επιμελητηρίου Βοιωτίας και αγαπητέ Παναγιώτη: Απόψε έδειξες  ξανά  ότι δεν ήσουν  μόνο αιλουροειδής γκολκήπερ της εστίας του Λεβαδειακού σαν νέος.
Στον επαγγελματικό  και επιμελητηριακό  χώρο  μετά  αναδείχτηκες  στρατηγικός  παίχτης «επιθετικός», με επιτυχείς αλλά και καθαρούς ελιγμούς,  με ευθύβολο  και δυνατό σουτ.
 Σου εύχομαι καλή συνέχεια .                                                                 

* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448 Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  theopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/ https://www.facebook.com/theodore.papaioannou 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου