Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Ο Δήμος Θηβαίων καλείται να παρέμβει τάχιστα

                     

 από τον Πολιτικό Μηχανικό    Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου* (16.7.2017)
Στη νοτιοδυτική γωνία της συμβολής των οδών Κάδμου και Δίρκης υπάρχει ένα υπερυψωμένο κτίριο με υπόγειο και αυλή δυτικά.  
Διέπεται από   γνήσια λιτή με μέτρο  νεοκλασική οργάνωση στην όψη , σωστές αναλογίες , από λόγια και λαϊκή  καλλιτεχνική πνοή.
Σώθηκε από την σπέκουλα της αντιπαροχής  μάλλον από ασυνεννοησία και υπερβολικές απαιτήσεις των κληρονόμων με αποτέλεσμα την εγκατάλειψή του
Παρ΄ότι ο φέρων οργανισμός   μακροσκοπικά δείχνει στατικά επαρκής , δεν μπορώ να πω το ίδιο για :
1ον τα επιχρίσματα  που σε μεγάλη έκταση  έχουν καταπέσει  και για υπόλοιπα η πλήρης αποκόλλησή των είναι θέμα ελάχιστου  χρόνου
2ον  τη  κεραμοσκεπή στέγη του με  «βυζαντινά» κεραμίδια ή αλλιώς κεραμίδια «καλόγηρου -καλογρηάς» όπως μας μάθαινε ο Μπίρης στο Πολυτεχνείο και «κολυμβητά»  μέσα σε κονίαμα.
καθώς και 3ον  για άλλα μορφολογικά στοιχεία που διακοσμούν τις όψεις του.
Το κονίαμα όμως  βρίσκεται σε στάδιο προκεχωρημένης γήρανσης  με συνέπεια  τα κεραμίδια  να αιωρούνται ασύνδετα, μετακινημένα και αποκλίνοντα σημαντικά μεταξύ των, τα περιμετρικά των οποίων πίπτουν συνεχώς στο πεζοδρόμιο και διακρίνονται στην τρίτη φωτογραφία εάν την μεγεθύνετε
Στην όψη του δείχνει «μελαγχολικό» για την τύχη των όσων άλλων χαρακτηριστικών νεοκλασικών που συγκροτούν  και συναπαρτίζουν την ταυτότητα της πόλης αλλά επιπροσθέτως του ίδιου ως φορέα ιστορικής μνήμης, αφού στην βορινή του όψη διασώζεται  στο  αποκολλημένο τμήμα του σοβά  σύνθημα τοίχου με περιεχόμενο: «Εθνική Πολιτοφυλακή: Φρουρός της ζωής, της τιμής, της ελευθερίας και της περιουσίας του Λαού» Το τσιτάτο σύμφωνα με μαρτυρίες χρονολογείται από την εποχή της Εθνικής Αντίστασης που έστω και κολοβό πρέπει να διασωθεί .
Το φαινόμενο της εγκατάλειψης κτιρίων έχει παρατηρηθεί και διεθνώς ότι προκαλεί την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ότι απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία  με τα ερπετά και τα τρωκτικά  που συγκεντρώνονται ,  ότι απομακρύνει δυνητικούς χρήστες και μειώνει την οικονομική αξία των ιδιοκτησιών της περιοχής, ότι απαξιώνει  την εικόνα των πόλεων και περιθωριοποιεί τα κέντρα αυτών  ,ότι  γίνεται κατάλυμα ,κρησφύγετο, ορμητήριο περιθωριακών  και αυξάνει την εγκληματικότητα.
Με τα εγκαταλελειμμένα κτήρια εμπλέκονται  κλάδοι όπως ο νομικός , ο αρχιτεκτονικός, ο πολεοδομικός, ο καλλιτεχνικός υπό το πρίσμα της  εμπλοκής του σε ζητήματα δημοσίου χώρου στο πλαίσιο εικαστικών παρεμβάσεων, η τοπική αυτοδιοίκηση και η πολιτεία γενικότερα  
Έχουν γίνει  τέλος  αντικείμενο ενδιαφέροντος φιλοσοφικών αναλύσεων ,αισθητικών προσεγγίσεων κοινωνιολογικών προβληματισμών στην προσπάθειά  των να ερμηνεύσουν  την διαχρονική εξέλιξη του δημόσιου χώρου με την κατεδάφιση ή την επαναχρησιμοποίηση  αυτών.  
Η ιδιοκτησία όμως  κατά  τον Αστικό Κώδικα, εκτός από δικαιώματα, γεννά  και υποχρεώσεις των κυρίων ή νομέων των κτισμάτων αυτών.
Σύμφωνα με αυτόν  ο κύριος ή ο νομέας κτίσματος ευθύνεται για την ζημιά που προκαλείται σε οποιονδήποτε τρίτο από την ολική ή μερική  πτώση ή κατάρρευση αυτού και δεν  αναγνωρίζει ελαφρυντικά  εκτός  γεγονότων ανώτερης βίας  απρόβλεπτων  εκ των προτέρων .
Αν τα κλειστά   παράθυρα και  η σφραγισμένη εξωτερική κύρια θύρα σήμερα δείχνουν  ότι  λόγω απουσίας ζήτησης για τη συνέχιση της χρήσης αυτού ή της επαναχρησιμοποίησης του  οι κληρονόμοι δεν έχουν κίνητρο να το συντηρήσουν και το εγκατέλειψαν στην φθοροποιό και αμείλικτη επέλαση του χρόνου με κατάληξη την ερείπωση του, ο νόμος επιτρέπει και επιβάλλει στον Δήμο να επέμβει  και μάλιστα αμέσως, πριν είναι αργά και να άρει την επικινδυνότητα.



  * τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448
Επαμεινώνδου 71 Θήβα -  theopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/





1 σχόλιο:

  1. Είναι αναγκαίο κτήρια με σημαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία αλλά και άλλα που εμπεριέχουν πολιτισμικές και αναφορές της τοπικής οικονομίας να καταγραφούν , μελετηθούν και αναδειχτούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή