Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Συνοπτική αναφορά στις οκτώ (8) προτάσεις της επιτροπής για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη»


από τον πολιτικό μηχανικό 
Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου*             

Μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού ήταν οι φορές  που για ειδικό λόγο παρακολούθησα συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και λόγω του διαλογικού  επιπέδου συζήτησης  γρήγορα αποχώρησα  απογοητευμένος  γιατί είδα:
1ον  την πλήρη  απαξίωση των συνεδριάσεων που λειτουργούσαν ως όργανα επικύρωσης προειλημμένων αποφάσεων.
2ον την  ολοκληρωτική  απαξίωση της συμμετοχής της αντιπολίτευσης σε κάθε συζήτηση, αλλά και στη λήψη των αποφάσεων. Τα ερωτήματα που υπέβαλε  αντιπολίτευση και οι προτάσεις που έθετε προς συζήτηση δεν είχαν καμιά τύχη όταν ο δήμαρχος δε ήθελε να απαντήσει ή να τις συζητήσει.
3ον Την εφαρμογή ενός «αυστηρού και άτεγκτου » κανονισμού λειτουργίας που πάντα    αχρήστευε το διάλογο και απονέκρωνε  ουσιαστικά κάθε δημοκρατική λειτουργία.
 4ον Την απουσία  ουσιαστικής συμμετοχής της κοινωνίας σε διαβουλεύσεις και αποφάσεις.
5ον Ότι κανένα πρόβλημα της κοινωνίας δεν ήλθε  αδιαμεσολάβητα για συζήτηση  .  Όσες φορές έφτασε κάποιο θέμα  ενυπόγραφο στις συνεδριάσεις, αντιμετώπιζε  την «ισχυρή πλειοψηφία».
6ον Ότι οι ενεργοί πολίτες αντιμετωπίσθηκαν  τις περισσότερες φορές εχθρικά ή απαξιωτικά 
7ον Ότι οι αποφάσεις της δημοτικής αρχής δεν αλλάξαν. Οι πολίτες αφού εμμέσως αποδοκιμάστηκαν και λοιδωρήθηκαν αποχώρησαν απογοητευμένοι και αποστασιοποιήθηκαν σταδιακά.
 8ον Ότι οι δημοτικές επιτροπές διαβούλευσης, αν  και όπου λειτούργησαν, μόνο ως επίφαση δημοκρατίας χρησιμοποιήθηκαν από την πλειοψηφία ( και ειδικά για τη άκρως συντηρητική πλειοψηφία του Δήμου Θηβαίων χωρίς κουλτούρα  διαλόγου)
9ον  Ότι οι διαβουλεύσεις επίσης  με φορείς ήταν συνήθως προσχηματικές και μόνο επικοινωνιακά εκμεταλλεύσιμες.
Αυτά δεν είναι αποκλειστικά Θηβαϊκά μόνο φαινόμενα αλλά ευρύτερα και σχετίζονται  με το συγκεντρωτικό δημαρχοκεντρικό  μοντέλο του συστήματος «Καλλικράτης» το οποίο θέλησε να αναθεωρήσει η Κυβέρνηση με τις οκτώ (8) «ήπιες» προτάσεις  της που την περασμένη βδομάδα διαβάσαμε.
Όμως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με την αποχώρησή από την επιτροπής που συγκρότησε το Υπουργείο Εσωτερικών έδειξε  την δυσανεξία και την άρνησή της  απέναντι στα ελάχιστα αυτονόητα των προτάσεων για την επείγουσα διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού θεσμικού «μετριοπαθούς» πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ)
Η πολιτική αυτή  κίνηση της απορρέει άραγε από επιλογή ανερμάτιστης αντιπολίτευσης, από υιοθέτηση θορυβώδους επικοινωνιακής επιλογής, ή είναι εκδήλωση της αντιαυτοδιοικητικής ,συγκεντρωτικής και πελατειακής νοοτροπίας  που με απειροελάχιστες εξαιρέσεις βαρύνει τον «μητρικό» πολιτικό των στελεχών της (ΚΕΔΕ) ;
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι  το μοντέλο «Καλλικράτης»(ν. 3825/2010) δέχτηκε «πανταχόθεν» τα πυρά . Υλοποιήθηκε παρά τις σφοδρές  αντιδράσεις ,την έντονη κριτική και τις δυναμικές κινητοποιήσεις πολιτών που σωστά προέβλεψαν τις δυσκολίες που έφερε ,κάποιες εκ των οποίων προσπάθησε η κυβέρνηση να μετριάσει.
 Όλοι τους «ομνύουν» στην διαφάνεια  και αποσκορακίζουν την διαπλοκή,αλλά όλα τα σκάνδαλα  στην ΤΑ ένεκα των οποίων πρωταγωνιστεί δεν οφείλονται στις αρραγείς πλειοψηφίες του σημερινού νόμου;Το μεγάλο φαγοπότι που γράφει το «ΕΘΝΟΣ »  με το σύστημα αυτό έγινε.
Από το σύνολο  των οκτώ προτάσεων  θα σταθώ σε δύο:
Με την 3η «επανασχεδιάζονται οι θεσμοί ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρές τοπικές δομές στο εσωτερικό κάθε δήμου, με ουσιαστικές αρμοδιότητες, οι οποίες - σε συνδυασμό με την ενίσχυση των θεσμών άμεσης κοινωνικής συμμετοχής - αναμένεται να αυξήσουν το αίσθημα εγγύτητας των πολιτών προς το θεσμό της αυτοδιοίκησης»
Και την 6η , «ενισχύονται οι διαδικασίες συμμετοχικής κατάρτισης του προϋπολογισμού των Ο.Τ.Α., ώστε να έχει λόγο στον αυτοδιοικητικό σχεδιασμό και η τοπική κοινωνία»
Διαβάζοντας  αυτά προτείνω  στον Δήμο Θηβαίων για τους παραλιακούς οικισμούς  (Αλυκή+ Αγ. Νικόλαος) , Σαράντι και Αγ.Βασίλειος   να αποσπασθούν και να αποκτήσουν ισάριθμα τοπικά συμβούλια(Τ.Σ). Αυτά με την προϋπόθεση ότι δεν αντικατασταθούν  τα (Τ.Σ) από «λαϊκές συνελεύσεις» και συνελεύσεις γειτονιάς, με δεσμευτικό -και όχι συμβουλευτικό ως ίσχυε- χαρακτήρα των αποφάσεων, καθώς και με τη δυνατότητα προκήρυξης δημοψηφισμάτων από ομάδες κατοίκων για θέματα που αφορούν τις περιοχές κατοικίας τους.


* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448
Επαμεινώνδου 71 Θήβα  theopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/

.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου