Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Παρέμβαση στα εγκαίνια της Σχολικής Βιβλιοθήκης Γυμνασίου-Λυκείου Βαγίων «Γιούλη Παπαδημητρίου»

                                                         από τον πολιτικό μηχανικό 
  Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου*

Έγραψα το κείμενο,  αφού είδα  στο ιστολόγιο του Συλλόγου  Γονέων Λυκείου Β αγίων  (1)  ότι την 30η Ιανουαρίου  έγινε  μια σεμνή τελετή όπου εγκαινιάστηκε η Σχολική Βιβλιοθήκη Γυμνασίου-Λυκείου Β αγίων «Γιούλη Παπαδημητρίου»
Πριν την ανάρτηση ήθελα να επικοινωνήσω με παράγοντα της σχολικής κοινότητας ,αλλά  την Κυριακή  το πρωί με πρόλαβε ο Τάκης ο Παπακωνσταντίνου  ο πρόεδρος του Συλλόγου.
Πρώτα αποτίνω φόρον τιμής στην εκλιπούσα.  Είχε  ευρύ  κοινωνικοκεντρικό όραμα. Ήταν σημαντική , ολοκληρωμένη ,πολυσχιδής προσωπικότητα  στην επιστήμη ,στην εκπαίδευση , στον πολιτισμό. .Με όλα τα χαρακτηριστικά που τόσο  σπανίζουν στην εποχή μας: ευγενής,ευαίσθητη,με ουσιαστική παιδεία και ήθος,υπερήφανη και αισιόδοξη απέναντι  στις αντιξοότητες, με έντονο το πνεύμα ανεξαρτησίας και της χειραφέτησης από την εφηβεία της, ιδανική σύντροφος και αξιολάτρευτη μάνα.
Αν όμως αυτές οι αρετές της , θα την διατηρούν στη μνήμη μας, πόσο μάλλον όταν  απαθανατίζεται το όνομά της στην προμετωπίδα της  βιβλιοθήκης.
«Οι άνθρωποι πεθαίνουν όταν τους ξεχνάμε» . Η Γιούλη λοιπόν ζει αλλά απουσιάζει επ΄αόριστον .  Άκουσα   στο   (2)  όλες τις ομιλίες  και  θα σταθώ σε δύο:
Η  κυρία Μυρσίνη  Πέτση είπε , ότι  στη συγκρότηση της βιβλιοθήκης συνέβαλαν  και κάποια βιβλία (όσα σώθηκαν από την λεηλασία μετά την αποχώρησή μου)  της παλαιάς κοινοτικής  βιβλιοθήκης  του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Β αγίων
Ήμουν  ο κοινοτάρχης που την ίδρυσε με την  σημαντική  βοήθεια  του τότε δραστήριου Συλλόγου  των εν Αθήναις Βαγιωτών. Στο τέλος επισυνάπτω φωτογραφίες από τα ιστορικά αυτά εγκαίνια. 
Υπό  αυτή την ιδιότητα παρεμβαίνω απρόσκλητος  για να υπογραμμίσω ότι :   Ένα  σύγχρονο σχολείο που  προάγει την κριτική σκέψη , «απεχθάνεται» την «αυθεντία» του ενός βιβλίου  και προσεγγίσει τα διάφορα γνωστικά αντικείμενα αφού «διασταυρώσει» περισσότερες της μιας απόψεις , γνώσεις, πληροφορίες  μέσω των βιβλίων και της βιβλιογραφίας. 
Όσο είναι αδύνατο το σύνολο αυτών να χωρέσουν σε ένα και μοναδικό  βιβλίο  , άλλο τόσο σχεδόν  δύσκολο  είναι να βρίσκονται σε μια ιδιωτική βιβλιοθήκη, αλλά -πολύ πιο εύκολο και  οικονομικά προσιτό-   να είναι καταχωρημένες σε συνεχώς εμπλουτιζόμενες  δημόσιες βιβλιοθήκες .
 Η διαδικασία της αναζήτησης εθίζει και ερεθίζει στο διάβασμα, ωθεί στην έρευνα , καλλιεργεί τη κριτική σκέψη, προάγει τη φιλαναγνωσία  .
Οι βιβλιοθήκες αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο της πολιτιστικής,εκπαιδευτικής και πληροφοριακής υποδομής της κοινωνίας μας.
Είναι αναντικατάστατοι φορείς για την συγκέντρωση ,διατήρηση και διάθεση προς χρήση  της έντυπης  και όχι μόνο πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου
Σήμερα  που το εξετασιοκεντρικό βαθμοθηρικό εκπαιδευτικό σύστημα και η αχαλίνωτη  γονεϊκή υστερία  ζητούν από τους  εφήβους παραγωγικότητα και επιδόσεις δεν τους μένει  «χωρόχρονος» για «σφαιρική παιδεία»
Παρά την κυριαρχία  των Smartphone, των τάμπλετ , των sms και της αναζήτησης στο google , το  βιβλίο αποτελεί αναμφισβήτητα αξία διαχρονική.
Προσφέρει ειδικά στα παιδιά  αισθητική απόλαυση,  ευχαρίστηση, συμβάλλει στην πνευματική καλλιέργεια ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας των, στοιχεία που προάγουν την πνευματική, ηθική και πολιτιστική στάθμη της κοινωνίας και αδυνατεί  να προσφέρει το google
Ειδικά το ποιοτικό λογοτεχνικό βιβλίο έχει μεγάλη σημασία για την ολοκληρωμένη διαπαιδαγώγησή των, καθώς συμβάλλει στην ωρίμανση του νοητικού, αισθητικού και κοινωνικοσυναισθηματικού επιπέδου τους.
Όμως για πολλά παιδιά  το λογοτεχνικό βιβλίο είναι δυσπρόσιτο λόγω κόστους και «είδος πολυτελείας»
 Αυτή την ανισοκατανομή έρχεται να καλύψει η σχολική βιβλιοθήκη που με το ρόλο της «ψαλιδίζει» τις οικονομικές ανισότητες και  εξομαλύνει τις ταξικές διαφορές.
 Σε δύσκολα χρόνια οικονομικής κρίσης «Primum vivere deinde philosophari» (Πρώτο το ζην και μετά το φιλοσοφείν) μας λέγει ένα Λατινικό ρητό
Τέλος η Βιβλιοθήκη σε μια προχωρημένη οργάνωση, μπορεί να εισάγει πολυμέσα, να υλοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα, να οργανώσει εκθέσεις βιβλίων, παιδαγωγικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες μόνη ή συνεργαζόμενη, με σκοπό να υποστηρίξει  την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας και τη διαμόρφωση μιας γενικότερα  θετικής στάσης της κοινωνίας απέναντι στο βιβλίο.
Ανήμερα των εγκαινίων η εκκλησία μας  θυμάται  «..Τους τρείς μεγίστους φωστήρας, της  τρισηλίου Θεότητος …..τους μελιρρύτους ποταμούς της σοφίας….» τον Μ. Βασίλειο, τον Θεολόγο Γρηγόριο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο.
Πριν τον Προυντόν και τον Μαρξ  διακήρυξαν ότι η ιδιοκτησία είναι κλοπή και η κοινωνική αδικία είναι δημιούργημα της κακής κατανομής του πλούτου
 Ο Βασίλειος ήταν ένας εκ των έξι ( οι άλλοι: Μ. Αλέξανδρος, Μ. Κωνσταντίνος, Μ. Ναπολέων, Μ. Πέτρος ,Μ. Αικατερίνη) που  η  παγκόσμια ιστορία  ονόμασε Μέγα
Στην ομιλία του «προς τους πλουτούντας» που η  «ΑΥΓΗ» ( Κυριακή 6.1.2013 ) έβαλε ως   ένθετο ,  έδειξε ως όραμα τον πρωτοχριστιανικό κοινοτισμό
Ο  Ιωάννης  ο Χρυσόστομος πέθανε εξόριστος επειδή στηλίτευσε την σπατάλη  και την χλιδή της αυτοκράτειρας Ευδοξίας, που παρανόμως οικειοποιήθηκε το χωράφι μιας φτωχής χήρας. (3)  
Επειδή συνδύαζαν αρμονικά χριστιανικό στοχασμό , κλασική παιδεία και κοινωνικό έργο , το Πανεπιστήμιο Αθηνών  καθιέρωσε από το 1842  τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, ως ημέρα Παιδείας και Γραμμάτων.
Πολύ σωστά λοιπόν απαντώντας στον συμβολισμό της ημέρας ,οι πρωτεργάτες της εκδήλωσης διάλεξαν να εγκαινιάσουν τη  λειτουργία του πνευματικού αυτού έργου .
Δήμαρχε μετά την κυρία Πέτση ήλθε η σειρά σου:  Δεν θα σε στείλω στην Βέροια να θαυμάσεις την βιβλιοθήκη της  γιατί  μπορεί να γυρίσεις τυφλωμένος.  
Αν σου υποδείξω την υπέροχη βιβλιοθήκη της Λιβαδειάς - μια από τις καλύτερες της Ελλάδας- θα μου αντιτείνεις  ότι  είναι δημόσια.
Θα σε στείλω όμως στην Αμάρυνθο της Εύβοιας . Στο   (4)  θα δεις και θα μάθεις πολλά από την ευρηματικότητα και την φαντασία που διαθέτουν.
Αν επισκεφθείς τον  ιστότοπο   (5)   και μετά τον Δήμο  Λουτρακίου , θα δεις ότι την 29η  Ιουλίου 2016  εγκαινιάστηκε η νέα δημοτική βιβλιοθήκη μαζί - όπως αναφέρουν- με την Έκθεση Αρχιτεκτονικής των διακεκριμένων αρχιτεκτόνων Δημήτρη και Σουζάνας Αντωνακάκη.
Στο Λουτράκι η βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτίριο σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης που εντυπωσιάζει , ενώ στη Θήβα φθίνει και παρακμάζει.
Δήμαρχε στο λόγο που σου δόθηκε , δεν έδωσες το έναυσμα της πνευματικής και πολιτιστικής εγρήγορσης. Χωρίς όραμα και προοπτική ,αρκέστηκες σε ένα ανούσιο λογύδριο, «μηρύκασες» τετριμμένα φληναφήματα.
* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448
Επαμεινώνδου 71 Θήβα  theopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/
Η ομιλία μου

ο παπά Λεωνίδας πρώτος,μετά ο παπά Σωτήρης
Χαιρετισμός Νομάρχη Βοιωτίας Αλ.Κάζογλη
Χαιρετισμός προέδρου Συλ. εν Αθήναις  Βαγιωτών Αθ. Τζώνη

δημοτικό ακροατήριο
Δημοτικό ακροατήριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου