Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

«Πυγολαμπίδες» οι βολές από την ΛΑ.Ε κατά του Πρωθυπουργού, του υπουργού κ. Παπαδημητρίου και του Levy Economics Institute

 από τον πολιτικό μηχανικό 
Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου *      24.11.’16
Ανασχηματισμός είναι  η μεταβολή  κάθε είδους δομής για τη βελτίωση της απόδοσής της. Ειδικά ο  κυβερνητικός ανασχηματισμός, αποτελεί τομή στον ιστορικό /πολιτικό χρόνο . Ύστερα από  αυτόν  πολλά από τα μέχρι τότε  προβλήματα (εσωτερικές δυσλειτουργίες ,αντιφάσεις, καθυστερήσεις , αντιθέσεις ,δυσαρμονίες, τοπικισμοί ) καταχωρούνται στο «χθες»  και γίνεται μια οιονεί επανεκκίνηση του κυβερνητικού έργου
Η σημερινή έκτακτη συγκυρία επικαθορίζεται από : 1ον    το δηλητηριώδες «κοκτέιλ»  των αλλεπάλληλων εκβιασμών  από τον εσμό  των δανειστών και 2ον  τα μείζονα  κρίσιμα προβλήματα  της χώρας μας που  «κληρονόμησε» και επωμίσθηκε  η κυβέρνηση
Αυτό το άκρως ανελαστικό «δίδυμο» περιορίζει ασφυκτικά τους «βαθμούς ελευθερίας» -όπως λέμε στη Μηχανική -των  κυβερνητικών επιλογών και  επιβάλλει  εν πολλοίς την δική του  ροή στην «κλεψύδρα» του πολιτικού χρόνου
Κάτω λοιπόν αυτό το πρίσμα ήλθε στην ώρα της  και εκ των πραγμάτων είχε κεφαλαιώδη σημασία η αναδιάταξη του κυβερνητικού επιτελείου, που επιλέχτηκε από την ποσοτικά και ποιοτικά αξιόλογη  στελεχιακή  «δεξαμενή»
O Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος, δήλωσε: «Έχουμε την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα, για να πάρουμε την απαραίτητη ώθηση, προκειμένου να διανύσουμε τα τελευταία κρίσιμα μέτρα ενός μαραθωνίου που όμως ο τερματισμός του θα μας βγάλει σε ένα ξέφωτο. Το ξέφωτο της ανάπτυξης που προβλέπεται πολύ υψηλή για το 2017. Να διορθώσουμε δυσλειτουργίες, να αλλάξουμε νοοτροπίες, να επιταχύνουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η χώρα μας να βγει επιτέλους από αυτή την πολυετή κρίση».
Πριν όμως καλά-καλά τελειώσει , στελέχη της ΛΑ.Ε  επέδραμον ως γύπες εναντίον του, με  μαινόμενες δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ (έντυπα , ηλεκτρονικά και κοινωνικής δικτύωσης).
Ο λόγος ήταν κυρίως, γιατί έκανε  υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης  τον καθηγητή Οικονομικών στο Bard College Ν. Υόρκης  και πρόεδρο του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη  κ. Δημήτριο Παπαδημητρίου
Μου θύμισαν τον « Ηρακλή μαινόμενο» από την ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη ,αλλά  και την ρήση   του Χρυσόστομου: «πάλιν Ηρωδιάς μαίνεται, πάλιν ταράσσεται….. . πάλιν την κεφαλήν Ιωάννου  ζητεί λαβείν επί πίνακι».
Ο επικεφαλής του αμερικανικού think tank γνωρίστηκε με τον σημερινό πρωθυπουργό ύστερα από τη μεσολάβηση του Γεράσιμου Αρσένη και της κυρίας Λούκας Κατσέλη.
Θέλησε να προσφέρει στις   αρχές του 2015 «εργαλεία» στην επιχειρηματολογία  της νεοεκλεγείσας αριστερής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των  καταστροφικών επιπτώσεων των μνημονίων  στην ελληνική οικονομία.
Νωρίτερα είχε μιλήσει μαζί με τον σημερινό πρωθυπουργό, σε εκδηλώσεις του Ινστιτούτου Ερευνών & Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και την Διακυβέρνηση που είχε συγκροτήσει ο αείμνηστος Γεράσιμος Αρσένης.
Διοργανώθηκε  στην Αθήνα (8 & 9 .11.2013) διεθνής διημερίδα με Θέμα : «Η κρίση στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα και η εμπειρία με τις πολιτικές λιτότητας»  στην οποία  ήταν ομιλητής ο Αλέξης Τσίπρας , όπου  συμμετείχε και  ο γερμανός καθηγητής Οικονομικών  συνεργάτης του Levy Economics Institute  Γιαν Κρέγκελ .
Στις σημερινές συνθήκες ο κ. Παπαδημητρίου - ένας εκ των λίγων υπουργών που είχε ολιγόλεπτη συζήτηση με τον πρόεδρο Ομπάμα- καλείται να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της προσέλκυσης επενδύσεων. Η σχέση του με τις ΗΠΑ  δημιουργεί την προσδοκία ότι μπορεί να υπάρξουν ευήκοα ώτα στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.
Ενδεικτικό της σημασίας είναι  ότι  πρόσφατα η αξιωματική αντιπολίτευση όρισε ως αντίστοιχο του «σκιώδη υπουργό» την κυρία Μπακογιάννη
Ο κ. Παπαδημητρίου και το Levy Economics Institute ιδιαιτέρως  για τα επιτελικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  δεν ενέσκηψαν ως κεραυνός εν αιθρία .
Όμως σήμερα  εξ αυτών  τα αποκοπέντα  εκ του  ΣΥΡΙΖΑ και ιδρύσαντα ή ασπασθέντα  την ΛΑ.Ε μέσα από τα social media ανά την επικράτεια , είναι εκείνα  που εκκωφαντικά σήμερα «ολοφύρονται»  καταμαρτυρούν  στον ίδιο και τον πρωθυπουργό όσα τότε αποσιώπησαν
Και επειδή τα λόγια του εγκαλούμενου  από την ΛΑ.Ε πρωθυπουργού « καρφώνονται σαν πρόκες», όπως προτρέπει ο Μανόλης Αναγνωστάκης,  τους θυμίζω το ΚΣΤ´, 14 από τις Πράξεις των Αποστόλων:  «…. τι με διώκεις; Σκληρόν σοι προς κέντρα λακτίζειν.» Είναι η παραίνεση  του Ιησού προς  τον διώκτη του (Σαούλ- μετέπειτα Παύλο) «…είναι επώδυνο να κλωτσάς πάνω σε καρφιά(κέντρα)»                                                                                                            

* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448
Επαμεινώνδου 71 Θήβαtheopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου