Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Παρέμβαση στην εκδήλωση « Δύο μύθοι και δύο τόποι, με τα βουνά και τα φαράγγια τους» στα Βάγια

      από τον Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου*

Aπόψε   η Νότα   η Αρετή, η Ελένη , ο Ντίνος  μαζί με την    κα    Χαρακόπου  και τον κ. Πέππα  μας εντυπωσίασαν. Οι τέσσαρες πρώτοι ξεκίνησαν (1.10.2016) από την Άσκρη  με λεύκωμα για τον Ελικώνα και  αφού  πρόσθεσαν  το «Φαγά», το Φίκιον όρος  κατά τη Γεωγραφία, συνέχισαν   εδώ  ακριβώς μετα από ένα μήνα
Μέσα από την ορειβασία  ανάδειξαν μυθολογικά και  ιστορικά στοιχεία των ορεινών όγκων που τα επένδυσαν με κατάλληλη μουσική και ποίηση
Παρασκευή (23.9.2016)  αργά το βράδυ με μήνυμα στο face book με κάλεσε η Νότα
Πήγα, γιατί   κατάλαβα από τα λεγόμενά  της ότι ήταν μια εκ βαθέων  εξομολόγηση, μια ειλικρινής αποκάλυψη που νομίζω ότι αξίζει  να σας μεταφέρω λίγα από όσα μου έγραψε .
Έγραψε ότι είναι μια ερασιτεχνική δημιουργία .   Από τη λίγη  γραμματική που θυμάμαι , ερασιτέχνης {= <από το ρ. εράω-ω (=αγαπώ) + τέχνη> ή το ρ. έραμαι= αγαπώ (εξ ου έρως κλπ)}.   Αυτός/η  δηλαδή που κάνει κάτι γιατί αγαπάει την τέχνη. Είναι το χόμπι του.
Είναι  μια όχι επαγγελματική δραστηριότητα του ελεύθερου χρόνου, χωρίς μεθοδικότητα, με προχειρότητα, όχι συστηματική, απλά για προσωπική ευχαρίστηση, περιστασιακά , χωρίς κέρδος, μη βιοποριστική, για να ικανοποιήσει ίσως  κάποιες λανθάνουσες ενδιάθετες δεξιότητες, όπως  μια ερασιτεχνική ομάδα ποδοσφαίρου.
Απόψε όμως είδαμε ότι η δουλειά ξεπέρασε τον ερασιτεχνισμό και κάθε επαγγελματίας του είδους θα ωχριούσε .
 Ήταν άλλωστε  επόμενο  αφού όπως  έγραψε,  είχε σαν προϋπόθεση την αγάπη  . « Η αγάπη είναι  πάντοτε η σπίθα η αρχή της γνώσης της δημιουργίας και της δράσης» υπογραμμίζω.    Πρόσθεσε ότι έγινε με όραμα .Είναι καλοδεχούμενο μέσα σε μια εποχή με δυστυχώς φτωχά οράματα και λίγη φαντασία, υπογραμμίζω ξανά. Της έγραψα ότι ο ερασιτεχνισμός  όταν ξεκινάει από τη φλόγα της δημιουργίας και αυτές τις  προϋποθέσεις  φθάνει πολύ ψηλά .Της άρεσε το ανέβασε στον «τοίχο» της στο face book 
 Έγραψε ότι αυτή η δουλειά ήταν κατάθεση ψυχής , όπως και η αποψινή  Ξέρουμε ότι  κατάθεση σημαίνει δόσιμο, προσφορά, παραχώρηση, παροχή
Ψυχή  είναι η υποθετική, άφθαρτη, άυλη  πνευματική ουσία που μαζί με το σώμα κάνουν την  ζώσα δύναμη.
Όπως είδαμε  έδωσαν την ψυχή τους , τον ίδιο του τον εαυτό , το «είναι» τους, διέθεσαν σημαντικό  μέρος από τον ελεύθερο χρόνο τους, κατανάλωσαν φαιά ουσία.
Κατάθεσαν την ψυχή τους αυτοί που πολέμησαν πριν 76 χρόνια στα βουνά της Αλβανίας που την επέτειο του ΟΧΙ γιορτάσαμε πριν 2 ημέρες .
Υπεύθυνα χείλη τότε είπαν «..στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες , αλλά οι ήρωες σαν Έλληνες…»
Κατάθεσαν την ψυχή τους  οι γυναίκες  που τραβούσαν  φορτωμένα μουλάρια με όπλα και εφόδια στην Πίνδο , ανοίγοντας και δείχνοντας δρόμους στον ελληνικό στρατό.
Ήταν κατάθεση ψυχής  της Σοφίας Βέμπο που συνέθεσε και μελοποίησε αυτά τα υπέροχα τραγούδια .
Έδωσαν  την ψυχή τους  αυτοί που προσχώρησαν  στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης και καθήλωσαν  τους γερμανούς
Θα μου επιτρέψετε τολμώντας με ένα συμβολικό διανοητικό συνδυασμό αυτών που ακούστηκαν  εδώ αναφορικά  με τα δυό βουνά  .
Η Άσκρη στους πρόποδες του Ελικώνα ήταν  πατρίδα του επικού ποιητή Ησίοδου και στα χώματά της περπάτησαν οι 9 Μούσες.  Ήταν  προστάτιδες και προσωποποίηση  κάθε καλλιτεχνικής έμπνευσης και δημιουργίας ( της μουσικής ,του χορού ,της ποίησης , της λογοτεχνίας ,της φιλοσοφίας, του έρωτα).
Τα Βάγια πολύ κοντά  στο  βουνό –έδρα της Σφίγγας  και τίτλος του συλλόγου σας .  Ήταν ένα μυθικό τέρας με γυναικεία κεφαλή ,σώμα λιονταριού , φτερά στην πλάτη και φιδίσια ουρά .  Γκρεμίστηκε και σκοτώθηκε  παρότι είχε φτερά, μόλις ο Οιδίπους έλυσε το αίνιγμα .
Η απάντησή του ήταν ο άνθρωπος  ο οποίος με τη γνώση ,τη σοφία, τη λογική του  ανατρέπει γκρεμίζει τις σφίγγες της δεισιδαιμονίας ,  των προκαταλήψεων , των πεπαλαιωμένων αντιλήψεων συμφωνώντας με την κα. Γαλάνη.
Τέρας δεν λέγεται μόνο κάτι με αφύσικη και ανώμαλη διάπλαση , αλλά και  κάτι με ικανότητες, δεξιότητες, ιδιότητες πέρα  των συνηθισμένων..
 Όταν πρόκειται για διάσημες προσωπικότητες  με ταλέντο και ακτινοβολία . π.χ. στην επιστήμη, την τεχνολογία ,την τεχνική, τις καλές τέχνες  ,τη διοίκηση , τη δράση κλπ .
  Για να τα ξεχωρίσουμε όμως μιλάμε για «ιερά τέρατα» και  «ιερό τέρας» θέλουμε  το    σύλλογο σας
Με έμπνευση  από τον Ησίοδο , τις 9 Μούσες  και την Οιδιπόδεια απάντηση,  εύχομαι ο Σύλλογός σας να πάει από το καλό στο καλύτερο. Το ίδιο και στην «τετράδα» σας ,επιπλέον να κάνει το χόμπι  επάγγελμα

 * τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448
Επαμεινώνδου 71 Θήβαtheopapaio@gmail.com  -http://kadmos35.blogspot.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου