Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Τελευταίος χαιρετισμός στον Αθανάσιο Κόλλια


                                      

    Από τον  πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου*        
Μετά την νεκρώσιμη  ακολουθία  από τον πανοσιολογιότατο και την καλλίφωνη ψάλτρια θα εκφωνήσω  τον επικήδειο σαν ελάχιστη ανταπόκριση ,υποχρέωση ,αναγνώριση και εκτίμηση  στην εμπιστοσύνη ,την αγάπη και την αφοσίωση πού έδειξες στο πρόσωπο μου στο διάστημα  της τότε πυκνής σε γεγονότα αυτοδιοικητικής μας θητείας ,
 αλλά και για την μεγάλη προσφορά σου στον τόπο και την καθημερινή τότε εξυπηρέτηση των δημοτών.
Οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον  που εντάθηκε   κάτω από τον ζυγό της παγκοσμιοποίησης  και την μέγγενη των αγορών,  δεν μου άφησαν χρόνο να προετοιμαστώ δεόντως , γράφοντας  ένα επικήδειο για να διαβάσω  τώρα.
Αντί της  σιωπής μου  με σταυρωμένα χέρια προτίμησα να τολμήσω τον προφορικό λόγο
Το πλεόνασμα  συγκίνησης  που νιώθω τώρα μου δυσχεραίνει  το λόγο, αλλά πιστεύω  ότι θα το ξεπεράσω  με τη  παραμένουσα -παρά τον χρόνο - μεγάλη δύναμη που  πηγάζει από  την αγάπη και την εκτίμηση για σένα  αφενός και αφετέρου την  ακράδαντη πεποίθησή  μου  ότι αυτό που κάνω είναι το πρέπον αυτή  την ύστατη ώρα.
Θα πάρω όμως τα πράματα με τη σειρά
Το ότι  δεν ήσουν «γαλαζοαίματος» ή «πορφυρογέννητος» σύμφωνα με τα τοπικά μας μέτρα  και σταθμά, εξισορρόπησες με  την επιμονή ,την υπομονή, την εργατικότητα , την μεθοδικότητα , την συνέπεια ,την τιμιότητα ,το πείσμα, την εγκράτεια, την τόλμη σου, με το λεγόμενο   ανθρώπινο πρόσωπό σου
Τότε που εδώ και στη γύρω περιοχή  δεν υπήρχαν πολλά τρακτέρ  θυμάμαι ότι όργωνες τα χωράφια, όχι όμως με  ένα ακριβό ευρωπαϊκό  ή αμερικάνικο αλλά μια σιδερένια ρωσική  «αρκούδα»,  ένα σκληροτράχηλο και στιβαρό  Belarus
Στην 15ετία ’65-’80  ήσουν ανάμεσα στους 6-7 πρωτοπόρους  που φέρατε σύγχρονες θεριζοαλωνιστικές στα Βάγια.
Oλες   oι συναλλαγές σου   είχαν την σφραγίδα της αξιοπιστίας, της ειλικρίνειας, της εντιμότητας  ,  της συνέπειας.   Είχες «μπέσα».  Ο λόγος σου ήταν «συμβόλαιο»
Με την συμμετοχή σου στην επιτροπή που πάρα πολύ σωστά υποστήριζε  την εγκατάσταση του Γυμνασίου-Λυκείου  στη σημερινή θέση, κόντρα στην μειοψηφική αντίληψη της διορισμένης από το δικτατορικό καθεστώς  τότε τοπικής ηγεσίας, εκδήλωσες  τις πρώτες κοινωνικοπολιτικές σου ανησυχίες , τους πρώιμους  προβληματισμούς σου για τα κακώς κείμενα στον τόπο και την παραγωγική του ανασυγκρότηση  την επομένη της δικτατορίας  που έδειχνε ότι πλησίαζε.
Όντως μετά την πτώση της και την έναρξη της μεταπολιτευτικής εποχής , οι πολιτικοκοινωνικές πεποιθήσεις που ήθελες να εκδηλώσεις ,σε οδήγησαν  μαζί με άλλους να φτιάξετε αμέσως και στα κρυφά μια  συμπαγή «ομάδα» προβληματισμού για την περαιτέρω   πορεία του  τόπου σε συνθήκες αποκατάστασης της δημοκρατικής ομαλότητας , απρόσκοπτης διακίνησης ιδεών ,ελευθερίας του λόγου  και ανεμπόδιστης διατύπωσης των κοινωνικών φρονημάτων.
Στην κίνησή σας συμμετείχαν δημότες  βετεράνοι  που πριν 30 χρόνια είχαν «αποφοιτήσει» από το «μεγάλο σχολείο» της Εθνικής Αντίστασης.       Ένας  από αυτούς την είπε  «Φιλική Εταιρεία» από τη γνωστή  μυστική οργάνωση που προετοίμασε την επανάσταση του 1821.
 Μόλις τη φτιάξατε και δώσατε τον όρκο, ήρθατε   ένα βράδυ σπίτι μου να μου προτείνετε να τεθώ επικεφαλής της κίνησης σας.
Ήταν  έκπληξη για μένα γιατί δεν ήμουν ενήμερος  ,ούτε  είχα εκφράσει επιθυμία .
Θυμάμαι όμως ότι σας έδιωξαν ο πατέρας μου  γιατρός  στα Βάγια με συντηρητικές αρχές , γιατί  με προόριζε  να συνεχίσω τις σπουδές μου στον τομέα του πολιτικού μηχανικού, σε ευρωπαϊκό ή αμερικανικό  πανεπιστήμιο.
Μετά από μερικούς μήνες   υποχώρησαν οι αντιστάσεις του , υπέκυψα στις προτάσεις σας και άρχισε μια ειρηνική επανάσταση που έμελε να ξεπεράσει  κατά πολύ τα συνηθισμένα μέτρα του τόπου.
Για την προηγούμενη διαδρομή σου, ήταν φυσικό και επόμενο να αναγνωριστείς ,  να επιβραβευτείς  να υπερψηφιστείς .
Ήσουν παρών σε όλα σχεδόν τα συνέδρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  (Τ.Α.) στις επισκέψεις σε γραφεία υπουργών, αρχηγών κομμάτων, προέδρων Βουλής, ακόμη και πρωθυπουργών, στις  δράσεις, στις πολλές μας κινητοποιήσεις.
Η Τ.Α. όμως εξ ορισμού είναι προνομιακός  καθημερινός χώρος εμβάθυνσης της δημοκρατίας και οι καιροί υπαγόρευαν  την  οικοδόμηση νέου μοντέλου άσκησης διοίκησης.
Με τον  διάλογο και τις συμμετοχικές διαδικασίες, μέσω της λογοδοσίας και του κοινωνικού ελέγχου,  με ολονύχτιες  πρωτόγνωρες αμεσοδημοκρατικές «μυσταγωγίες»  εμπεδώσαμε τη  συμμετοχική δημοκρατία. Φτιάξαμε  την «χρυσή εποχή» της Τ.Α.
Ήταν μια ανεξάρτητη Τ.Α.  χωρίς διαπλοκή και διαφθορά.  Κύτταρο και όχι κυτταρίτιδα της Δημοκρατίας  .
 Ένα από τα τρία  βάθρα της μαζί με το κοινοβούλιο και τον υγιή  συνδικαλισμό .
Φεύγοντας Θανάση νομίζω ότι μόνο θετικά θα έχει να σου καταλογίσει η τοπική μας κοινωνία.
Με αυτή την αίσθηση σαν θέση και πεποίθηση σε αποχαιρετώ  και μαζί μου όλοι οι εν ζωή από την τότε ομάδα συνεργάτες
 Είμαστε βέβαιοι  ότι θα είναι πολύ ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει σε λίγο.
Διαβιβάζουμε επίσης  τα θερμά μας  συλλυπητήρια στους οικείους σου που  πρέπει να είναι υπερήφανοι για σένα     Καλό ταξίδι Θανάση
  γράφτηκε      14.1.2016

* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448
Επαμεινώνδου 71  Θήβα
https://www.facebook.com/theodore.papaioannou     http://kadmos35.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου