Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Ευρεία κοινωνική συμφωνία για τη δημόσια υγεία στη Βοιωτία

από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου
Μετά τις αλλεπάλληλες αναποτελεσματικές συζητήσεις επί 3 ½  χρόνια  στο δημοτικό συμβούλιο, τα χλιαρά δημοτικά έγγραφα προς τους υπουργούς που έμειναν αδιάβαστα και τις παχυλές χωρίς αντίκρισμα υποσχέσεις των, χάθηκε  πολύτιμος χρόνος ,καταναλώθηκε  μεγάλη ποσότητα φαιάς ουσίας, ακούστηκαν πολλά λογύδρια ,σπαταλήθηκε πολλή ενέργεια.
Οι πολίτες περίμεναν στωικά , μέχρι που έμαθαν ότι στο νοσοκομείο  που εισήχθη έδωσαν ράντζο ακόμη και  στη μεγάλη τραγωδό που χρημάτισε υπουργός Άννα Συνοδινού .
Μέχρι που ακούστηκε ότι το ως τώρα ‘’κραταιό’’  και πλήρες νοσοκομείο της Λιβαδειάς απειλείται  με λειτουργική  κατάρρευση .
Την Πέμπτη 10.7.2014   στο Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας όπου συμμετείχε και το Εργατικό Κέντρο  Λιβαδειάς  αποφασίστηκε περαιτέρω  κοινή αγωνιστική στάση, που υλοποιήθηκε
την Παρασκευή  18-7-2014  7μμ με το συμβολικό κλείσιμο των  πλησιέστερων στη Θήβα διοδίων, ως αρχική  η εναντίωση σε όσους απεργάζονται την διάλυση των νοσηλευτικών  μονάδων του Νομού.
 Ένδειξη του  πανικού  και της αμηχανίας  όλων των  λεγόμενων  συστημικών ‘’παραγόντων ’’  της τοπικής , περιφερειακής και κεντρικής πολιτικής σκηνής από το φόβο  χάσουν τον έλεγχο ως συνέπεια  κινηματικών δράσεων, ήταν η επιστράτευση διαφόρων ‘’παπαγάλων’’  πού υποστήριξαν  ότι σε μικρότερη απόσταση από 50 χλμ. δεν χρειάζεται νοσοκομείο και προφανώς τέτοιο είναι της Θήβας μεταξύ Λιβαδειάς και Χαλκίδας
Όλοι αυτοί μέχρι σήμερα κέρδισαν χρόνο, καμουφλάρισαν το ρόλο τους πίσω από ‘’φωτοβολίδες‘’ διαμαρτυρίας,  ύψωσαν μια κούφια ρομφαία  ανέξοδης ρητορείας , συσκότισαν  την πειθήνια   οσφυοκαμπτική  συμπεριφορά τους απέναντι στα κυβερνητικά κελεύσματα και ψιττακίζουν μπροστά στις ατέρμονες  μνημονιακές ρήτρες που έχουν δουλοπρεπώς αποδεχθεί
Είναι όλοι αυτοί που μέχρι τώρα κόπτονται για το νοσοκομείο ,αλλά  ταυτόχρονα στρουθοκαμηλίζουν  απέναντι στα σκληρά κυβερνητικά μέτρα, αποφεύγουν την καταγγελία των μνημονίων ,”παράγραφος’’ των οποίων είναι η διάλυση και η εμπορευματοποίηση της υγείας .   Είναι όλοι αυτοί οι ‘’ανεξάρτητοι’’ αυτοδιοικητικοί  πισθάγκωνα  δεμένοι στο άρμα Σαμαρά - Βενιζέλου, δεν  τολμούν να αντιδράσουν τώρα που το ΤΑΙΠΕΔ αποψιλώνει  τη χώρα.   Όμως  “ουδείς … δύναται δυσί κυρίοις δουλεύειν (…)” [Λουκ. ιστ’ 13] 
Αν ευελπιστούν ότι μετά  την  μικρής διάρκειας θερινή ραστώνη,  η κατάσταση εκτονωθεί και θα επέλθει κινηματική κόπωση,  πλανώνται οικτρώς.
Δεν επιτρέπουν την εκτόνωση , οι όλο και συχνότερες  πληροφορίες  ότι σαν όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις έτσι και το σύστημα υγείας    έχει μπει ήδη σε μη ανατάξιμη κατάρρευση .   Φανταστείτε  τι μπορεί να είχε  γίνει  όταν πριν λίγες ημέρες δεν λειτούργησε η εφεδρική γεννήτρια στο νοσοκομείο  Λιβαδειάς.
Μπαίνοντας ο Αύγουστος, για τη συνέχεια   θα καταθέσω  κάποιες προτάσεις:
1ον Η - προσωρινή  κατά την άποψη μου - επιτροπή που εκλέχτηκε στο συνεδριακό Κέντρο της Θήβας δεσμεύτηκε ότι  θα δραστηριοποιηθεί όλο  το καλοκαίρι.
2ον  Ως την 31η  Αυγούστου  να  βρει και να παρουσιάσει  πλήρη πίνακα από την ελληνική επικράτεια  όλων των μέχρι σήμερα  των  σοβαρών περιστατικών και θανάτων που οφείλονται στην υποβάθμιση του συστήματος δημόσιας υγείας
3ον  Στους Δήμους Θήβας και Λιβαδειάς (έδρες των νοσοκομείων)  στους Δήμους Αλιάρτου ,Διστόμου, Τανάγρας (έδρες των κέντρων υγείας) και   τον Δήμο Ορχομενού παρότι δεν έχει  μονάδα υγείας , να προκληθούν δημόσιες συζητήσεις  με πρωτοβουλία  ως  εδώ των επιτροπών Θήβας και Λιβαδειάς.
4ον  Εκεί θα εκλεγούν δημοτικές επιτροπές  
5ον Αυτές μετά  θα μεριμνήσουν για την εκλογή  τοπικών επιτροπών  σε κάθε δημοτική ενότητα.
6ον Οι επιτροπές αυτές να μην είναι μόνιμες ,αλλά να ανανεώνονται κάθε 15ήμερο.
7ον Να επικοινωνήσουν με άλλα νοσοκομεία ώστε ‘’υφανθεί’’ ένα πανελλήνιο δίκτυο προστασίας  της υγείας από την μνημονιακή λαίλαπα.
Η  παραπάνω σπονδυλωτή ακολουθία  δράσεων  όπως την συνέλαβα   είναι μια πρωτόλεια  προσέγγιση  επιδεκτική εμπλουτισμού  , αλλά  σίγουρα  μια μέθοδος για να αναπτυχθεί ένα υγειονομικό  κίνημα  από τα κάτω .
Σύμφωνα με τους ειδικούς στην παιδαγωγική των καταστροφών: «αν οι καταστροφές αυτές είναι αρκετά ισχυρές ώστε να ξυπνήσουν τον κόσμο, όχι όμως τόσο ισχυρές ώστε να συντρίψουν τα πάντα, είναι παιδαγωγικές, επειδή μπορούν να υπερνικήσουν την αδράνειά μας....».  Κλείνοντας θα σας παραπέμψω να διαβάσετε άρθρο ( σε δύο συνέχειες) του Θηβαίου δημοσιογράφου στην ’’ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ’’ Θανάση Βασιλείου με τίτλο: «Γιατί οι τοπικές κοινωνίες χάνουν τα νοσοκομεία τους;» (1) &(2) .   Άλλο ένα  για να δείτε την υποκρισία   του συστήματος από τον καρδιολόγο Θανάση Δρίτσα με τίτλο: «Δαιμονοποίηση του δημόσιου, αγιοποίηση του ιδιωτικού στην Υγεία» (3)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου