Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013

"Δεν συμφωνώ ούτε με μια λέξη από όσα λες, αλλά θα υπερασπίζομαι και με το τίμημα της ζωής μου ακόμη , το δικαίωμα σου να λες ελεύθερα όσα πρεσβεύεις ". Βολταίρος

 από τον  πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ.  Παπαϊωάννου*

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θήβας έχει συγχαρητήρια ,γιατί προσκαλώντας  τον καθηγητή Ιατρικής του ΑΠΘ και βουλευτής κ. Κουράκη εγκαινίαζε  την πραγματοποίηση  σειράς ομιλιών  με θέματα άκρως επίκαιρα.
Φυσικό ήταν να καλέσει προσωπικότητες  του χώρου του όχι μόνο πανελλήνιας εμβέλειας αλλά  και διεθνούς κύρους
Με την γνωστή του άνεση , την εμπειρία, τον αιχμηρό, ανατρεπτικό και ρηξικέλευθο λόγο του, ο  προσκαλούμενος θα ανέπτυσσε θέμα σχετικό με την Παιδεία
Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πλειάδα ανθρώπων της επιστήμης, της διανόησης της τέχνης πού σε συνάρτηση με άλλες τις  ανειλημμένες  υποχρεώσεις των εντός και εκτός Ελλάδος θα ήταν πρόθυμοι  να επισκεφθούν τη  Θήβα.
Ειρήσθω εν παρόδω ότι προσωπικά θα έβλεπα θετικό αν και οι άλλοι πολιτικοί χώροι έκαναν το ίδιο  και ακόμη καλύτερα αν μπορούσε να υπάρξει  δημόσιος διάλογος μεταξύ των.
Όπως θα δείξω πιο κάτω συνέτρεχαν άριστοι οιωνοί ώστε η ομιλία να αποτελούσε ‘’γεγονός’’ στο οποίο θα ήταν ευπρόσδεκτη η συμβολή  όλου  του διατιθέμενου οργανωτικού  και πολιτιστικού μηχανισμού  του Δήμου Θηβαίων.
Όμως δεν χορηγήθηκε η αίθουσα που ζητήθηκε, γιατί - σύμφωνα με κάποιο κανονισμό κατ εξακολούθηση  παραβιασθέντα  -  δεν  δόθηκε ένα  μικρό   χρηματικό  ποσό  που προβλέπεται σε αυτόν , αν και  έχει παραχωρηθεί κατ επανάληψη το  βήμα του αμφιθεάτρου σε αμφιλεγόμενα πρόσωπα.
 Αν ο Βολταίρος  ο κύριος εκφραστής  του κινήματος του Διαφωτισμού του 18ου - που προετοίμασε την Γαλλική Επανάσταση, που  καθιέρωσε την  ατομική ελευθερία  και απελευθέρωσε την ανερχόμενη  τότε αστική τάξη από την  απολυταρχία  -  θα θυσίαζε ακόμη και τη ζωή του,   τα  μέλη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Θήβας (ΔΗ.Κ.Ε.Θ ) ούτε  ‘’ αυγά δεν  τόλμησαν να σπάσουν  ‘’
Πίσω από  το διάτρητο  ‘’φύλλο  συκής’’ του κανονισμού   πήγαν να  κρύψουν  τη μικροψυχία τους στο να αφομοιώσουν  θετικά και να  μεταβολίσουν  φυσιολογικά τη συμπλεγματική τους δυσανεξία   απέναντι  στις ενδιαφέρουσες απόψεις  του κ. Κουράκη  που τέμνουν τους μύθους της πόλης μας.
Σε τρία τουλάχιστον γραπτά του πού διάβασα ( τα δύο πρώτα το 2001) κάνει μια βαθυστόχαστη, υψιπετή  και σπάνια επιστημονική ζεύξη του κλάδου της Γενετικής και των αρχαίων τραγωδιών με υπόθεση την Θηβαϊκή μυθολογία.
Ο  προικισμένος με τον  αναξιοποίητο αρίφνητο πλούτο   της μυθολογίας και  των αρχαιοτήτων  Δήμος Θηβαίων,   αν είχε όραμα ,σχέδιο και φαντασία -παρά τις δυσκολίες  πού αναγνωρίζω ότι υπάρχουν  - έπρεπε να είχε ανακαλύψει τον καθηγητή κ. Κουράκη  πολύ πριν  γίνει βουλευτής…….
Πέρυσι  πήγα στην Ισπανία και με εντυπωσίασε η Βαρκελώνη  που  στήριξε την ‘’έξυπνη ‘’ στρατηγική ανάπτυξης   της σε  δύο πόλους:
1ον  Την ανάπλασή της που  βελτίωσε άρδην  τις υποδομές   και  2ον  Το πολιτισμό που ανάδειξε  σε ‘’βαριά βιομηχανία’’.   Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το Μουσείο Πικάσο,  τα κτίρια με  το μύθο  του  Καταλανού αρχιτέκτονα Γκαουντί (πέθανε το 1926),  πού  το όνομά του είναι άρρηκτα δεμένο στην μοίρα της πόλης .
Όλα αυτά προσελκύουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες και παρότι δεν έχει ακόμα αποπερατωθεί η Σαγράδα Φαμίλια το πλέον λαμπρό έργο του Γκαουντί , μνημείο-σύμβολο της Βαρκελώνης , μαγνήτης του τουρισμού
Δεν συγκρίνω την Ελλάδα με την Ισπανία, πού στην οργάνωση και διαχείριση  είναι μεσογειακή Γερμανία, αλλά  θα μπορούσαν να ήταν αλλιώς τα πράγματα εδώ αν είχαμε   εκμεταλλευτεί  τα πλεονεκτήματά μας.
Από την  εμπειρία της επίσκεψής μου  στο Μοντραγκόν (ξεκίνησε στο Μπιλμπάο των Βάσκων ) , διαπίστωσα ότι  όντως αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα συμμετοχικής, συνεταιριστικής αλληλέγγυας οικονομίας, συνυπάρχουσας  και συνεργαζόμενης  με ένα ευρύ  και πυκνό δίκτυο μικρομεσαίων (κυρίως οικογενειακών) επιχειρήσεων.    Μέσα στις  γνωστές δυσμενείς συνθήκες αποτελεί σήμερα την απτή απόδειξη  και αψευδή απάντηση στη  λοιδορούμενη αυτοδιαχείριση   από τους θιασώτες της αγοραίας αντίληψης.
Κλείνοντας  λοιπόν ,  η ΔΗ.Κ.Ε.Θ  που πήγε να  ‘’ βγάλει το φίδι από την τρύπα’’  , να  αφήσει τους υπεράνω της  που παριστάνουν σήμερα τον Πόντιο Πιλάτο  να ‘’βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά’’ μόνοι τους  .   Να ανακαλέσουν  λοιπόν πάραυτα  γιατί  η νύχτα της σκέψης οδηγεί  σε χρυσή αυγή,
 *  τ. Κοινοτάρχης Βαγίων( σημερινή Δ.Ε. Θηβών)  -τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου