Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Λέκκας: Ο σεισμός στην Αμφίκλεια προήλθε από το ρήγμα της Αταλάντης

seismos_513359850.jpg
Ο ισχυρός σεισμός στην Αμφίκλεια,  μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που ταρακούνησε τη Στερεά Ελλάδα κι έγινε αισθητός στην Βόρεια Πελοπόννησο, αλλά και την Εύβοια, προήλθε από το ρήγμα της Αταλάντης σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Ευθύμιο Λέκκα.
Αρχικά, το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο έκανε λόγο για σεισμό 5,3 Ρίχτερ αλλά στη συνέχεια "διόρθωσε" την εκτίμησή του σε 5,1R. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 10χλμ. νοτιοανατολικά της Λαμίας και 120 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας, με εστιακό βάθος 10χλμ.

Τέσσερα λεπτά νωρίτερα, στις 12:02, είχε προηγηθεί σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός ανάγκασε τους κατοίκους σε Λαμία, Καμμένα Βούρλα και άλλες περιοχές να βγουν από τα σπίτια τους, τρομοκρατημένοι.

Ο σεισμός προήλθε από το ρήγμα της Αταλάντης, δηλώνει ο καθηγήτης Ευθύμιος Λέκκας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιο Λέκκα, που μίλησε στο protothema.gr ο σεισμός προήλθε από την οπίσθια πλευρά του ρήγματος της Αταλάντης στην τεκτονική τάφρο που βρίσκεται μεταξύ Παρνασσού και όρους Χλωμού. Ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε περίεργο το γεγονός ότι προηγήθηκε σεισμός 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κάνοντας λόγο για ορατό προσεισμό και γι΄αυτό ζήτησε να υπάρξει παρακολούθηση τις πρώτες ώρες του φαινομένου.
Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας το συγκεκριμένο ρήγμα είχε καιρό να δώσει σεισμό, αλλά ένας σεισμός της τάξης των 5,3 Ρίχτερ μπορεί να παραχθεί από αυτό.

Theodore Papaioannou Η απόσταση Αρκίτσας-Αταλάντης είναι μικρή.Μήπως μιλάμε για το ίδιο ρήγμα ;Αν είναι έτσι έχει υπάρξει η  δημοσίευση : '' Επιβάλλεται η Αντισεισμική Θωράκιση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας" από την Αγγελική Θ. Παπαϊωάννου ,που είναι παρακάτω, λίγες μόλις ημέρες πριν τον σεισμό. Η νεώτερη αυτή ανακοίνωση του καθ.κ .Λέκκα είναι αντιδιαμετρικά αντίθετη με την αρχική αμέσως μετά  τον σεισμό.ΓΙΑΤΙ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου