Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Έφυγε ο Κώστας Κουρκούτης, ένας πρωτοπόρος της Αυτοδιοίκησης


  Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΑΥΓΗ»: 12/03/2013

Το ύστατο χαίρε σε μια από τις εμβληματικές προσωπικότητες της Αριστεράς και της Αυτοδιοίκησης, τον Κώστα Κουρκούτη, απηύθυνε την Κυριακή η Θήβα. Στην νεκρώσιμη ακολουθία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος παρισταμένων των μητροπολιτών Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου και Ιλίου, Αχαρνών και πάσης Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα. Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην κηδεία απευθύνοντας ύστατο χαιρετισμό στον αγωνιστή της Αριστεράς, στον επί τέσσερις συνεχόμενες τετραετίες δήμαρχο Θηβαίων, στο στέλεχος της Αριστεράς Κώστα Κουρκούτη. Επίσης παρευρέθησαν πολιτικές και αυτοδιοικητικές αρχές της πόλης, του νομού και της περιφέρειας.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ παρευρέθησαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δ. Παπαδημούλης, ο βουλευτής Βοιωτίας Γ. Σταθάς, το μέλος της Ε.Γ. και υπεύθυνος του τομέα Τ.Α. Κ. Πουλάκης, τα μέλη της Κ.Ε. Νατ. Θεωδορακοπούλου και Μ. Δαρειώτης και σύσσωμη η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Βοιωτίας.
Ο Κώστας Κουρκούτης υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, άνοιξε νέους δρόμους και πάλεψε με συνέπεια και δυναμισμό για μια Τ.Α. αυτόνομη, ριζοσπαστική, διεκδικητική και δημοκρατική. Διετέλεσε 15 συνεχόμενα χρόνια δήμαρχος Θηβαίων συσπειρώνοντας δίπλα του τις αριστερές δυνάμεις της εποχής και του ΠΑΣΟΚ. Οι πρωτοβουλίες του, τα έργα του, οι αγώνες του και οι οραματισμοί τον ενέταξαν στους πρωτοπόρους δημάρχους ανά το πανελλήνιο.
Αποχαιρετισμός από την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ
"Στέκομαι μπροστά σου στον δύσκολο αποχαιρετισμό, εκ μέρους της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, με σεβασμό στο πολυεπίπεδο έργο σου και με εμφανή την αδυναμία να εντάξω στον σύντομο αποχαιρετισμό μου την πλούσια δραστηριότητά σου, κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση" τόνισε στον επικήδειο εκ μέρους της Κ.Ε. ο Κ. Πουλάκης που θύμισε πως όλοι βρέθηκαν στο πλευρό του "αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας, όπου σε νεαρή ηλικία διεκδίκησες τη Δημαρχία της Θήβας, συνθέτοντας με επιτυχία την προδικτατορική αγωνιστική πορεία των δημάρχων της Αριστεράς με τις νέες καινοτόμους ιδέες για τον προγραμματικό και θεσμικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης. Τα αποτυπώματά σου στον πολεοδομικό σχεδιασμό της Θήβας, η οικιστική και κοινωνική οργάνωση της πόλης και η καινοτόμος για την εποχή της ίδρυση του Γραφείου Πολεοδομίας έχουν σφραγίσει τη Θήβα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, μάλιστα, το έργο σου ξεπέρασε τα στενά όρια της πόλης σου και μπόλιασε με πρωτοπόρες ιδέες ολόκληρο τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με σοσιαλιστικές ιδέες από τα φοιτητικά σου χρόνια, μέσα στην οικογένεια της ευρύτερης Αριστεράς, αγωνίστηκες για τη συνάντηση και την ενότητα των αριστερών δυνάμεων. Έτσι γνωριστήκαμε, Κώστα, το 1987, με την ίδρυση της ΕΑΡ, που ήταν το πρώτο βήμα της ενότητας. Μαζί πορευτήκαμε στην ίδρυση του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ. Από τις πιο υπεύθυνες θέσεις, στην ΚΠΕ και στο Ε.Γ., αγωνίστηκες πάντοτε με συνέπεια και ανιδιοτέλεια, ακόμα στα πέτρινα χρόνια της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς, για να δόσεις με λογισμό και όνειρο τις γνώσεις σου και το 'είναι' σου για την κοινωνική πρόοδο.
Και τώρα, Κώστα, τα τελευταία χρόνια, με τις βάρβαρες πολιτικές που εφαρμόζουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, τώρα που προσπαθούν να φτωχοποιήσουν το 99% των πολιτών, τώρα που η Αυτοδιοίκηση παλεύει να βγάλει τη θηλιά που της έχουν περάσει, τώρα, Κώστα, σε είχαμε περισσότερη ανάγκη. Τώρα σε θέλαμε δίπλα μας, για την ανατροπή και για την καρποφορία όσων με πείσμα, επιμονή και υπομονή για πολλά χρόνια σπείραμε. Κώστα, μέσα στον ανείπωτο πόνο που νιώθει η οικογένειά σου, θα είναι παρηγοριά και θα τους συντροφεύει η κληρονομιά που τους άφησες, το στίγμα σου και η αγάπη και εκτίμηση μιας ολόκληρης κοινωνίας".
Εκ μέρους της περιφερειακής παράταξης Ριζοσπαστική Οικολογική Συνεργασία Πολίτες Ενάντια στο Μνημόνιο, αποχαιρέτισε τον Κώστα Κουρκούτη ο περιφερειακός σύμβουλος Ν. Στουπής: "Οι νεότεροι μάθαμε από αυτόν. Τον τιμούμε για την συμμετοχή του, τον ευχαριστούμε για όσα μας έμαθε… Θα τον θυμόμαστε…".
"Στάθηκες πραγματικά αντάξιος, όπως ταίριαζε στην πόλη που σε ανάθρεψε. Και όπως λέει ο Θουκυδίδης, 'σε ανθρώπους που στάθηκαν με έργα, με έργα πρέπει να εκφραστούν και οι τιμές'. Η πολιτική σου παρακαταθήκη θα παραμείνει φως λαμπρό που θα μας καθοδηγεί στο παρόν και στο μέλλον", τόνισε ο Θ. Σκούμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου