Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Αναφορά στην ημερίδα της ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ ΟΤΑ στη Θήβα : ‘’ Ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στη 2η Διαχειριστική Ενότητα της Περιφερειακής Ενότητας ’’ (23.1.2013 )

                                                    Από τον πολιτικό  μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου
                  
Η  πρόταση  της ΔΕΠΟΔΑΘ  που ακούσαμε απόψε βρίσκεται  σχεδόν στον αντίποδα της προ  τριετίας αρχικής  που  είχε γίνει στην ίδια αίθουσα με  κεντρικό της ’’ μότο ‘’ την καύση των απορριμμάτων.  Άλλαξε  προφανώς κάτω από την καταλυτική τότε κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας . Πράγματι σε μια ογκώδη ανεπανάληπτη- για τα χρονικά του τόπου - συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία  την 12.3.2010 ο Θηβαϊκός  λαός διατράνωσε η αντίθεσή του  στην καύση , αποδοκίμασε, απογύμνωσε  και ανάγκασε σε αναδίπλωση σύσσωμο το πολιτικό ( κοινοβουλευτικό και αυτοδιοικητικό) ‘’λόμπι’’ της  καύσης  που είχε δείξει να ‘’θαμπώνεται ‘’ από τη στίλβη της μεγάλης οικονομικής επιφάνειας των  επίδοξων μελλοντικών επενδυτών  . Τότε όπως και απόψε κεντρικός ομιλητής   ήταν ο χημικός κ. Φίλος.
Η αντίδραση ήρθε μετά  μια ευρεία ενημέρωση  των Θηβαίων δημοτών  και όχι μόνο στην   ημερίδα που είχαν γίνει  εδώ μέσα   για  την  ‘’επαπειλούμενη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων στην Στερεά Ελλάδα  και οι επιπτώσεις    στη δημόσια υγεία, στο περιβάλλον και στους δημότες ‘’ από την ΠΟΕ –ΟΤΑ (20.2.2010)  
 Όμως  και με τη νέα ‘’βελτιωμένη’’ αποψινή έκδοση  , οι πολίτες  συνεχίζουν να παραμένουν υποψιασμένοι ,επιφυλακτικοί  και αν δεν απαντηθούν θα φύγουν με  ερωτήματα για τους παρακάτω λόγους:
 1) Ο  επιχειρηματικός όμιλος  του κ. Μπόμπολα  που ως γνωστό είναι δικτυωμένος βαθιά μέσα στους αρμούς του κράτους  έχει  ξανά πολιορκήσει σαν σύγχρονος Πολυνείκης  την Θήβα αυτή τη φορά  όχι με τα στρατεύματα αλλά  με την αγορά  αγροτικής γης και σαν καλός παίχτης στο επιχειρηματικό πεδίο δεν είχε την αφέλεια να επιλέξει χωρίς να ξέρει.
2 Ο κ. Φούχτελ περνάει τα Δημαρχεία για να εντοπίσει επιχειρηματικές ευκαιρίες (μεταξύ των οποίων και κυρίως τα απορρίμματα) που να παραδώσει στο γερμανικό κεφάλαιο για εκμετάλλευση . Η εφημερίδα ‘’ΤΟ ΒΗΜΑ’’ 24.6.2012 έγραψε ότι «…ο Μπουτάρης βρήκε το Γερμανό του….». Μαθαίνω φίλε δήμαρχε της Αλιάρτου που συμμετέχεις στο Δ.Σ. της ΔΕΠΟΔΑΘ ότι ψάχνει παλιούς χάρτες της Κωπαΐδας. (1)
3)  Βλέπουμε και ακούμε  fast track διαδικασίες   αδειοδότησης 
 4) Κατασκευάζεται   μέσω ΣΔΙΤ ( Σύμπραξη Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα) εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων Βορειοανατολικής Αττικής , από τον Περιφερειάρχη   κ. Σγουρό (22.1.2013)  στο πλαίσιο υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Απορριμμάτων.. Ας έχει υπόψη ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μουλκιώτης τι κάνει ο πρόεδρος  ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε) που έχουν ως πρότυπό τους
5 ) Οι πολίτες θεωρούν ότι οι επιχειρηματίες ατενίζουν  τα σκουπίδια ως ‘’πακτωλό ’’ , πού σημαίνει ότι η εγκατάσταση της ΔΕΠΟΔΑΘ πολιορκημένη καθώς είναι, τελικά δεν θα γλιτώσει την αρπάγη της ιδιωτικοποίησης αφού  στα πλαίσια του μνημονίου βλέπουμε εκποιήσεις δημόσιας περιουσίας
6)  Για την βιωσιμότητα όμως  της επένδυσης  ο όγκος των τοπικών απορριμμάτων  είναι μικρός, άρα θα πρέπει να μεγαλώσει και θα μετεξελιχθεί σε  χοάνη υποδοχής και καύσης  ή -επί  την πιο light έκφραση- θερμικής επεξεργασίας σκουπιδιών  και τοξικών-ρυπογόνων βιομηχανικών  απόβλητων Οινοφύτων – Σχηματαρίου  και όχι μόνο.
 7) Βρίσκεται σε προνομιακή  θέση αφού   είναι κοντά στο υδροκέφαλο λεκανοπέδιο Αττικής , περνούν  δίπλα του  σημαντικοί  οδικοί άξονες στο  κέντρο βάρους χάρτη της Αν. Στέρεας .
Νομίζω ότι μετα από αυτά σαν δημότες να  μην εφησυχάσουμε και αν θέλουμε και  πρέπει να τα αποτρέψουμε .
Από την αρχαιότητα ακόµη  η διαχείριση των απορριμμάτων έδειχνε την αρνητική πλευρά των πόλεων.
Η κεντρικότερη  οδός της πόλης τελειώνει εκεί που αρχίζει η οδός στην οποία έχει πρόσωπο  το παρόν  ‘’Συνεδριακό Κέντρο ‘’ φέρει το όνομά του  Επαμεινώνδα και στην αρχή της  δεσπόζει ο ανδριάντας του.
Υπήρξε σηµαντικός  πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης όχι μόνο της Θήβας αλλά και της αρχαίας Ελλάδας, εκείνος που επινόησε την  πολεμική διάταξη της ‘’Λοξής Φάλαγγας ‘’ .
Για να του περιορίσουν την ισχύ και υποβιβάσουν την αίγλη  του,  όταν αναρριχήθηκαν στην εξουσία  οι  πολιτικοί του  αντίπαλοι του ανέθεσαν  την διαχείριση των απορριμμάτων και την  καθαριότητα της πόλης .  Εκείνος όμως δεν ένιωσε να υποτιμάται και  ανέδειξε τα καθήκοντα αυτά  πρωτεύοντα στην δημοτική δραστηριότητα.
Αυτό επέδρασε στο να τον μιμηθούν μετά  όσοι  ήθελαν να αναμειχθούν στα δρώμενα και τα κοινά της πόλης . Με αυτό θέλω  να υπογραμμίσω   κλείνοντας ότι έχουμε και ιστορικό χρέος ….

*** Υ.Γ   Στο τέλος της εσπερίδας και υπό την πίεση του χρόνου έγινε από τον κ Θαν. Σκούμα ( σε συνεργασία με το Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς)  μια  άλλη πρόταση που περιέχει ‘’την αερόβια επεξεργασία(κομποστοποίηση) ‘’ως βασική της παράμετρο
Η ΔΕΠΟΔΑΘ   θεωρεί συγκλίνουσες τις δύο προτάσεις αλλά  προφανώς δεν είναι ,αφού  κεντρικός άξονας της δικής της είναι  ‘’η  αναερόβια χώνευση των  αστικών στερεών αποβλήτων ‘’ και εξ αυτού είναι  κοστολογικά  αυξημένη( περίπου 3πλάσια).
Κάθε μέθοδος έχει τα ‘’συν ‘’και τα  ‘’πλην’’ αλλά  η έλλειψη του χρόνου δεν επέτρεψε να αναδειχθούν , να προβληματίσουν και  να απαντηθούν .Έτσι στο μεγαλύτερο μέρος το πολυπληθές ακροατήριο δεν αποχώρησε σοφότερο όπως θα έπρεπε αλλά με την αίσθηση ότι υπάρχει αβυσσαλέα προσωπική αντιπαράθεση ,συνοδευόμενη από κάποια ‘’ καρυκεύματα’’ εντυπωσιασμού.
Για το « τι μέλλει γενέσθαι» αποκλειστικός αρμόδιος είναι ο Θηβαϊκός Λαός στον οποίο θα πρέπει να τεθούν προς έγκριση  οι δύο μέθοδοι .Νομίζω ότι το ζήτημα όχι μόνο δεν έκλεισε  αλλά απεναντίας τώρα μόλις άνοιξε και επιβάλλεται εκ των πραγμάτων να υπάρξει υπάρξει συνέχεια……
(1) Ήδη εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου '' Ανάπτυξη και αξιοποίηση 5 ακινήτων του Δήμου Πειραιά με σύμβαση παραχώρησης χρήσης και εκμετάλλευσης(αρ.23 Ν 3669/2008)'' για 40 χρόνια  ( 'Αυγή ' 30.1.2013)







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου