Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Αυξάνονται ανησυχητικά τα εμφράγματα λόγω… Δ.Ν.Τ.!


Τι είπε στον «Π.Λ.» ο Ηπειρώτης Καρδιολόγος Στ. Φούσας


• Πολλαπλές είναι οι παρενέργειες που έχει η παρουσία του …Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη χώρα μας, αφού σε αυτά τα δυο χρόνια περίπου, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα εμφράγματα του μυοκαρδίου!
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαβήτη, Παραγόντων Κινδύνου και Καρδιάς, στο οποίο Πρόεδρος είναι ο γνωστός Ηπειρώτης γιατρός, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Στέφανος Φούσας (φωτό).
Όπως σημείωσε ο κ. Φούσας στον «Π.Λ.», μαζί με όλους τους παράγοντες που οδηγούν σε έμφραγμα του μυοκαρδίου, πλέον είναι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (!), η παρουσία του οποίου συνδέεται και με την ψυχολογική καταρράκωση του κόσμου.

Όχι στην καθιστική ζωή… 
Ο διακεκριμένος γιατρός, που σήμερα είναι Συντονιστής- Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του «Τζανείου» Νοσοκομείου Πειραιά, σημείωσε στον «Π.Λ.», ότι η μάστιγα του αιώνα μας είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα. «Σήμερα, όσοι δεν καπνίζουν, αλλά κάνουν καθιστική ζωή διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο να κάνουν έμφραγμα! Βέβαια και οι άλλοι παράγοντες κινδύνου, σάκχαρο, χοληστερίνη, παχυσαρκία κ.α. παίζουν μεγάλο ρόλο» είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Φούσα, στην Ελλάδα ακόμη χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα για την πρόληψη όλων των παραγόντων κινδύνου. «Το Πανελλήνιο Ινστιτούτο στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού» είπε και τόνισε, ότι «όποιος πάθει έμφραγμα πρέπει να πάει γρήγορα στο Νοσοκομείο. Γιατί είναι γεγονός, ότι το 70% καθυστερεί να φθάσει σε αυτό».

Υψηλό το επίπεδο… 
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά από τον «Π.Λ.», για το επίπεδο των δυο Νοσοκομείων στα Γιάννινα και των καρδιολόγων ιατρών, ο κ. Φούσας ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας, ότι στα Γιάννινα υπάρχουν τα δυο Νοσοκομεία στα οποία γίνονται αγγειοπλαστικές. «Το επίπεδο είναι πολύ καλό. Να έχουν εμπιστοσύνη οι πολίτες στους καρδιολόγους της περιοχής» είπε.
Η συνέντευξη…
Να σημειωθεί, ότι πρόσφατα ο κ. Φούσας υπό την ιδιότητα του Προέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαβήτη, Παραγόντων Κινδύνου και Καρδιάς έδωσε (μαζί με τον κ. Ανδρέα Μελιδώνη, Αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου) συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, για τους κινδύνους που υπάρχουν και που οδηγούν στο έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Όπως έγινε γνωστό, το έμφραγμα του μυοκαρδίου παραμένει η κύρια αιτία θνητότητας, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να τονίζουν την ανάγκη άμεσης κλήσης για πρώτες βοήθειες και έγκαιρης άφιξης του ασθενούς στο Νοσοκομείο.

Οι διαβητικοί… 
Σύμφωνα με τον κ. Μελιδώνη, Παθολόγο – Διαβητολόγο, Συντονιστή Διευθυντή της Α’ Παθολογικής Κλινικής και του Διαβητολογικού Κέντρου του «Τζανείου» Νοσοκομείου, οι διαβητικοί παρουσιάζουν διπλάσιο (οι άνδρες) και τριπλάσιο έως τετραπλάσιο (οι γυναίκες) κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος μυοκαρδίου συγκριτικά με μη διαβητικούς. Το 70% των διαβητικών πεθαίνουν από στεφανιαία νόσο.
«Οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος μυοκαρδίου με αυτόν των μη διαβητικών που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια. Ο διαβήτης, δηλαδή,  γηράσκει πρόωρα την καρδιά» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μελιδώνης, που, όπως και ο κ. Φούσας, στάθηκε στην σημασία που έχει για τον ασθενή η πρόληψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου