Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ: Αντικατάσταση του κυρίαρχου προτύπου παραγωγής από ένα ριζικά διαφορετικό σχέδιο ανάπτυξης

 Παρουσίαση του προγράμματος από την Ηρώ Διώτη και την Κατερίνα Ιγγλέση 
‘’ΑΥΓΗ’’ : 07/06/2012
Με στόχο τη ριζική αλλαγή του κυρίαρχου προτύπου παραγωγής και κατανάλωσης παρουσίασε χθες η Ηρώ Διώτη, υποψήφια βουλευτής Λάρισας, την πολιτική και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον σε εκδήλωση του κόμματος στο κεντρικό προεκλογικό περίπτερο. Η Η. Διώτη τόνισε πως η παραγωγή του συγκεκριμένου προγράμματος είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς ιδιαίτερα των τελευταίων δύο ετών σε συνεργασία με όσους και όσες έχουν επιστημονική γνώση πάνω στο αντικείμενο ή είχαν συμμετοχή στα τοπικά περιβαλλοντικά κινήματα.
Στην εκδήλωση μίλησε και η Κατερίνα Ιγγλέση, υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική. Η Κ. Ιγγλέση, δραστήριο μέλος του τοπικού κινήματος “Ενάντια στην εξόρυξη του χρυσού”, μετέφερε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το φυσικό περιβάλλον αλλά και η κοινωνία στη Χαλκιδική λόγω των διαδικασιών εξόρυξης του μετάλλου. “Χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων αποψιλώθηκαν, το όρος Κάκαβος αποστραγγίστηκε, η φυσική και οικονομική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη” τόνισε η Κ. Ιγγλέση.
Η Η. Διώτη τόνισε την ευθύνη που φέρουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Παπαδήμου και ιδιαίτερα ο κ. Παπακωνσταντίνου ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ για μια σειρά καταστροφικών νομοσχεδίων για το οικοσύστημα. “Με το περιβάλλον να είναι ένα από τα πολλά θύματα του νεοφιλελευθερισμού και της μνημονιακής πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει ένα ριζικά διαφορετικό παραγωγικό, κοινωνικό και οικολογικό σχέδιο ανάπτυξης που θεωρεί το οικοσύστημα πόρο προς διατήρηση και όχι προς καπιταλιστική εκμετάλλευση”, είπε χαρακτηριστικά η υποψήφια βουλευτής. Με βάση την κλιματική αλλαγή και τις εξελίξεις  γύρω από αυτήν, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στις παραγωγικές δυνάμεις και τους πόρους κάθε περιοχής, επιδιώκει την ισορροπία των τριών τομέων παραγωγής και διαφυλάσσει πλήρως το περιβάλλον.
 Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για το περιβάλλον το επόμενο διάστημα
Βασική προϋπόθεση για την άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής είναι η κατάργηση ή αναθεώρηση μιας σειρά νόμων που ψηφίστηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Ενδεικτικά η Η. Διώτη παρουσίασε τους κομβικότερους, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεχνά και μια σειρά άλλων νόμων που δεν αναφέρθηκαν στην παρουσίαση. Οι σημαντικότεροι είναι:
* Κατάργηση του Ν. 3986/2011 (εφαρμοστικός του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος) με τον οποίο ιδρύεται «ταμείο αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας», μέσω του οποίου εκποιείται όλος ο πλούτος της χώρας: ΔΕΚΟ, ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, δικαιώματα εξόρυξης κ.ά. Μαζί με την ιδιωτική εκποιείται και η δημόσια περιουσία του κράτους (αιγιαλός, δάση, αρχαιολογικοί χώροι, σπήλαια, περιοχές οικοανάπτυξης κ.ά.), η οποία βάσει του Συντάγματος είναι αναπαλλοτρίωτη.
* Κατάργηση των διατάξεων του γνωστού Fast track που προβλέπουν την εκμετάλλευση της δημόσιας γης καθ’ υπέρβαση της περιβαλλοντικής, χωροταξικής και αρχαιολογικής νομοθεσίας.
* Κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3986/2011 με τις οποίες παραχωρούνται αιγιαλοί και παραλίες για προσχώσεις προς ανοικοδόμηση (τύπου Ντουμπάι).
* Κατάργηση της υφιστάμενης νομοθεσίας περί τουριστικών κατοικιών. Με τη νομοθεσία αυτή κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και τα τελευταία ίχνη του εναπομείναντος φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας και να μεταφερθεί στη χώρα μας το οικοδομικό πρότυπο της Ισπανίας (φούσκα ακινήτων), το οποίο έχει καταρρεύσει.
* Κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης (Ν. 4062/2012) περί αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Με τις ρυθμίσεις αυτές παραδίδεται στην άγρια ανάπτυξη έκταση 6.204 στρ. που περιλαμβάνει το πρώην αεροδρόμιο, όλη την παραλία Ελληνικού από τον Άλιμο έως τη Γλυφάδα αλλά και τον αιγιαλό και τον υποθαλάσσιο χώρο, καθώς προβλέπονται νέες εκτεταμένες προσχώσεις. Η έκταση αυτή παραχωρείται σε ελληνικά ή ξένα ιδιωτικά συμφέροντα προκειμένου να δομηθούν 3.760.000 τ.μ. κτηρίων ύψους 16 μ. στην παραλία, με χρήσεις τουριστικών εγκαταστάσεων, κτηρίων διασκέδασης, καζίνων, διοικητικών και εμπορικών κτηρίων, κατοικιών κ.λπ. Σε αντίθεση με αυτή την πολιτική, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων.
* Κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων (Ν. 4014/2011) με τις οποίες ξηλώθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση και ό,τι απομένει ανατίθεται σε ιδιώτες, όπως για παράδειγμα η αξιολόγηση ΜΠΕ και οι περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις.
* Και τέλος κατάργηση ή αναθεώρηση μιας σειράς ακόμα νόμων που αφορούν τη δόμηση, τις τουριστικές εγκαταστάσεις, τα δάση και τους δασικούς χάρτες -που δεν υπάρχουν- κ.ο.κ.
 Οι θέσεις για την ενέργεια
Αναλυτικές προτάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεσμεύεται να εκπονήσει ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα ενεργειακού σχεδιασμού για τη μείωση της παραγωγής και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με στόχο τη ριζική διαφοροποίηση του ενεργειακού μοντέλου. Προκρίνεται ένα πρότυπο ενεργειακής αυτάρκειας και αποκεντρωμένης διαχείρισης με κανόνες τόσο σε χώρους που κατοικούνται όσο και στην ύπαιθρο με κριτήριο της ανάγκες και όχι τα κέρδη των επενδυτών. Η χωροθέτηση ΑΠΕ δεν θα γίνεται σε προστατευόμενες περιοχές, δάση και αιγιαλούς και δεν θα επιτρέπει τη λεηλασία της δημόσιας γης που προβλέπει το πρόγραμμα "Ήλιος" (π.χ. η δέσμευση τεράστιων εκτάσεων για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών).
Εξίσου σημαντικό για τις ΑΠΕ είναι πως οι εξωφρενικά υψηλές τιμές όχι μόνο επιβαρύνουν τον καταναλωτή αλλά και μπλοκάρουν όλο το σύστημα. Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως είναι ριζικά αντίθετος με την πυρηνική ενέργεια και δεσμεύεται να εργαστεί διεθνώς για να σταματήσει η χρήση της.
 Για τις εξορύξεις και τη διαχείριση απορριμμάτων
Με παράδειγμα προς... αποφυγή τις περιπτώσεις της Οίτης (βωξίτης) και της ΒΑ Χαλκιδικής (χρυσός), την περιβαλλοντική λεηλασία και τον οικονομικό μαρασμό των περιοχών, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ένα πλαίσιο για τον ορισμό των περιπτώσεων που επιτρέπονται εξορύξεις και των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούν ώστε να προστατεύονται οι φυσικοί πόροι και η ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες, που προβάλλονται από διάφορους κύκλους ως άμεση λύση για την έξοδο της χώρας από την κρίση, σχετικές επιλογές μπορεί να συζητηθούν μόνο εφόσον εκπονηθεί συνολικό σχέδιο ερευνών (σεισμικές έρευνες, γεωτρήσεις, κ.λπ.) και οι αναγκαίες μελέτες αξιολογηθούν κατάλληλα. Η όποια αξιοποίηση των κοιτασμάτων προϋποθέτει εκπόνηση εθνικού σχεδίου με συνεκτίμηση των γεωπολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών, ενεργειακών και περιβαλλοντικών παραμέτρων.
Προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων είναι οι δράσεις σε επίπεδο δήμων, γειτονιάς, χώρων εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα μοντέλο διαχείρισης σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον και θέτει μια σειρά προταιρεοτήτων όπως η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση μικρής κλίμακας κ.ά. Βασική προϋπόθεση είναι η ριζική αλλαγή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων και το συγκεντρωτικό μοντέλο των μεγάλων κεντρικών εγκαταστάσεων, καθώς και να σταματήσει η κατασκευή των 4 μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, που, εκτός των άλλων, είναι διαστασιολογημένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να δέχονται το σύνολο, σχεδόν, των σύμμεικτων απορριμμάτων, υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια εναλλακτικής διαχείρισης, ανακύκλωσης - κομποστοποίησης κ.λπ.
 Η ελπίδα στην Αριστερά
“Μόνο η Αριστερά μπορεί να εγγυηθεί την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και να προωθήσει την ανάπτυξη και την ευημερία του κοινωνικού συνόλου και των εργαζομένων και όχι την ευημερία των αριθμών και του κεφαλαίου”, τόνισε η Η. Διώτη. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι θέσεις του να επιτευχθούν μέσα από συλλογική, δημοκρατική δουλειά, σε συμπόρευση και συνεργασία με τα τοπικά κινήματα, άλλες συλλογικότητες και επιστημονικές ομάδες. Τον τελευταίο λόγο σε κάθε εγχείρημα θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες.
Στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για το Περιβάλλον παρευρέθηκαν και συνέβαλαν στη συζήτηση μέλη τοπικών κινημάτων όπως από την Εύβοια και αλλού, από συλλογικότητες αλλά και άνθρωποι που στη συζήτηση που ακολούθησε συνεισέφεραν με την παρέμβασή τους στον εμπλουτισμό του προγράμματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου