Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ :ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗΣ


  

Ποιοι είναι οι μηχανισμοί που εξηγούν τη σημερινή κρίση; Συνδέεται η ελληνική με την παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού;  Πώς σχετίζεται με την πορεία της Ευρώπης; Πώς και γιατί αντιδρούν οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις; Υπάρχει διέξοδος προς τα αριστερά, προς όφελος των εργαζόμενων τάξεων και των πολλών; Πώς μπορεί να υλοποιηθεί;
Σ’ αυτά τα ερωτήματα απαντούν οι Κώστας Λαπαβίτσας και Στάθης Κουβελάκης, συνδυάζοντας ανάλυση και πρόταση. Εξηγούν τον κεντρικό ρόλο που παίζει η δομή της ευρωζώνης και της ίδιας της ΕΕ στην παροξυστική μορφή που παίρνει η κρίση στην Ελλάδα και στις χώρες της περιφέρειας. Φωτίζουν τις αλληλένδετα οικονομικές και πολιτικές πτυχές της που οδηγούν στη νεοαποικιοποίηση της χώρας και την κατάλυση της δημοκρατίας. Σκιαγραφούν τις δυνατότητες και τα όρια των λαϊκών κινητοποιήσεων που σημάδεψαν την τελευταία περίοδο. Χαράζουν τους άξονες μιας εναλλακτικής πρότασης με αιχμή τη στάση πληρωμών και την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και στόχο τη βαθιά αλλαγή οικονομίας και κοινωνίας. Μιας πρότασης που απαιτεί νέα συμμαχία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων με πυρήνα μια Αριστερά με ανατρεπτικό προσανατολισμό.

Ο Κώστας Λαπαβίτσας είναι καθηγητής οικονοµικών στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου του Λονδίνου. Ειδικεύεται στο χρηµατοπιστωτικό τοµέα και στην ιαπωνική οικονοµία. Έχει δηµοσιεύσει πλήθος επιστηµονικών άρθρων στα αγγλικά, στα ιαπωνικά και στα ελληνικά. Έχει διδάξει σε πανεπιστήµια της Ιαπωνίας, της Τουρκίας και αλλού, ενώ, επίσης, αρθρογραφεί στον ελληνικό Τύπο. Από τις εκδόσεις µας κυκλοφορούν επίσης τα συλλογικά έργα στη συγγραφή των οποίων συµµετείχε Η Ευρωζώνη Ανάµεσα στη Λιτότητα και την Αθέτηση Πληρωµών και Ρήξη; ∆ιέξοδος από την Κρίση της Ευρωζώνης.

Ο Στάθης Κουβελάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο King’s College του Πανεπιστηµίου του Λονδίνου. Έχει δηµοσιεύσει εκτενώς σε θέµατα µαρξιστικής θεωρίας, σύγχρονης σκέψης και κοινωνικών κινηµάτων, βιβλία και µελέτες του έχουν µεταφραστεί και κυκλοφορούν σε οκτώ γλώσσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου