Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Ώρα σύγκλισης άλλως «… οι καιροί ου μενετοί…..»


Από τον πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου  (ημερομηνία:5.5.2012)
Είμαστε σε  ένα σημείο  καμπής της ιστορικής μας πορείας , με γραφική παράσταση απρόβλεπτη και  με  τον πυκνό πολιτικό χρόνο  ως συντεταγμένη .
Πολύ κοντά στο σημείο οικονομικής, κοινωνικής, θεσμικής, αξιακής, ηθικής  ,πολιτισμικής κατάρρευσης.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαιτούνται δράσεις, τολμηρές προτάσεις και λύσεις επίσης έκτακτης ανάγκης
Ο ρεαλισμός του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού αποδείχτηκε ουτοπία.  Έταξε τον παράδεισο και οδήγησε στην κόλαση.  Παρά την επιμονή και τα λεγόμενα του  κ. Σαμαρά  ,είναι οφθαλμοφανής  η αδυναμία της ΝΔ να αποσπάσει την αυτοδυναμία.
«H συγγνώμη των αρχόντων δεν είναι συχνά ,παρά μια πολιτική  για να κερδίσουν την αφοσίωση των λαών» μας λέει ο Λα Ροσφουκό
Όμως  η αναγόρευση  της συγγνώμης  προεκλογικά από τον κ. Βενιζέλο  σε υπέρτατη πολιτική πράξη-όπως ο ίδιος εμφαντικά τόνισε- και η αποστασιοποίηση  του από τους ‘’άθλους’’  του προκατόχου του έπεσαν στο κενό.    Σε κάθε περίπτωση  το  κυβερνητικό ‘’σχήμα’’( Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ  ποσοστού  το πολύ 35%)   με τη πριμοδότηση   των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα,    δεν νομιμοποιείται να εφαρμόσει τα μνημόνια ,άρα θνησιγενές.Η νίκη του θα είναι  πύρρειος
Με εξαντλημένα τα ‘’καύσιμα’’ το  παραπάνω σύστημα είναι σε ελεύθερη πτώση  και προσβλέπει  να σωθεί με το  ‘’αλεξίπτωτο’’  της  ανασύνθεσης του  πολιτικού σκηνικού, διασπώντας τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας.
Εκτιμώ ότι την επαύριο  των εκλογών , θα δρομολογηθεί η αναδιάταξη του πολιτικού τοπίου για τη σύμπηξη  ενός αμιγούς  αστικού κόμματος του νεοφιλελευθερισμού  πού θα προκύψει από τη διάσπαση  των αφυδατωμένων ήδη  παραδοσιακών  κόμματων .
Σήμερα είναι σε ετοιμότητα , η ΝΔ, φέτες του  ΠΑΣΟΚ, ο ΛΑΟ.Σ ,   ίσως και η απευκταία   συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ .
Είναι λοιπόν ιστορική  λοιπόν ανάγκη και ευθύνη της Αριστεράς  σε αυτό το κόμμα-μέτωπο,  να αντιπαρατάξει  το δικό της μέτωπο  για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο τοπίο  την  επόμενη των εκλογών 
Ο λαός  θέλει οι  δυνάμεις της Αριστεράς να ανταποκριθούν στις προσδοκίες  και να εκπληρώσουν επάξια τον ιστορικό τους ρόλο.
 Ένα  νέο μπλοκ εξουσίας είναι απόλυτα εφικτό. Η διακυβέρνηση της χώρας από μια αριστερή-προοδευτική συμμαχία δεν είναι ουτοπία.
Οι Αριστερές δυνάμεις  να υπερβούν τα κομματικά τους τείχη να συγκλίνουν και συμφωνήσουν σε μια κυβερνητική ανατρεπτική πρόταση-απάντηση στο κυοφορούμενο «κόμμα της αστικής συσπείρωσης » . Πάντα οι ανατροπές    στην  Ιστορία επωάσθηκαν και γράφτηκαν  με συγκλίσεις   ,πολύ περισσότερο  γιατί  «… οι καιροί ου μενετοί…..»
Όταν η χώρα, οι εργαζόμενοι, η κοινωνία, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αύριο,   σήμερα δεν έχουμε τον χρόνο και δεν χωρεί η πολυτέλεια να  διαφοροποιούμαστε  σε  επί μοντέλα διακυβέρνησης, παραγωγής, οικονομίας .
Υπέρτατο χρέος   η  ταχύτατη εκπόνηση μιας ελάχιστης εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης απέναντι στη  δημοκρατική συρρίκνωση ,στις πλευρές της  κρίσης  που προανέφερα. Μια πρόταση  όχι  για να γίνει  η Ελλάδα η  καλύτερη  στον πλανήτη , αλλά για να  μη γίνει  η  χειρότερη  που υπάρχει σ΄αυτόν.
Αρκετά ο λαός, αδικήθηκε,  παραπλανήθηκε , εμπαίχτηκε , ταπεινώθηκε , ενοχοποιήθηκε , περιθωριοποιήθηκε  . Είναι ώρα  να ανεβεί στην αυλαία ,  με  καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις .
Να υποχρεώσει  τις ηγεσίες να  συγκλίνουν  επί τέλους σε ένα  πολιτικό μπλοκ εξουσίας .
Αυτή είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη  για την πολιτική ενότητα της Αριστεράς.
Σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ ρεαλιστικές οι  «ουτοπικές » αυτές  ιδέες   με αριστερό πρόσημο  και μπορούν να γίνουν ηγεμονικές στην κοινωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου