Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Ποιοι τρόποι εξετάζονται για διάσωση της αγοράς ακινήτων

Εντείνονται οι φόβοι για μπαράζ κατασχέσεων

Δάνεια για… 99 χρόνια, leasing και «πάγωμα» κεφαλαίου

• Τρόπους για να δοθεί κάποια λύση στα συνεχώς αυξανόμενα στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» και στην βαθιά ύφεση, στην οποία έχει πέσει η αγορά ακινήτων, εξετάζει ο τραπεζικός κλάδος. Κι αυτό, σε μια περίοδο που δεν φαίνεται ν’ αλλάζει κάτι προς το καλύτερο, αφού μόλις χθες και ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2013. 
Οι μισθοί αν δεν μειώνονται, παγώνουν, οι φόροι αυξάνουν και οι υποχρεώσεις μας πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα μοιραία κάποιες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν. Συνήθως μέσα σ’ αυτές συγκαταλέγονται τα πάσης φύσεως τραπεζικά δάνεια, αφού οι περισσότεροι πολίτες καθυστερούν την εξόφληση των δόσεων, βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα άλλες πληρωμές.
Με την υπάρχουσα κατάσταση στην στεγαστική αγορά, εύλογοι είναι οι φόβοι των τραπεζών για μπαράζ κατασχέσεων και πλειστηριασμούς, κάτι όμως που απεύχονται να συμβεί, καθώς η πτώση της ζήτησης και της προσφοράς στην αγορά νέων κατοικιών αντικατοπτρίζεται και στην πτώση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια, των οποίων το υπόλοιπο μειώθηκε κατά -3,4% τον Μάρτιο του 2012.

Δάνεια για… 99 χρόνια!
Για αυτό το λόγο, λοιπόν οι τράπεζες εξετάζουν λύσεις για να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι δόσεις στα στεγαστικά δάνεια, αφού στόχος τους είναι οι δανειολήπτες, που σήμερα βρίσκονται στο «κόκκινο», να καταφέρουν και πάλι να εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Στο τραπέζι, σύμφωνα με την «Ημερησία», έχουν πέσει διάφορα μοντέλα, τα οποία εφαρμόζονται στην Ισπανία και την Αγγλία.
Για παράδειγμα, στο αγγλικό μοντέλο ο δανειολήπτης δεν αγοράζει το ακίνητο αλλά τη χρήση του για 99 χρόνια! Αγοράζοντας τη «χρήση» σε περίοδο που οι τιμές είναι χαμηλές, ο δανειολήπτης μπορεί να κερδίσει, μεταβιβάζοντας τη χρήση του ακινήτου όταν οι τιμές ανέβουν. Αυτό το μοντέλο όμως «χωλαίνει» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα σε επίπεδο νομοθεσίας, αλλά και επειδή δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές υποστήριξης (ηλεκτρονικές πλατφόρμες κτηματολογίου-υποθηκοφυλακείων).

Και leasing 
Η άλλη λύση που επεξεργάζονται βασίζεται σε μοντέλο της Ισπανίας, που αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα από τη φούσκα στην κτηματαγορά. Στην περίπτωση αυτή υιοθετείται η λογική του leasing. Το δάνειο, δηλαδή, μετατρέπεται απευθείας σε μακροχρόνια μίσθωση.
Το ακίνητο περνάει στην κατοχή της τράπεζας και ο πελάτης δεν βαρύνεται πλέον με την υποθήκη του στεγαστικού. Όμως, η τράπεζα παραχωρεί το ακίνητο στον δανειολήπτη-ιδιοκτήτη, με μακροχρόνια μίσθωση, όπως ισχύει στις συμβάσεις leasing. Και μπορεί να μείνει στο «σπίτι» του για 25 ή 30 χρόνια, πληρώνοντας τίμημα αντίστοιχο ή κατώτερο του ενοικίου. Με τον τρόπο αυτόν μειώνεται το ποσό που πληρώνει ως δόση ο δανειολήπτης -έχει το πλεονέκτημα της φοροαπαλλαγής-, ενώ μπορεί να αποκτήσει το ακίνητο στη λήξη της σύμβασης, υπό την προϋπόθεση ότι κατά τη διάρκεια της σύμβασης ή στη λήξη της, θα καταβάλει στην τράπεζα επιπλέον ποσό, που αντιστοιχεί στην αξία του σπιτιού.
Για να μπορέσει να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μοντέλο θα πρέπει να αρθούν εμπόδια που έχουν να κάνουν με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Πάγωμα» πληρωμής κεφαλαίου
Ένα άλλο σχέδιο που έχουν στο συρτάρι τους οι τράπεζες, είναι το «πάγωμα» της πληρωμής κεφαλαίου για χρονικό διάστημα έως 5 χρόνια, με πληρωμή μόνο τόκων. Έτσι, για παράδειγμα ένας δανειολήπτης που έχει πάρει στεγαστικό ύψους 200.000 ευρώ, με επιτόκιο 4% και διάρκεια αποπληρωμής 25 χρόνια, πληρώνει σήμερα δόση 1.060 ευρώ τον μήνα. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση η δόση μπορεί να πέσει και κάτω από 600 ευρώ τον μήνα, δίνοντας την απαραίτητη ανάσα στον δανειολήπτη να εξυπηρετεί το δάνειό του.
***
Στο μεταξύ, με έντονους ρυθμούς συνεχίζεται η συρρίκνωση των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων. Πρόκειται για μια τάση που άρχισε να παρατηρείται από το 2008, συνεχίστηκε το 2011 με σχετικά ελεγχόμενο ρυθμό, αλλά τείνει να επιταχυνθεί στους πρώτους μήνες του 2012. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε πάνω από 6.000 υπολογίζονται οι μεσίτες, σε Αθήνα και περιφέρεια, που έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν επάγγελμα τα τελευταία τρία χρόνια! Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, ποσοστό 20%-25% των κτηματομεσιτών έχει αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό. Σημειώνεται πως την περίοδο 2006 -2008 πανελλαδικά απασχολούνταν 20.000-25.000 μεσίτες και 3.000 μόνο στην Αττική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου