Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Μετά τις εκλογές η... σταύρωση για το ΠΑΣΟΚ


 Λιονάκης Νίκος  : 15/04/2012   από την  " ΑΥΓΗ"
Με εμφανή σημάδια ηττοπάθειας οδεύει προς την κάλπη της 6ης Μαΐου το ΠΑΣΟΚ. Η περαιτέρω δημοσκοπική καθίζηση του κόμματος σε συνδυασμό με την απουσία ενδείξεων για μια προοπτική που θα δημιουργούσε αισιοδοξία στις τάξεις της Ιπποκράτους, έχει υποχρεώσει τον πρόεδρο του κόμματος να μιλάει ανοικτά για μη επίτευξη αυτοδυναμίας και παράλληλα να απευθύνει ξεκάθαρα πλέον εκκλήσεις για μετεκλογικές συνεργασίες.
Ενδεικτική της εσωστρέφειας στην οποία παραμένει εγκλωβισμένο το ΠΑΣΟΚ παρά την αλλαγή ηγεσίας και το νέο ξεκίνημα που προσπαθεί να σηματοδοτήσει με αυτή, είναι η επικέντρωση στο "κόμμα". Η αναφορά του και μόνο στο Εθνικό Συμβούλιο, ότι στόχος του είναι η συσπείρωση, δεν επικοινωνεί την εικόνα ενός κόμματος που μόλις τρεις εβδομάδες πριν το στήσιμο της κάλπης διεκδικεί με βάσιμες αξιώσεις την πρωτιά. Το ίδιο κλίμα εξέπεμψε και το γεγονός ότι σε διαδικτυακή του συνέντευξη χρειάστηκε να ερωτηθεί επανειλημμένα για το εάν είναι "υποψήφιος πρωθυπουργός", έως ότου να απαντήσει καταφατικά.
Όμως έχει περιγράψει ξεκάθαρα τον απώτερο στόχο του κόμματος, δηλαδή την πρωτιά στις εκλογές προκειμένου να δοθεί σε εκείνον η διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ώστε να έχει τον πρώτο λόγο για τις συνεργασίες που θα χρειαστούν για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Επί της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ είναι διαφωτιστική η αναφορά του Ανδ. Λοβέρδου ότι "η αφετηριακή θέση για ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς είναι να βγει πρώτο, να πάρει το bonus των 50 εδρών για να απευθυνθεί μετά στη ΔΗΜ.ΑΡ.". "Ελπίζω ότι υπάρχει και άλλη πολιτική δύναμη που μπορεί να συζητήσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν και άλλα κόμματα", είπε ο Ευ. Βενιζέλος, πετώντας το "μπαλάκι" στο κόμμα του Φ. Κουβέλη. Με αυτή την τακτική, το ΠΑΣΟΚ... κλείνει το μάτι στους "προοδευτικούς" ψηφοφόρους που επικαλείται όταν μιλά για "προοδευτικές συνεργασίες", καλώντας τους λίγο-πολύ να δώσουν την πρωτιά στο ΠΑΣΟΚ ώστε, ελλείψει αυτοδυναμίας, να σχηματίσει "προοδευτική συγκυβέρνηση". Σε αντίθετη περίπτωση, ο Αντ. Σαμαράς που θα έχει το "πάνω χέρι" θα σχηματίσει "συντηρητική συγκυβέρνηση".
Φυσικά, το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν έχει εγκαταλείψει την προοπτική της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. (όπως και αυτή, από την πλευρά της), ωστόσο οι διαφωνίες έως την κάλπη θα επικεντρώνονται στον επικεφαλής του σχήματος συνεργασίας. Ο Αντ. Σαμαράς άφησε να εννοηθεί ότι θα δεχόταν μόνο εάν ο ίδιος ετίθετο πρωθυπουργός, ο Ευ. Βενιζέλος εξέφρασε τη διαφωνία του μιλώντας για αναζήτηση μιας "φενάκης πρωθυπουργίας". Το περιθώριο που έχει δώσει το ΠΑΣΟΚ για συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό Σαμαρά είναι το πόσο θα πλησιάσει το ποσοστό αυτοδυναμίας, κάτι που είναι μάλλον αμφίβολο να προκύψει.
 Δημοσκοπική "πανωλεθρία" για τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.
Ωστόσο, πέρα από τις όποιες αντιπαραθέσεις θα προβάλλουν μεταξύ τους στο πλαίσιο του κλίματος πόλωσης που επιχειρούν έως την κάλπη, το μεγάλο πρόβλημα τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τη Ν.Δ. συνεπώς και για τη συνεργασία που προετοιμάζουν ώστε να εφαρμοστεί το Μνημόνιο που συνδιαμόρφωσαν, είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει ότι τα δύο κόμματα θα συγκεντρώσουν μαζί το πολυπόθητο ποσοστό του 51%.
Η εικόνα δημοσκοπικής "πανωλεθρίας" για τα δύο κόμματα αποτυπώνεται ανάγλυφα ακόμα και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οπότε ήταν δεδομένη η προσφυγή στις κάλπες. Ειδικότερα, στην Public Issue για την "Καθημερινή", αθροιστικά παρουσιάζουν 33,5% και στην Μetron Analysis που δημοσιεύεται στην "Ημερησία" 26,9%. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον εύρημα ωστόσο εντοπίζεται στη μέτρηση της Public Issue, βάσει του οποίου το πιθανότερο σενάριο, που αφορά σε συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει μόλις 10%, παρουσιάζοντας μάλιστα 2% πτώση, ενώ σαν πρώτη μορφή συνεργασίας προκρίνεται κατά 26% (αύξηση 5%) μια κυβέρνηση συνεργασίας των κομμάτων της Αριστεράς. Αυτά τα δεδομένα δικαιολογούν την "επίθεση" που από νωρίς έχουν ξεκινήσει και θα εντείνουν τα δύο κόμματα προς τα κόμματα της Αριστεράς.
Στην ίδια μέτρηση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το εύρημα για τη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων, με το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώνει 81% αρνητικές γνώμες και τη Ν.Δ. 73%. Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 14,5% έχοντας χάσει μια μονάδα μέσα ένα μήνα. Το στοιχείο της Pulse RC ("Ποντίκι") ότι μοιάζει να είναι περιορισμένη πλέον η δεξαμενή άντλησης ψήφων για το ΠΑΣΟΚ (και τη Ν.Δ.) εξηγεί εν μέρει και τις αναφορές του Ευ. Βενιζέλου για την αύξηση της συσπείρωσης, αλλά ταυτόχρονα δείχνει και τη δυσμενή κατάσταση που επικρατεί για το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, βάσει της έρευνας, με εξάντληση και του περιθωρίου πλήρους ενσωμάτωσης και της "μέτριας" πιθανότητας ψήφου, το ΠΑΣΟΚ δεν ξεπερνά το 17%, ενώ με την εκτίμηση της αποχής/λευκού/άκυρου στο 20%, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να ξεπερνά οριακά το 22%.
 Ο "ειλικρινής" μνημονιακός λόγος
Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν στο ΠΑΣΟΚ αφενός να υπερκεράσουν επικοινωνιακά αυτές τις αδυναμίες, αφετέρου να πείσουν για τον "μονόδρομο" του Μνημονίου που έχει μείνει μόνη η παράταξη να διατυμπανίζει -αφού ακόμα και η Ν.Δ., έστω και επικοινωνιακά, προσπαθεί (αν και ανεπιτυχώς) να κρατήσει αποστάσεις- είναι να υποστηρίζουν ότι ο πολιτικός τους λόγος εμφορείται από "ειλικρίνεια". Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ, τα οποία καλείται να ψηφίσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, "περιλαμβάνουν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα" και θα τα βρει "από τη μείωση των δαπανών και όχι από νέα φορολογικά έσοδα". Ο προεκλογικός χαρακτήρας τέτοιων αναφορών έγκειται στην... απαραίτητη "διευκρίνιση" που έρχεται συμπληρωματικά ότι οι περικοπές δεν θα αφορούν σε χαμηλούς μισθούς-συντάξεις και προνοιακά επιδόματα, αν τα έσοδα εισπραχθούν από άλλους πόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου