Κυριακή 15 Απριλίου 2012

ΠΑΣΧΑ: Γιορτή Ζωής και Ελπίδας


  από τον πολιτικό μηχανικό  Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου
  Στον ατέρμονα κύκλο της φύσης η ΑΝΟΙΞΗ διαδέχεται τη χειμερία νάρκη και  σ’  αυτό το πέρασμα η θρησκεία μας γιορτάζει την ΑΝΑΣΤΑΣΗ , γιορτή  όμως που βρίσκουμε  σε όλες σχεδόν τις προχριστιανικές « αφηγήσεις». .
 Δεν είναι τυπική γιορτή, πού την συντηρεί και την μεταφέρει η πα­ράδοση μέσα στους αιώνες. Συμβολίζει τη νίκη πάνω στον θάνατο, την ακατάλυτη βεβαιότητα ότι υστέρα από την πιο ζοφερή νύχτα θα ξανάρθει το φως.
Ο Νέος Ελληνισμός ανέκαθεν στις κρίσιμες διαδρομές της Ιστορίας του  συνέδεσε  τον ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ αυτό συμβολισμό ,   με τη λύτρωση από τη σκλαβιά, την απελευθέρωση από δεσμά, την αναγέννηση, την αναδημιουργία, την επανεκκίνηση ,την ελπίδα, με την χαρά της ζωής , την αυτοσυνείδηση του και με άξονα αυτή την κεντρική ιδέα  διαμορφώθηκε  η Ανάσταση του Γένους.
 Στις δύσκολες ώρες της δοκιμασίας, το έθνος γιόρταζε την ΑΝΑΣΤΑΣΗ , δηλα­δή την πεποίθηση του για την αναγέν­νηση και την άνοδο του στο φως από τον ‘’Αδη’’
Έγινε ο ζωντανός μύ­θος των Ελλήνων.  Η επαλήθευση του κύκλου της ζωής, το θαύμα της α­διάκοπης σπίθας, η πανηγυρική στι­γμή πού το φως διαλύει το σκοτάδι, πού έρχεται ως λύτρωση υστέρα από το  κορύ­φωση  του πάθους και του μαρτυρίου.
Το εφετινό  το ΠΑΣΧΑ αναμφισβήτητα  μας βρίσκει σε μια τέτοια  κρίσιμη  φάση , στο χείλος του πικρού ποτηριού  της- ούτε της πρώτης ούτε και  της χειρότερης -  οικονομικής χρεοκοπίας   Κάνω δύο ευχές  : Ο συμβολισμός της ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ  να φέρει την ΑΝΑΣΤΑΣΗ της χώρας μας από την σημερινή της  κατάσταση .  Έχουμε  χρέος να παλέψουμε και η επιτυχία είναι στο χέρι μας.
 Οι Έλληνες, ακόμη και αυτοί  που ΧΩΡΙΣ να ΦΤΑΙΝΕ ΣΗΚΩΝΟΥΝ τον ΣΤΑΥΡΟ της ΒΑΘΥΤΑΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ   από την φύση τους αισιόδοξοι, σήμερα πορεύονται με την θεληματική πεποίθηση ότι κανένας αγώνας δεν είναι μάταιος  και ότι δεν θα αργήσει η  ΑΝΑΣΤΑΣΗ.
Θα κλείσω και με μια  προσωπική:  εύχομαι ολόψυχα να αναστηθούν όλες οι κοιμώμενες κοινωνικά αποδεκτές ανθρώπινες επιθυμίες σας
               ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου