Κυριακή 22 Απριλίου 2012

ΗΡΑΚΛΕΙΟ : Σε σύγκριση με παλιά από την Εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» 21.4.2012



Καμία απολύτως σχέση δεν είχε η χθεσινή κεντρική προεκλογική ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Ηράκλειο, με παλαιότερες ομιλίες αρχηγών του ΠΑΣΟΚ.
Η υποτονικότητα, ο ελάχιστος κόσμος, αλλά και η έλλειψη παλμού, ήταν χαρακτηριστικά μιας ομιλίας με πλούσιο πολιτικό λόγο και επιχειρήματα, αλλά χωρίς καθόλου πάθος από πλευράς κοινού.
Ο λιγοστός κόσμος σε σχέση με παλαιότερες ομιλίες ήταν το χαρακτηριστικό της συγκέντρωσης, ενώ ακόμα και τα ίδια τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν πως η εικόνα στο Λίντο ήταν καταθλιπτική.
Ήταν η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ «κλείστηκε» μέσα σ’ έναν μικρό χώρο σε κεντρική προεκλογική εκδήλωση, όταν πριν από δύο χρόνια, η πλατεία Ελευθερίας είχε φανεί μικρή για να χωρέσει το Γιώργο Παπανδρέου και την ελπίδα τότε για την αλλαγή στη χώρα.
Για πρώτη φορά επίσης, από τον εξώστη του Λίντο απουσίαζε η οργανωμένη και έντονη παρουσία των νέων, που παραδοσιακά έδιναν τον παλμό, παρά το γεγονός πως τα μέλη της Νεολαίας είχαν απευθύνει ευρύ κάλεσμα συμμετοχής. Οι νέοι, για πρώτη φορά στην ιστορία, δεν «θέρμαναν» το κλίμα με την παρουσία τους, ούτε καν μπροστά από την εξέδρα, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα για το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Στη συγκέντρωση δεν υπήρχαν ούτε πανό, ούτε συνθήματα, ούτε σημαίες, με επίσημη δικαιολογία πως «ο πρόεδρος ήθελε μια ήρεμη συγκέντρωση χωρίς προκλήσεις».
Μοναδική φορά που ακούστηκε το σύνθημα «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό» ήταν στην αναφορά που έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον ιδρυτή του κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου.
Όσοι συμμετείχαν παράλληλα στην εκδήλωση, ήταν κατά κανόνα άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών και παραδοσιακά, παλιά στελέχη του κινήματος. Υπενθυμίζεται πως στην αντίστοιχη ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο Λίντο προ διετίας, ο απλός κόσμος είχε γεμίσει ασφυκτικά το κλειστό, ενώ πολλοί βρίσκονταν και έξω από αυτό.
Άλλο ένα παράδοξο στην όλη διαδικασία ήταν πως ο πρόεδρος μόλις έφτασε στο βήμα ξεκίνησε άμεσα την ομιλία του, χωρίς καν να υπάρξει η συνήθης προσφώνηση είτε από το δήμαρχο, είτε από το Γραμματέα της Νομαρχιακής.

Τι είπε  : Εγγυητής της διεξόδου από την κρίση
Αυτοκριτική αλλά και μήνυμα στους ψηφοφόρους από τον Ε. Βενιζέλο
 Του Γιάννη Ζωράκη

Eντονη διάθεση αυτοκριτικής, αλλά και την πεποίθηση πως αν οι πολίτες δεν ενισχύσουν το ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση στη χώρα θα κινηθεί προς την κατάρρευση ήταν το διπλό μήνυμα της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου από το Ηράκλειο.
Στην πρώτη ομιλία του στην Περιφέρεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στην υποψηφιότητα του στο Ηράκλειο, συνέδεσε το κόμμα και τις πολιτικές του, με τις πολιτικές του Ελευθέριου Βενιζέλου αλλά και του Α. Παπανδρέου ενώ επιχείρησε να αναλύσει με οικονομικά κριτήρια το γεγονός, πως δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση από πλευράς Ευρώπης για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, εφόσον δεν συνεχιστούν όπως είπε οι κατάλληλες διαρθρωτικές αλλαγές.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε την κρισιμότητα των εκλογών της 6ης Μαΐου, υποστηρίζοντας πως το διάστημα από τις 7 Μαΐου ως και τις 6 Ιουνίου, είναι κομβικό για την πορεία της χώρας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε παράλληλα πως το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που δεσμεύεται ξεκάθαρα ότι τον Ιούνιο δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω οριζόντια μέτρα, ούτε θα κόψει κι άλλο μισθούς ή συντάξεις.
“Μπορεί κάποιο άλλο κόμμα να μας εγγυηθεί, όχι ότι δεν θα κόψει μισθούς, αλλά ότι θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον Ιούνιο;” διερωτήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλο στο πλαίσιο της ομιλίας του.
Εντονότατες ήταν οι αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και στις δημοσκοπήσεις για τις οποίες υποστήριξε πως περιγράφουν μια εικόνα, την οποία έχει υποχρέωση ν’ αλλάξει το ΠΑΣΟΚ ως την ημέρα των εκλογών.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην “απλότητα” των δημοσκόπων να θεωρούν δεδομένη μια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας σαφές πως δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ “θα συμμετάσχει χωρίς όρους σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, για οποιοδήποτε σκοπό”.
“Εμείς θέλουμε πράγματι, να μετέχουμε στην άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας για να ολοκληρωθεί μία πολιτική, να αποκατασταθούν οι αδικίες” διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας:
“Δεν πρέπει όμως να συγχέει κανείς την υπευθυνότητα μας και την απόφαση μας να παραγνωρίσουμε το προσωρινό και συγκυριακό πολύ βαρύ κόστος με πολιτική αφέλεια. Το ΠΑΣΟΚ είναι πολιτικά υπεύθυνο, αλλά δεν είναι πολιτικά αφελές”.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέδεσε τη φετινή εκλογική μάχη με τις εκλογές του 1933, αλλά και την μετέπειτα ζοφερή πορεία της χώρας, “επειδή δεν έγιναν οι σωστές πολιτικές επιλογές” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως “δεν πάμε να ρίξουμε μια ψήφο πίεσης, μια ψήφο διαμαρτυρίας με τη σιγουριά ότι κάποιοι θα σηκώσουν το βάρος της διακυβέρνησης ούτως ή άλλως”.
Έντονες ήταν οι αναφορές του Ευάγγελου Βενιζέλου και στη διάκριση μνημονιακών και αντιμνημονιακών κομμάτων, υποστηρίζοντας πως είναι εντελώς ανεύθυνο πολιτικά κάποιος απλά να αρνείται το Μνημόνιο χωρίς να καταθέτει μια ολοκληρωμένη πρόταση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μάλιστα, το γεγονός ότι οι αντιμνημονιακοί σχηματισμοί περιλαμβάνουν από τα κόμματα της αριστεράς που δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους, μέχρι τα κόμματα της άκρας δεξιάς, είναι εντελώς παράδοξο.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε εκ νέου πρωτιά του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως διαφορετικά η χώρα θα οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά το τι λένε οι δημοσκοπήσεις. Αν αυτό αποτυπωθεί στην κάλπη, για να πούμε τα πράγματα καθαρά, η χώρα οδηγείται σε απόλυτο πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο” ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: “Υπάρχει λύση; Ναι. Νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και εντολοδόχος πρωθυπουργός ο πρόεδρος του».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε για μια ακόμη φορά στον Αντώνη Σαμαρά και επανέλαβε ότι πιστεύει ότι είναι ο μόνος υποψήφιος πρωθυπουργός.
«Ακούω πολλά για τις δυνατότητες που υπάρχουν δια επαναδιαπραγμάτευση. Απαντώ σε αυτούς που έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρουν, εγώ την έκανα την επαναδιαπραγμάτευση από τον Ιούνιο και μετά και έτσι οδηγηθήκαμε στο δεύτερο μνημόνιο και στο κούρεμα του χρέους” τόνισε ο κ. Βενιζέλος για να προσθέσει: “Πού ήταν ο κ. Σαμαράς; Κρυβόταν πίσω από εμένα και μου είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή για να κάνουμε την διαπραγμάτευση με τους εταίρους και να φέρω το συγκεκριμένο αποτέλεσμα».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε παράλληλα πως ο Αντώνης Σαμαράς τρία χρόνια μετά εξακολουθεί να υποστηρίζει πως λεφτά υπάρχουν. “Εμείς τουλάχιστον κάναμε λάθος και σταματήσαμε να το λέμε” σχολίασε σκωπτικά.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να θιγούν εκ νέου οι χαμηλόμισθοί και χαμηλοσυνταξιούχοι, ότι δεν θα γίνουν νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι, ενώ προανήγγειλε μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Όσο πετυχαίνουμε τα δημοσιονομικά αποτελέσματα τόσο θα μπορούμε να αφαιρούμε τους έκτακτους φόρους, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και σημείωσε ότι «δεν υποσχόμαστε λαγούς με πετραχήλια».
Η ομιλία του προέδρου έκλεισε με την παρουσίαση των υποψηφίων σε όλη την Κρήτη, τους οποίους και κατονόμασε ως “μαχητές υποψήφιους” που συμμετέχουν σ’ ένα μαχητικό ψηφοδέλτιο λεβεντιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου