Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Εξαγωγή bio-τεχνογνωσίας





Hμερομηνία δημοσίευσης24-03-12

Πρότυπος τρόπος διαχείρισης βιολογικών προϊόντων στα Γρεβενά
Του Θαναση Τσιγγανα
Ηλθαν, είδαν και απήλθαν αποφασισμένοι να μεταφέρουν στην πατρίδα τους τεχνογνωσία... Γρεβενών. Τα μέλη της ισπανικής αντιπροσωπείας που πρόσφατα επισκέφθηκαν τον νομό Γρεβενών -έναν από τους πιο φτωχούς της Ελλάδας- δήλωσαν ότι ανακάλυψαν εκεί ένα πρότυπο στον τρόπο διαχείρισης γεωργικών προϊόντων, κυρίως βιολογικών. Οι τρεις δήμαρχοι από την Ενωση Δήμων της Valle del Guadiato, οι υπεύθυνοι του Οργανισμού Απασχόλησης της Ανδαλουσίας και εκπρόσωποι φορέων που βρέθηκαν για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο στα Γρεβενά δεν αρκέστηκαν μόνο στα εκλεκτά εδέσματα της πόλης των μανιταριών και στα τυροκομικά της, αλλά «αντέγραψαν» επιτυχημένα παραδείγματα δράσεων μέσα από έργα που έχει υλοποιήσει η Αναπτυξιακή Γρεβενών («ΑνΓρε») για να μεταφέρουν στην πατρίδα τους γρεβενιώτικη τεχνογνωσία και να την εφαρμόσουν ανάλογα.
Η επίσκεψη των Ισπανών απέδειξε ότι τα προγράμματα της «ΑνΓρε», όπως αυτό της «Αγροτικής Επιχειρηματικότητας στην Πίνδο», μπορεί να μην έχουν περάσει τα σύνορα της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά κατάφεραν να φτάσουν στην άλλη πλευρά της Μεσογείου κεντρίζοντας το ενδιαφέρον της ανδαλουσιανής περιοχής.
«Το πρόγραμμα για την αγροτική επιχειρηματικότητα στην Πίνδο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Equal ξεκίνησε το 2007» είπε στην «Κ» η υπεύθυνη διακρατικών προγραμμάτων της εταιρείας κ. Χρυσούλα Κριθαριώτη. Απευθύνθηκε σε όλους εκείνους «που δραστηριοποιούνται στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα δίνοντας έμφαση στον τομέα των βιολογικών προϊόντων παρέχοντας ενημερωτική υποστήριξη και μεταφορά τεχογνωσίας».
Στα Γρεβενά τα τελευταία χρόνια δεκάδες, νέοι κυρίως, έχουν στραφεί στην καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων λόγω και της υπαρξης μικρού γεωργικού κλήρου που την ευνοεί. Ο Δήμος Γρεβενών, όπως σημειώνει ο δήμαρχος κ. Δ. Κουπτσίδης, βρίσκεται στην πρώτη θέση παραγωγής βιολογικών προϊόντων με ποσοστό 14%, όταν ο μέσος πανελλαδικός όρος είναι 4,5%. Επίσης ένα σημαντικό ποσοστό νέων κτηνοτρόφων ενδιαφέρονται για την παραγωγή βιολογικών τυριών και κρεάτων, για την ξεχωριστή ποιότητα των οποίων φημίζεται η περιοχή.
«Στην Ελλάδα νομίζουμε ότι αυτοί που παράγουν - μεταποιούν - προωθούν και διακινούν προϊόντα κατά ένα μαγικό τρόπο συνδέονται εύκολα μεταξύ τους. Ομως αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα και αυτός υπήρξε ο δικός μας ρόλος» ανέφερε η κ. Κριθαριώτη. Η «ΑνΓρε» δημιούργησε το καινοτόμο εργαλείο καθοδήγησης για την ενημέρωση, την επίλυση ζητημάτων πιστοποίησης των προϊόντων, την προβολή, τη μεταποίησή τους, δικτύωσε τους καλλιεργητές, προσκάλεσε στην περιοχή ειδικούς του ΑΠΘ με γνώση και εμπειρία στις βιοκαλλιέργειες και στην παραγωγή βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων.
Ηδη, 130 νέοι βιο-αγροτοκτηνοτρόφοι των Γρεβενών βρήκαν τον δρόμο τους και συγκρότησαν ενώσεις για την προώθηση της παραγωγής τους. Αγρόκτημα της Καλαμπάκας που στήθηκε μέσω του προγράμματος παράγει υψηλής ποιότητας βιολογικά προϊόντα, ενώ επιχείρηση παραγωγής βιολογικών γαλακτοκομικών στα Γρεβενά κινείται πια και εξαγωγικά - ειναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα των επιχειρηματικών δράσεων που υποστηρίχθηκαν.
Το αναπτυξιακό εργαλείο έφερε επίσης σε επαφή 20 νέους βιοκαλλιεργητές των Τρικάλων με 25 βιο-ξενοδοχεία του ορεινού όγκου (Περτούλι - Ελάτη κ. λπ.) που αν και δραστηριοποιούνταν στον ίδιο νομό «δεν γνωρίζονταν»!
Μάλιστα, αντιπροσωπεία από τα Γρεβενά πρόκειται να επισκεφθεί το προσεχές διάστημα τη Valle del Guadiatο και ο συμβολισμός για τις δύο χώρες του ευρωπαϊκού νότου που πλήττονται ιδιαίτερα από υψηλά ποσοστά ανεργίας είναι εμφανής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου